Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pr Foto
Foto: Pr Foto
Det kræver råstoffer i enorme mængder, hvis kommende byudviklingsprojekter som her ved Avedøre Holme skal realiseres.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Nye prestigeprojekter mangler grus i maskineriet

Håndboldforbund hemmeligholder regnskaber. Smykkeloven anvendes stort set ikke. Og mere fusk i fiskeriet.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen

Imponerende har det set ud, når stribevis af ministre, borgmestre og andre notabiliteter har præsenteret planerne for nye storkøbenhavnske bydele, som skal ligge på opfyldte øer. Tilbage i oktober sidste år var det Lynetteholmen, der skal dukke op af havet nord for Refshaleøen, og for få uger siden drejede det sig om et nyt erhvervsområde, som skal brede sig på hele ni nye øer ud for Avedøre Holme.


Der er bare en hage ved det hele: Erhvervsorganisationen Dansk Byggeri har regnet på planerne for de gigantiske nye anlægsprojekter. Hvis de skal realiseres, er der brug for mindst ti nye enorme grusgrave, hver på størrelse med 20 fodboldbaner, og hvor man kan grave 20 meter ned, skriver Politiken. Alene til bebyggelsen af øerne er der brug for cirka 25 millioner kubikmeter sand, grus, sten med mere. Omsat til transport svarer det til cirka 2,5 millioner lastvognsture.


»Det virker, som om projektmagerne har glemt alt det byggeri, der er planlagt oven på øerne. Derfor er der behov for allerede nu at udarbejde en landsdækkende råstofplan, der sikrer de nødvendige mængder«, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri. Det ønske har regeringen noteret sig, meddeler miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V).


Håndboldforbund hemmeligholder VM-regnskab

Selv om det igangværende VM i håndbold på dansk og tysk grund er støttet af det offentlige med 17,5 millioner kroner, agter Dansk Håndbold Forbund ikke at offentliggøre regnskabet for arrangementet. Kun størrelsen af overskuddet vil blive offentliggjort. Det skriver Politiken. »Jeg synes, det vil klæde DHF Event (organisationen, som står for arrangementet, red.) at lægge deres regnskaber frem offentligt«, siger kulturminister Mette Bock (LA).


Smykkelov kun sjældent anvendt

På lørdag fylder den omdiskuterede smykkelov tre år, og i den tid har den kun været i brug ti gange. Ikke ét smykke er taget. Til gengæld har politiet beslaglagt cirka 186.800 kroner og en bil fra flygtninge, som har søgt om asyl i Danmark. De få anvendelser viser ifølge Jacob Mark, gruppeformand i SF, at loven er mere til syn end til gavn.»Vi mener, at i stedet for at lave sådan nogle symbolske stramninger bør man lave et nyt og humant asylsystem, der gør, at folk ikke behøver at flygte«, siger han ifølge Politiken.


Fusk i fiskeriet

»Vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan kan det ske, at vi tilsyneladende har nogle sager, hvor der er blevet administreret efter embedsmandens forgodtbefindende og ikke efter reglerne«. Sådan lyder det fra fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V), efter fiskeriområdet onsdag igen har fået en kritisabel plet på sig. Det skriver Berlingske. I et lukket samråd orienterede Eva Kjer Hansen (V) onsdag om, at der er mistanke om »uhensigtsmæssig sagsbehandling« på fiskeriområdet.


Trump udskyder traditionsrig tale

USA’s præsident, Donald Trump, udskyder sin State of the Union-tale. Den årlige tale om nationens tilstand vil blive holdt, når den aktuelle budgetkrise i landet er overstået. Det skriver Trump på Twitter sent onsdag aften amerikansk tid. Talen var planlagt til tirsdag den 29. januar. Og som sædvanlig i Repræsentanternes Hus. Men det satte formanden for den lovgivende forsamling, Nancy Pelosi, onsdag en stopper for, skriver Politiken.


Nye motorveje på Sjælland

Der er 16 kilometer motorvej til Næstved og 30 kilometer motorvej til Kalundborg i vente på Sjælland. To store sjællandske motorvejsprojekter er begge med i regeringens kommende trafikudspil over projekter, der skal realiseres. »I kan godt begynde at lægge champagnen på køl«, lød det således onsdag fra Villum Christensen fra Liberal Alliance. Det skriver Politiken med Sjællandske som kilde.


Podcast: Tragedien der ændrede Rusland

I dag har filmen ’Kursk’ af den danske instruktør Thomas Vinterberg premiere. Filmen skildrer dagene i august år 2000, hvor 23 søfolk kæmpede for livet i vraget af den russiske ubåd ’Kursk’. Men hvad skete der i virkeligheden ombord på ubåden? Og hvorfor tillod den russiske flåde ikke hjælp fra andre lande?

Lyt med og hør Jacob Svendsen fortælle om, hvad der i virkeligheden skete ombord på ubåden.


Fra arkiverne:

  • 24. januar 1924 bliver den russiske by Sankt Petersborg omdøbt til Leningrad. Det sker til ære for Vladimir Lenin, som døde tidligere på måneden samme år.
  • Forfatteren Ernest Hemingway overlever 24. januar 1954 for anden gang på to dage et flystyrt, mens han er i Afrika.
  • 24. januar 2004 lander Nasas Opportunity Rover på Mars. Det sker tre uger efter, den identiske Spirit landede på den røde planet.

Det sker i dag:

  • 25.000 skoleelever fra 5. og 6. klasse over hele landet dyster om de bedste opfindelser, når Danmarks største konkurrence i naturfag skydes i gang i dag. Der er 62 konkurrencedage fordelt over hele landet frem til maj.
  • I dag genåbner den legendariske K.B Hallen i København, efter en brand i 2011 tvang hallen til at lukke. Det gøres med et stort show, hvor 12 artister vil optræde. Blandt disse er Katinka, Hugo Helmig og Anya.
  • Grækenlands parlament stemmer om en omstridt navneaftale, der skal afsluttet en årtier lang konflikt mellem Grækenland og Makedonien om navnet ’Makedonien’. Aftalen siger, at landet skal hedde Republikken Nordmakedonien.


Gode læseoplevelser:


Mest læste

Annonce

Annonce

Forsiden