Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Paul Ratje/Ritzau Scanpix
Foto: Paul Ratje/Ritzau Scanpix
Et af Donald Trumps valgløfter var at få bygget en mur langs grænsen til Mexico. Han vil gennemføre det via nødretsbestemmelser, men det møder politisk modstand i USA.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Delstater anlægger sag for at standse den mur, Trump vil have

Pengene til muren tages fra skattepenge, der skulle gå til folk i delstaterne, lyder indsigelsen fra en række delstater, der trækker præsidenten i retten.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Det er skatteydernes penge, Trump vil tage. Sådan lyder argumentet fra 16 amerikanske delstater, der ifølge Ritzau har anlagt en retssag mod præsidenten for at hindre, at han går i gang med at bygge en grænsemur mod Mexico. Pengene tages fra bevillinger til narkobehandling i militæret og militære byggebevillinger.

Præsidenten vil benytte nødretsbestemmelser for at gennemføre det valgløfte, der var med til at sikre ham posten i Det Hvide Hus. Men det er misbrug af hvervet, mener Californiens justitsminister. »Vi lægger sag an mod Trump for at forhindre ham i at frarøve skattepenge, som Kongressen har afsat til folk i vores stater«, erklærer han.

I forvejen har bl.a. flygtningeaktivister anlagt sag mod præsidenten. »Grundloven giver Kongressen kontrollen over pengekassen. Ingen tidligere præsident har nogen sinde forsøgt at benytte nødretsbestemmelser til at finansiere et udvalgt projekt - især et permant, storstilet indenrigsprojekt som dette - imod Kongressens ønske. Det er åbenlyst upassende«, mener Dror Ladin fra borgerretsorganisationen ACLU ifølge CNN.Dømte skal ikke slippe billigere af kulturhensyn

Da et vietnamesisk par fik en lavere straf for vold mod deres børn var begrundelsen, at forbrydelserne var kulturelt betingede. Det har fået justitsministeren til at fremsætte et lovforslag, som skal sikre, at tro eller kultur ikke giver strafrabat, skriver Ritzau. »Når der har været én dom med det argument, så tænker jeg selvfølgelig på, hvor det kan ende henne«, lyder Søren Pape Poulsens (K) begrundelse for lovændringen, der imidlertid ifølge Dommerforeningens formand ikke får nogen betydning. Dommen over vietnameserne var ikke udtryk for sædvanlig praksis, mener han.Huaweis stifter: USA kan ikke knuse os

Ren Zhengfei er utilfreds med anholdelsen af sin datter Meng Wanzhou, der er finansdirektør i telegiganten, skriver Ritzau. Hun blev på amerikansk begæring arresteret i Canada den 1. december i det, han ser som en »politisk motiveret handling«, rettet mod den trussel, hans virksomhed udgør mod amerikanske konkurrenter. »Verden kan ikke droppe os, fordi vi er mere avancerede«, tilføjer Huawei-chefen.Politiet har anskaffet kinesiske droner

Godt nok vil USA’s forsvar ikke risikere noget ved at købe droner fra det kinesiske firma DJI af frygt for spionage. Men den sikkerhedsbekymring har militæret og politiet i Danmark ikke. Ifølge TV2 har politiet købt en stribe droner fra DJI, ganske som militæret har gjort det tidligere. Det får flere politikere til at afkræve justitsminister Søren Pape Poulsen (K) en forklaring. »Så snart det kommer til forretningshemmeligheder og sikkerhed, tror jeg, vi skal passe rigtig godt på«, finder Alternativets retsordfører René Gade.Hollandsk dom rammer IS-terrorist

Mens politikere og eksperter herhjemme strides om spørgsmålet om at hente IS-krigere med dansk statsborgerskab til landet trods den sikkerhedsrisiko, det medfører for befolkningen, så har hollænderne løst problemet ved at dømme et IS-medlem i sit fravær. Manden blev ifølge Jyllands-Posten sidste forår idømt seks års fængsel og frataget sit statsborgerskab for at have tilsluttet sig terrorbevægelsen. Landet har gjort en målrettet indsats for at forhindre fremmedkrigere i at returnere. EU har samtidig med IS’ endelige nederlag besluttet at begrænse mulighederne for at købe kemikalier, der kan benyttes til bombefremstilling, skriver Politico.Bedragere her og i udlandet får adgang til store beløb i sociale ydelser via snyderi.

Et par museklik og så er der oprettet en dansk virksomhed et sted i Europa. Næste skridt er at lave en fiktiv ansættelse. Og dermed er retten til barselsdagpenge, betalt af danskerne, hjemme. Ifølge DR kæmper myndighederne med at holde øje med de mange bedragerier, som gennemføres i forsøg på at få udbetalt sociale ydelser, bl.a. via programmer, der samkører oplysninger i en række registre. Programmerne har i øjeblikket markeret 700 sager, der skal ses nærmere på.Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Hør Lars Dahlager, der skriver om mad for Politiken, fortælle om Michelin-guiden.Dagens program:

  • Københavns Byret ventes 09.30 at indlede en sag om grov afpresning, bedragerier for 80 mio. kr. og momssvindel for 7 mio. kr. Den tiltalte har i et par år undgået retssagen ved at sende en stribe sygemeldinger.
  • Der er åbne samråd på stribe i Folketinget: Om Investeringsfonden for Udviklingslande, om børn af ikkevestlige indvandrere, om Nordisk Cochrane Center, om kræftpatienter uden for kræftpakkerne og om EU-Domstolens sag om familiesammenføringer fra Tyrkiet.

Årsdage:

  • For 33 år siden sendte Sovjetunionen rumstationen Mir i kredsløb om Jorden. Stationen, der blev forløberen for den internationale rumstation ISS, var i brug frem til juni 2000 og nåede at huse over 100 forskere fra 12 lande, blandt dem USA, i sin tjenestetid. Fysikeren Valerij Poljakov nåede at opholde sig 438 dage i Mir. Den endte sine dage ved at brænde op over Stillehavet, da den blev taget ud af drift.
  • For 60 år siden indgik Storbritannien, Tyrkiet og Grækenland, der tillod Cypern at blive en selvsændig stat. Aftalen indebar, at den nye stat ikke ville indgå i nogen politisk eller økonomisk union med andre og at den ikke skulle deles. I 1974 besatte tyrkiske styrker efter en kort krig den nordlige del af landet. I 2004 blev Cypern medlem af EU.
  • For 77 år siden blev Australien angrebet, da japanske fly bombarderede Darwin, hovedstaden i Nordterritoriet. Den var base for omkring 10.000 allierede styrker. Japanerne satte over 240 fly ind i operationen, der kostede over 240 livet og medførte omfattende ødelæggelser. I alt blev Darwin bombet 64 gange under krigen.

MICHELIN-JUBEL:


OPSTILLINGSBERETTIGET:


FRA ARKIVET:


Mest læste

Annonce

Annonce

Forsiden