0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
René Schütze/Fotograf René Schütze
Foto: René Schütze/Fotograf René Schütze
Med klimaforandringerne følger oversvømmelser og markante temperaturstigninger kloden over. Men ikke alle er rede til at bremse problemet ved at ændre forbrug, viser meningsmåling. Arkivfoto.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Halvdelen af os vil gøre noget for at standse klimaforandringerne. Den anden halvdel vil ikke

CO2-udslippene skal mindskes, hvis vi vil undgå, at klimaforandringerne løber løbsk. 49 pct. af danskerne vil gerne prøve at ændre adfærd, så de bidrager til lavere CO2-udslip.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Knap halvdelen af danskerne er rede til at begrænse deres CO2-udslip. Den anden halvdel vil fortsætte ganske som de plejer.

Det skriver Politiken om den klimakrise, vi står over for og som der ifølge FN’s klimapanel har ganske få år tilbage at bremse.

Spørgsmålet er, om de gode intentioner er nok fra en befolkning, der har et forbrug, der egentlig kræver 3,6 jordkloder. Og selv om meningsmålingen viser, at 11 pct. af dem, der har tænkt sig at tage problemerne alvorligt, vil tage på færre flyrejser de kommende tre år, så går det i virkeligheden den helt forkerte vej.

Bl.a. har vi nu over tre mio. biler på vejene, selv om de er skyld i en væsentlig del af CO2-udslippene. Torsdag meddelte Den Meteorologiske Verdensorganisation, at mængden af drivhusgasser i atmosfæren er det højeste i tre-fem mio. år.

Det giver bekymring hos forældre med børn, der ved, at ungernes fremtid ikke bliver så fredelig og stabil, når det går galt. Til gengæld er det jo heldigvis Black Friday i dag, ikke sandt?


Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er rede til at hæve skatterne

Det skal - mener de to partier - være med til at sikre, at der bliver tid til at opretholde velfærdsstaten i en tid, hvor der kommer flere børn og flere plejekrævende ældre. Stigningerne i antallet bør modsvares af stigende offentlige udgifter, mener de to partier ifølge Jyllands-Posten. Der skal ifølge en opgørelse fra Finansministeriet findes 16 mia. kr., hvis niveauet skal holdes frem til 2023. De penge vil partierne finde i det luftige råderum, som er betegnelsen for den plads, der er blevet i regnskaberne takket være fremgang og højkonjunktur.


Gentofte vil sikre sine borgere

Kommunen vil hyre et vagtværn til erstatning for politiet, der i dag kommer alt for sent til forbrydelser - hvis de kommer overhovedet. Borgmester Hans Toft (K) vil ifølge Berlingske dele kommunen i fire zoner med hver sit vagthold, som borgere og butikker kan slå alarm til, når tyve og andre kriminelle er i gang i området. Hans Toft begrunder forslaget med det, han ser for at være politiets manglende prioritering af sagerne: ’Med respekt for det arbejde politiet gør, så er det ikke nok. Folk står tilbage med en følelse af afmagt, utryghed, magtesløshed og vrede’, siger han.


Hillary Clinton: Få styr på indvandringen

Europa må se at få kontrol over tilstrømningen af tilrejsende, hvis man vil modvirke de højreorienterede populister. Det mener Hillary Clinton ifølge et interview med den britiske avis The Guardian. ’Europa må sende et klart signal: Vi kan ikke blive ved med at give beskyttelse og støtte. Hvis vi ikke tager os af migrationen, vil den blive ved med at forplumre politikken’, mener hun.


Der er diskussioner, man ikke kan vinde

Det burde den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen vide. Alligevel kom hun for skade at konstatere, at: ’Det er en hysterisk diskussion, der er om kød lige nu’. Hun tilføjede, at der er noget galt, ’når det at spise kød bliver sammenlignet med pædofili’, skriver Politiken. Når man tager determinationen hos kødmostanderne i betragtning, så var det dømt til at ende galt. ’Det er uværdigt, at du, som ønsker at lede Danmark, udtaler dig på denne måde om en af klodens alvorligste udfordringer’, lyder reaktionen fra Dansk Vegetarisk Forening. Den peger på klimaproblemerne ved det kødforbrug, vi har i dag.


Migrantkaravanen - til fods mod det gode liv

Flere tusinde migranter fra Honduras, El Salvador og Guatemala har i ugevis vandret nordpå i kæmpe karavaner. I denne uge er 2400 af dem ankommet til byen Tijuana på grænsen til USA. Men Donald Trump har sendt tropper til grænsen for at stoppe, hvad han kalder en invasion. Og heller ikke i Mexico er de velkomne. Så hvad gør de nu?

