Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

    Folketingets åbning. Folketingets medlemmer på vej til gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
Foto: Jens Dresling
Lederne af en stribe store danske virksomheder retter nu en hård kritik mod den danske regering og klimaminister Lars Christian Lilleholts (V) indsats på klimaområdet, som de kalder for uambitiøs.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Store danske virksomheder kritiserer regeringens klimapolitik

Nyt manifest fra Piketty, Khashoggis sidste ord og ny debatform i Folketinget

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen

Regeringens ambitioner på klimaområdet er alt for små. Sådan lyder kritikken - ikke fra græsrødder og miljøorganisationer, men fra en række store danske virksomheder. Som dermed lægger sig i kølvandet på den massive kritik af den danske klimaindsats, som blandt andre Klimarådet, der rådgiver regeringen i klimaspørgsmål, udtalte for et par uger siden.

»Både som borger og leder af Novozymes mener jeg, vi bør hæve ambitionerne,« siger Peder Holk Nielsen, administrerende direktør i Novozymes, til Berlingske. Administrerende direktør i Danfoss Kim Fausing hæfter sig ved Klimarådets rapport og det tabte tempo i at reducere Danmarks CO2-udledning. »Det bør få alle alarmklokker til at ringe. Vi ved, at potentialet til at gøre mere er stort. Vi ved også, at hvis vi ikke kommer i gang nu, så venter der det danske samfund en milliardregning i den nærmeste fremtid,« siger han, som er på linje med sine kollegaer fra Grundfos, Velux og Rockwool.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) afviser kritikken fra erhvervslederne: »Danmark når de mål, vi skal nå. Vi har fremlagt en klimaplan, hvor vi når EU-målet«. Sammen med sine kollegaer fra alverdens lande træder ministeren i dag ind på scenen i den polske by Katowice, hvor klimatopmødet går ind i sin anden og afgørende uge. Hvor det, som det hedder i en nyhedsanalyse i Politiken, vil vise sig, om der er handling bag alle de forkromede ord om at forhindre en global klimakatastrofe.


Piketty: EU har fejlet, og de rige betaler for lidt

Europa står i en akut krise, som kræver nye institutioner og nye, radikale økonomiske reformer. Sådan lyder analysen i et manifest fra en lang række økonomer, historikere og tidligere politikere, der bliver ført an af den franske stjerneøkonom Thomas Piketty, som fik kultstatus i 2013, da han udgav ’Kapitalen i det 21. århundrede’, der har solgt mere end 2,5 millioner eksemplarer. Manifestet, som kan læses her, bliver bragt i europæiske aviser som Politiken, britiske The Guardian og franske Le Monde.Eksperter: Usædvanligt at genansætte bortvist forfatter-lærer

To eksperter i ansættelsesret kalder det »usædvanligt« og »mærkeligt«, at den daværende rektor for Forfatterskolen, Jeppe Brixvold, i 2016 valgte at genansætte en lærer, som ellers tidligere var bortvist fra skolen, efter at have overfuset en elev voldsomt. »Jeg har ikke hørt om fortilfælde. Det lyder ret usædvanligt«, siger advokat Lise Moth fra Moth Advokatfirma, der har ekspertise i ansættelsesret, til Politiken. Jeppe Brixvold blev ansat i 2015 for at skabe ro på Forfatterskolen, men blev selv fyret i oktober i år.


CNN offentliggør udskrift af Khashoggis sidste ord

»Jeg kan ikke trække vejret«, gisper den regimekritiske journalist Jamal Khashoggi tre gange, inden der bliver stille. Det skriver amerikanske CNN, der har fået indsigt i transskriberingen af de lydoptagelser fra det saudiske konsulat i Istanbul, hvor Khashoggi angiveligt blev dræbt og efterfølgende parteret 2. oktober. Tv-kanalen har fået oplysningerne fra en kilde, som har medvirket i de tyrkiske myndigheders efterforskning af drabet. Ifølge CNN’s kilde kæmpede Jamal Khashoggi voldsomt imod de efterretningsagenter, der var sendt til byen med det ene formål at likvidere journalisten.


Trumps valg af ny stabschef kan trække ud

Den mand, som den amerikanske præsident, Donald Trump, angiveligt så som favorit til posten som stabschef efter John Kelly, Nick Ayers, vil ikke tage imod jobbet. Det siger to kilder med kendskab til sagen til nyhedsbureauet Reuters. Trump og Ayers kunne ikke nå til enighed om, hvor længe Ayers, der i dag er stabschef for vicepræsident Mike Pence, skulle sidde på posten, siger en tredje kilde til nyhedsbureauet AP. Ayers selv bekræfter på Twitter, at han forlader Det Hvide Hus ved årsskiftet, men at han fortsat vil arbejde sammen med Trumps team.


Kjærsgaard vil teste ny debatform i Folketinget

For få borgere interesserer sig for det, der sker i folketingssalen, og det skal der laves om på, mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Derfor skal en ny debatform mellem alle partilederne styrke interessen for demokratiet og gøre debatterne mere aktuelle, tilgængelige og interessante. Der er tale om en forsøgsordning, som træder i kraft efter nytår, skriver Jyllands-Posten. Planen er, at hver partileder træder op på talerstolen og får ordet i tre minutter, hvorefter de andre partiformænd kan stille spørgsmål. Det skal give en mere levende debat, lyder det fra Pia Kjærsgaard.


Podcast: Derfor lever danskere kortere tid end alle andre vesteuropæere

Danskerne har den laveste middellevetid i Vesteuropa. Vi ligger på en 21. plads i Europa, mens lande, som vi ellers plejer at sammenligne os med, ligger i top. Hvad har vi gjort forkert?

Klik her og hør dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’, hvor vi taler med Lars Igum, sundhedsredaktør på Politiken.


Fra arkiverne:

  • USA og Spanien underskriver 10. december 1898 en fredsaftale, som betyder, at Spanien mister Cuba, Puerto Rico, Filippinerne, Guam og en række andre øer. Krigen begyndte i april med en krigserklæring fra USA.
  • 10. december 1948 bliver Verdenserklæringen om Menneskerettighederne underskrevet i FN.
  • Martin Luther King bliver 10. december 1964 tildelt Nobels Fredspris.


Det sker i dag:

  • Københavns Stifts Mellemkirkelige udvalg holder offentlig høring om børn i udrejsecentre. Formålet med høringen er at bidrage til at skabe opmærksomhed omkring de vilkår børn i udsendelsescentrene lever under, særligt de meget lange ophold.
  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltager i FN-møde i Marakesh, hvor Danmark vil tilslutte sig FN-erklæring om migration. Det sker ved såkaldt akklamation. Lars Løkke Rasmussen holder desuden en kort tale på mødet.
  • EU’s kontor for grundlæggende rettigheder (FRA) udsender en stor rapport, hvor flere end 16.000 jøder i 12 EU-lande giver svar på deres oplevelser af intolerance på gaden, på sociale medier og i traditionelle medier.


Fik du set og læst:


For abonnenter

Annonce

Forsiden