Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Stine Rasmussen
Foto: Stine Rasmussen
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) vil have gradueret topkarakteren 12. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Krydset og slangen er på vej tilbage

Trump lufter mulighed for nyt Nordkorea-topmøde. Naboer til nyt kampfly er rystede over støjens omfang.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen

Ældre læsere kan huske, dengang topkarakteren i det danske skole- og uddannelsessystem var UG - en forkortelse for ’udmærket’ og ’godt’. Og det var det også, altså udmærket og godt, bortset fra, at man dengang i sin iver efter at kunne belønne det helt ekstraordinære efterhånden fik plastret karaktererne til med så mange tilføjelser, at det var svært at finde ud af, hvad de forskellige karakterer betød. Vi bruger stadig den dag i dag begrebet ’UG med kryds og slange’ om det helt sublime.

I et forsøg på at tilføre den nuværende og udskældte 7-trinskala en mulighed for at belønne den ekstraordinære præstation foreslår regeringen nu, at topkarakteren 12 får tilføjet et plus. Men det løser ikke problemet med 7-trinskalaen, mener Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang. »Begynder man først at sætte ekstra tegn på en karakter, er det et spørgsmål om tid, før andre karakterer i skalaen får lignende tilføjelser, og skalaens niveauer bliver uklare«, siger han. Som det skete tilbage i tiden med UG og kryds og slange.

Hvorfor dog ikke vente på, at det ekspertudvalg, som regeringen selv har nedsat til at foreslå forbedringer af 7-trinskalaen, kommer med sine forslag? spørger Fuglsang. Tjah ...


Trump: Nyt topmøde med Nordkorea en mulighed

Det er ikke mere end halvanden måned siden, at topmødet i Hanoi mellem USA og Nordkorea endte uden et resultat. Men da Trump sent i aftes dansk tid havde besøg i Det Hvide Hus af den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, lød han optimistisk omkring udsigterne til et nyt topmøde, skriver Politiken. Trump sagde, at det »kunne ske«, selv om han ikke havde noget hastværk. »Jeg nyder meget topmøderne. Jeg nyder at være sammen med formanden«, sagde Trump ifølge The Guardian.


Støjramte naboer til kampfly er rystede

Støjen fra Flyvevåbnets nye F-35-kampfly kommer til at ramme flere boliger end ventet. I alt vil 618 boliger i området omkring Flyvestation Skrydstrup blive udsat for flystøj, der overskrider grænseværdierne, skriver Politiken. »Vi er noget rystede. Det er meget anderledes end de flystøjberegninger, som vi tidligere fået præsenteret. Det får meget større konsekvenser, end det først blev meldt ud«, siger Agnes Rosenlund, formand for Foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer, som savner svar på, hvordan de værst ramte bliver kompenseret.


Uber har kurs mod børsen i New York

Den amerikanske kørselstjeneste Uber søger om at blive optaget på børsen i New York. Det fremgår af dokumenter indgivet til det amerikanske børstilsyn torsdag. Ifølge Bloomberg News planlægger selskabet at sælge aktier gennem en børsnotering med hjælp fra banker som Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Merrill Lynch, Barclays og Citigroup.


Israelsk månelanding slår fejl

En israelsk rumsonde, der skulle være landet på Månen, er slået fejl. Fartøjet blev ødelagt under landingen i aftes dansk tid. Det oplyser det statsejede israelske selskab Aerospace Industries ifølge blandt andre Jyllands-Posten. »Der var ingen tvivl om, at vi forulykkede på Månens overflade«, siger Opher Doron fra selskabet. Ulykken skyldtes, at rumsondens motor gik ud blot 20 minutter før landing. Forskere arbejder nu på at klarlægge de nærmere omstændigheder.


Klimaforskere: De unge har ret, det haster

Mens skoleelever og andre unge i mange lande fortsætter deres fredagsstrejker for klimaet, opfordrer fremtrædende klimaforskere og andre videnskabsfolk ifølge Information nu akademikere verden over til at bakke op om protesterne og lægge pres på de politiske beslutningstagere for at handle, inden det er for sent. For de unge har nemlig ret: Det haster, skriver forskerne i det videnskabelige tidsskrift Science.


Podcast: Hvorfor er vi så vilde med blodskam, magtbegær og sværdkamp?

I over 19 måneder har fans verden over ventet på at høre nyt fra en fantasiverden, hvor syv klaner slås om en jern-trone. Hvad er det lige ved ’Game of Thrones’, der har fanget og fascineret så mange? Hvad i sådan en middelalder-fantasi fuld af magtkampe og liderlighed minder os om vores egen tid? Og hvad skal det hele ende med?

Klik her og lyt til Politikens podcast.


Det skete på denne dato

  • 1204: Under det fjerde korstog erobres Konstantinopel af korsfarerne under ledelse af Venedigs doge.
  • 1961: Jurij Gagarin bliver det første menneske i rummet i Vostok 1.
  • 2009: Kaptajnen Richard Phillips, som blev taget som gidsel af somaliske pirater fra skibet Mærsk Alabama, bliver befriet af amerikanske specialtropper.

Det sker i dag

  • Forlystelsesparken Bakken, som ligger i Dyrehavsbakken nord for København, åbner i dag for sæsonen 2019. Bakkens åbning markeres med et motorcykeloptog fra Nørrebro til Klampenborg. Optoget trækker op til 7.000 motorcykler, der samles på Nørrebrogade inden starten går mod Bakken klokken 19.00.
  • I dag indledes valgkampen i Spanien forud for valget til Nationalforsamlingen den 28. april. Ifølge den seneste meningsmåling ventes valget ikke at bryde det politiske dødvande, hvor hverken venstrefløjen eller højrefløjen kan danne en funktionsdygtig flertalsregering.
  • De to internationale søsterorganisationer Verdensbanken og Den Internationale Valutaorganisation (IMF) indleder deres traditionelle forårsmøder, som slutter søndag.


Gode læseoplevelser


Annonce

Forsiden