Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

    Attorney General Jeff Sessions pauses as he testifies during a House Judiciary Committee hearing on Capitol Hill, Tuesday, Nov. 14, 2017 in Washington. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Foto: Carolyn Kaster/AP
USA's justitsminister, Jeff Sessions, har måttet lægge øre til megen kritik fra USA's præsident, Donald Trump, og nu føler sidstnævnte sig helt forladt.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Trump-kritik lugter af fyring: Jeg har ingen justitsminister

USA's justitsminister hænger i tynd tråd, ny iPhones er gode men dyre og flere skud på Nørrebro.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen

Som det nok vil være de fleste bekendt, har den elektroniske patientjournal Sundhedsplatformen, som er indført på sygehusene i hovedstadsregionen og Region Sjælland, været udsat for hård kritik i ... ja, snart årevis. Og nu kan det ikke udelukkes, at it-systemet også har liv på samvittigheden. Det skriver Politiken.

På Sjællands Universitetshospital i Roskilde har 11 alvorligt syge kræftpatienter fået mangelfuld behandling, fordi en medicinordinering i forbindelse med en kemobehandling simpelthen forsvandt i systemerne. En af de 11 patienter døde, og på hospitalet kan ledelsen ikke udelukke, at den manglende medicinske behandling kan være årsag til dødsfaldet. Sagen er kommet frem i forbindelse med et kontrolbesøg af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Den døde var alvorligt syg, og, som Beth Lilja, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, siger, kan man ikke vide, om han var død alligevel. »Men han skulle have haft sin behandling. Det er dybt, dybt beklageligt, at han ikke har fået det, og at han dermed ikke har fået de chancer, han skulle have haft«, siger hun.

Trump: Jeg har ingen justitsminister

Man behøver ikke at være trænet iagttager af amerikansk politik for at ræsonnere sig frem til, at USA's justitsminister, Jeff Sessions, stilling hænger i en tynd tråd. I et interview med det amerikanske netmedie The Hill, kritiserer præsident Donald Trump sin minister så hårdt, at flere republikanske ministre mener, at Sessions dage som minister er talte. I interviewet siger Trump blandt andet: »Jeg har ingen justitsminister«. Det lugter unægteligt af en fyring.

Mulig sammenhæng mellem gluten under graviditet og sukkersyge

Danske forskere har som de første i verden påvist en mulig forbindelse mellem et højt indtag af gluten under graviditet og barnets risiko for at udvikle type-1 diabetes. Højt glutenindtag er forbundet med dobbelt så stor forekomst af sygdommen, viser studiet ifølge Politiken. »Resultatet er helt klart og statistisk signifikant - jo mere gluten mor indtog under graviditeten, jo større var risikoen for at hendes barn udviklede type-1 diabetes sidenhen«, siger Julie Antvorskov fra Bartholin Instituttet på Rigshospitalet. Studiet er offentliggjort i dag i British Medical Journal.

Nyt team skal rykke ud til voldsomme psykisk syge

Regeringen vil sammensætte et udrykningsteam af politibetjente og sundhedspersonale i fire danske politikredse. Det skriver Jyllands-Posten. Der er tale om et pilotprojekt, hvor personalet skal rykke sammen ud til personer med psykiske lidelser og udadreagerende adfærd. »I dag bruger politiet mange ressourcer på at rykke ud til folk med psykiske lidelser, som bliver voldsomt udadreagerende. Og det er ikke nødvendigvis det bedste for patienterne, at det er politiet, som gør det alene. Vi skal forsøge at sikre, at konflikterne bliver nedskaleret«, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Nye iPhones er gode. Men har du brug for dem?

Det er ikke fordi, de amerikanske anmeldere synes, at de nye iPhone XS og XS Max er dårlige telefoner. Tværtimod giver de fleste af dem udtryk for at være enige om, at de nye iPhones er de mest intelligente, hurtigste og bedste iPhones til dato. Men, som en af anmelderne skriver ifølge Politiken, så er det som at købe en ny Ferrari: »Motoren er kraftigere, den har en ny farve, og der er lidt nyt ekstraudstyr her og der. Men nedenunder er det reelt den samme bil, du kunne have købt sidste år. Og ligesom med en ny Ferrari, koster disse nye iPhones rigtig mange penge«.

Politi skyder mod flugtbil på Nørrebro

Københavnske betjente kom onsdag aften i ildkamp med personer, der affyrede flere skud mod en gruppe unge på Ydre Nørrebro. Episoden fandt sted omkring klokken 19.48. En bil kom kørende ad Ragnhildsgade og affyrede flere skud mod en gruppe unge. En politibil befandt sig i nærheden, og betjente skød tilbage mod bilen. En person blev bragt til Bispebjerg Hospital og senere overført til Rigshospitalet. Vidner fortæller til Berlingske, at de hørte mange skud. Det er anden aften i træk, at der bliver skudt i københavnsområdet, og det har fået Københavns Politi til at indføre visitationszone på store dele af Nørrebro og i Nordvestkvarteret.

Podcast: Hvordan fri abort i USA afhænger af én dommers ungdomsfest

Alt tegnede til, at juristen Brett Kavanaugh ville blive godkendt som en af USA's højesteretsdommere. Men så dukkede et brev op, hvori en kvinde beskylder ham for seksuelt overfald begået til en fest for 36 år siden.

Klik her og hør dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken', hvor Marcus Rubin, kronikredaktør og tidligere USA-korrespondent, gør os klogere på hele sagen.

Det sker i dag:

  • Klokken 13.00 afsiger Københavns Byret uden retsmøde afgørelse i en sag, om hvorvidt det er i orden, at en families lejemål er blevet opsagt af boligselskabet FSB. Lejemålet blev opsagt, efter at familiens søn, Shuaib Khan, der er bandeleder i LTF, blev dømt for trusler mod en betjent, mens han havde adresse hos sine forældre.
  • 'Lykke-Per', 'Den skyldige' og 'Vinterbrødre' er de tre film, der kæmper om at være det danske bud på bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen i februar næste år. I dag afsløres det, hvilken af de tre film, der bliver nomineret fra dansk side.
  • Fanø Strikkefestival løber denne weekend af stablen. Festivalen begynder i dag og varer frem til søndag, og den byder blandt andet på workshops, foredrag og aftenarrangementer med underholdning.

Fra arkiverne:

  • 20. september 1973 vinder tennisspilleren Billie Jean King over Bobby Riggs i kampen 'Battle of the Sexes' med cifrene 6-4, 6-3, 6-3.
  • En afgørelse ved EF-domstolen 20. september 1988 betyder, at Danmark kan beholde det miljøvenlige returflaskesystem.

Gode læseoplevelser:


Læs mere

For abonnenter

Annonce

Forsiden