Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Coex/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Coex/Ritzau Scanpix
Netanyahu hilser på partistøtter under Likuds valgfest i Tel Aviv. Foto: AFP/Thomas Coex.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Netanyahu ser ud til at vinde i Israel

Opløbet er tæt, men her til morgen ser ministerpræsident Benjamin Netanyahu ud til at kunne fortsætte som regeringsleder efter en valgkamp, der har fokuseret på sikkerheden for landets indbyggere.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

’Bibi’ bliver vist nok ved. Måske. Det israelske valg ser lige nu ud til atter at gøre Benjamin Netanyahu til ministerpræsident, men det er et meget tæt opløb. Hans Likud-parti og dets støttepartier giver ham efter alt at dømme endnu en periode på posten som regeringsleder, skriver Ritzau.

Hans udfordrer Benny Gantz har ellers fået et valgresultat, der kan måle sig med Likuds, men samlet set har israelerne - som det ser ud her til morgen - givet marginalt flest stemmer til Netanyahus konservative og ultraortodokse partier og hans satsning på en fast sikkerhedspolitisk kurs. Især sikkerheden har været et af valgets største temaer, men Netanyahu har også slået sig op på at indlemme dele af Vestbredden med dens bosættelser i staten Israel.

Begge politikerne har nået at udråbe sig til sejrherrer og dermed lagt op til en interessant udgave af den israelske udgave af dronningerunden, der foregår hos præsident Reuven Rivlin. Flere mindre partier ser ud til at falde ud af Knesset. Ud ryger Naftali Bennets højrenationale og Moshe Feiglins ultranationalistiske Zehutparti.Det var ikke pænt. Det er heller ikke lovligt

To juraprofessorer finder, at Venstres hemmeligholdelse af navnene på donorer, der giver partiets politikere penge gennem flere selskaber, ganske enkelt er ulovlig. Loven kræver, at pengegaver på over 20.000 kr. skal være offentlige, men det har to af partiets medlemmer - Britt Bager og Marcus Knuth - omgået ved at lade virksomhedsejere kanalisere støtten gennem flere selskaber i mindre bidder, skriver Politiken. Den metode er »en klar omgåelse af lovens beløbsgrænse«, vurderer Morten Broberg fra Københavns Universitet.Vi mangler sygeplejersker

Men sådan er det ikke i Norge. Her ansætter sygehusene i stor stil nye sygeplejersker, som de vel at mærke rekrutterer i Danmark, skriver DR. Bedre arbejdsforhold, bedre normeringer og bedre lønninger lokker årligt op mod 500 danske sygeplejersker nordpå. »I Norge får jeg flere penge for at slide mig selv op, end jeg gør i Danmark«, siger en af dem. Sygeplejerske-flugten sker på et tidspunkt, hvor mange stillinger på sygehusene ikke kan besættes, og hvor mange forlader deres arbejdspladser på grund af forholdene i det danske sygehusvæsen.Vi mangler også brandfolk

Halvdelen af alle brandstationer mangler mandskab, fremgår det af TV2. Især i de mindre byer er det svært at finde frivillige eller deltidsansatte til opgaverne. De skal kunne gå ind på stationerne på fem minutter, men efterhånden som byerne tømmes for arbejdspladser og funktioner og de lokale må køre ind til de større byer bliver det umuligt for mange af dem, der kunne påtage sig opgaven.Færre henrettes

I 2017 blev 993 mennesker henrettet. Sidste år var det tal faldet til 690, viser en opgørelse fra Amnesty International. En stor del af faldet skyldes den omstændighed, at især de iranske myndigheder gennemfører langt færre dødsstraffe efter ændringer af kursen mod narkokriminelle. Med til billedet hører, at to lande - Kina og Nordkorea - ikke har offentligt tilgængelige tal for henrettelser. Det anslås ifølge generalsekretær Trine Christensen, at kineserne henretter flere tusinde hvert år, skriver DR.Har de voksne opgivet børnene?

I lørdags gik den nye, landsdækkende bevægelse #HvorErDerEnVoksen på gaderne i hele landet. Den vil råbe politikerne op med krav om flere pædagoger og bedre forhold i danske vuggestuer og børnehaver. Men hvad er det for et liv, de små børn lever ude i daginstitutionerne? Og hvorfor er forældrene og pædagogerne så bekymrende?

Hør Politikens uddannelsesredaktør, Jakob Fuglsang, fortælle om sagen.


Det bliver en onsdag med:

 • et debatmøde om ansvaret for klimaet, arrangeret af Dansk Fjernvarme.
 • en demonstration 16.00 foran Zoo i København i protest mod den danske eftergivenhed over for Kina og besættelsen af Tibet.
 • åbningen 18.30 af det nye pandaanlæg samme sted.
 • behandlingen i Højesteret af sagen mod en brugtvognsforhandler, der tog mod for mange kontanter i en handel.
 • en ventet dom i Østre Landsret mod det, der kaldes forældregenerationen i bandekrigen. To mænd er tiltalt for at have håndteret en ladt pistol.
 • en ventet afgørelse ved Retten i Horsens mod to hollandske lastbilchauffører, der er tiltalt for at have smuglet store mængder hash ind i Danmark.
 • en skyldsafgørelse i Københavns Byret 10.30 mod to mænd, der er tiltalt for drab under bandekrigen.
 • en høring i Folketinget om bæredygtig transport.
 • samråd i Folketinget om tilførsel af midler til Arbejdstilsynet, om storfiskeres adgang til muslingefiskeri og om statens forbrug af konsulenter.
 • OECD udgiver en rapport om presset mod middelklassen.

Årsdage:

 • 1998: Langfredagaftalen indgås i Nordirland og afslutter 30 års konflikt.
 • 1849: Amerikaneren Walter Hunt tager patent på sikkerhedsnålen.
 • 1815: Tambora-vulkanen i Indonesien eksploderer i det største udbrud nogen sinde.

BYLIV:


FANKULTUR I FOKUS:


FRA ARKIVET:


Mest læste

Annonce

Annonce

Forsiden