Lyt med, når vi taler med Sandra Brovall direkte fra San Diegos lufthavn.


De kommende dages begivenheder:

Fredag

 • Åbner Det Nationalhistoriske Museum på Fredensborg i Hillerød en særudstilling med den kinesiske maler Chen Chengweis værker.
 • Fremlægger Klimarådet 10.00 sin analyse af, hvordan det går med indsatsen for at nå Danmarks klimaforpligtelser. Det sker på Nationalmuseet i København.
 • Bakken indleder 12.00 sin julesæson, hvor forlystelsesparken i Klampenborg er åben hver weekend frem 22. december.
 • Går Retten i Glostrup 09.00 i gang med sagen mod fire mænd, der er tiltalt for at have taget imod 1,7 ton indsmuglet hash.
 • Behandler Folketinget to borgerforslag: Et om at skære i smådrenge uden lægelig begrundelse ved omskæringer og et om indførelse af et automatisk accept af organdonation fra det fyldte 18. år.

Lørdag

 • Uddeles filmpriserne i Ekko Shortlist Awards 19.00 på Bremen Teater i København.
 • Går verdensmesterskaberne for kokkelandshold i gang i Luxembourg.

Søndag

 • Demonstreres 13.00 i de fire største byer for at få ændret voldtægtslovgivningen, så der fremover kræves udtrykt samtykke ved seksuelle relationer.
 • Mødes EU-landene til en snak om den aftale om Storbritanniens farvel til unionen, der er indgået.

Årsdage:

 • For 55 år siden lørdag trådte natklubejeren Jack Ruby hen til Lee Harvey Oswald i kælderen under Dallas’ amtsfængsel og skød sit offer. Oswald var anholdt for drabet på præsident John F. Kennedy kort forinden. Ruby blev senere idømt dødsstraf for mordet, men det blev i 1966 omstødt. Han døde i 1967 af en blodprop. Hans handling indgår i en af de mere dunkle hændelser i amerikansk historie og har affødt utallige konspirationsteorier om det, der skete, inklusive at Ruby handlede som et led i en større skjult operation, rettet mod præsident Kennedy.
 • For 45 år siden søndag blev den græske leder George Papadopoulos - en løjtnant i landets hær - afsat efter i seks år at have ledet landets militærdiktatur. Han og hans medsammensvorne havde i 1967 sendt kong Konstantin i eksil og taget magten i landet. I 1973 blev Papadopoulos sat fra posten af sin militærjunta, der i stedet indsatte general Demetrios Ioannidis - lederen af militærpolitiet - som landets øverste leder. Militærstyret satte alt i stå og var brutalt og ekstremt ineffektivt, så da demokratiet blev genetableret i 1974 oplevede grækerne et betydeligt opsving.
 • For 45 år siden søndag indrømmede statsminister Anker Jørgensen (S), at han udmærket forstod Israels militære fremfærd under Oktoberkrigen, omgivet som de var af lande, der ønskede israelerne skubbet ud i Middelhavet. Det fik olielande som Saudi-Arabien til at lukke for leverancer til Danmark, der måtte tage drastiske skridt for at spare på oliebeholdningerne. Et af resultaterne var de bilfrie søndage, hvor den første blev indført den 25. november. Den forbød de over 1,2 mio. privatbilister at køre på vejene uden særlig tilladelse. Til gengæld blev den en festdag for børn og voksne, der legede løs på gader og veje. Folketinget indførte også bl.a. forbud mod vinduesbelysning i butikker. Oliekrisen såede frøene til den løsrivelse fra afhængigheden af mellemøstlig olie, som har ført til det danske vindmølleeventyr.
 • For 90 år siden i dag blev det første danske lyssignal sat op i krydset Nørre Farimagsgade og Frederiksborggade i København, der dengang var et af de mest befærdede kryds i byen. Se, dét var interessant for københavnerne, der stimlede sammen om nyskabelsen og forårsagede trafikkaos på stedet. Dagbladet Socialdemokraten beskrev det således: ’Mekanismen har form af en postkasse, hvor politimanden fra sit ophøjede stade dirigerer de skiftende færdselssignaler, rødt, grønt og gult. Såfremt politimanden forsvinder fra sin post, virker apparatet automatisk og fortsætter med lyssignalerne.’

FORVENTNINGENS GLÆDE: