Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Under urolighederne i aftes og nat blev der flere steder sat ild til biler, blandt andet som her på Nørrebro. Foto: Thomas Borberg
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

15 anholdt efter uroligheder i København

Unge københavnske familier vælger lille lejlighed plus sommerhus. Socialdemokraterne vinder finsk valg.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen

Flere end 15 personer er blevet anholdt efter uroligheder, der i går bredte sig fra Indre Nørrebro til især Ydre Nørrebro, Nordvest og gader i nærheden af Christiania. Det skriver Politiken. Ved midnatstid meldte Københavns Beredskab, at der siden klokken 22 var rapporteret over 20 brande forskellige steder i København. Blandt andet biler og containere blev brændt af, og der er blevet bygget barrikader.

»Det svarer lidt til en nytårsaften, når klokken er ved at være tolv. Vi har haft travlt, men det er heldigvis små brande«, sagde operationschef Hans Jørgen Larsen fra Københavns Beredskab til TV 2.

Urolighederne begyndte i går lidt over klokken 14, da den islamkritiske og racismedømte partistifter Rasmus Paludan indledte en demonstration på Blågårds Plads, hvor han angiveligt skulle have kastet en udgave af koranen op i luften. Det medførte, at han blev angrebet af en person, som blev anholdt. Efterfølgende udviklede det sig til voldsomme uroligheder, som medførte, at politiet måtte anvende tåregas, og civilklædte betjente trak deres pistoler. Der er dog ikke på noget tidspunkt løsnet skud, lyder det fra politiet.

Rasmus Paludan meddelte i går, at han planlagde yderligere demonstrationer. Københavns Politi har imidlertid givet ham et påbud om ikke at demonstrere i et døgn.


Mange unge københavnske familier køber sommerhus

Mange unge københavnske familier vælger i dag en model, hvor de bor i en mindre bybolig og så kombinerer den med et sommerhus. Fordi de både vil have bylivet og græs under fødderne. Det skriver Politiken. Tal fra Danmarks største realkreditinstitut, Totalkredit, viser, at andelen af sommerhuskøbere under 40 år er 50 procent højere i Region Hovedstaden end i landet som helhed.


Socialdemokraterne vinder finsk valg

Finlands socialdemokrater, SDP, bliver det største parti ved søndagens valg til rigsdagen. Men kun lidt over 6.000 stemmer skiller partiet fra det indvandringskritiske De Sande Finner. »For første gang siden 1999 er vi det største parti i Finland. SDP er statsministerpartiet«, sagde den socialdemokratiske partileder, Antti Rinne, søndag ved 22.30-tiden dansk tid, ifølge Jyllands-Posten.


Flere og flere arbejder efter pensionsalderen

Der er i dag dobbelt så mange som for ti år siden, der arbejder, efter at de har nået folkepensionsalderen. Det viser en undersøgelse, som Dansk Industri (DI) har gennemført på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, skriver Berlingske. Mest tydelig er udviklingen ifølge undersøgelsen blandt faglærte, hvor knap 20.000 flere er fortsat i job efter folkepensionsalderen.


Terrormistænkt i dansk sag på fri fod i Tyrkiet

Tyrkiet vil ikke udlevere en mand, der er sigtet i en dansk terrorsag og internationalt efterlyst. Det skriver DR Nyheder, som har fundet manden i en vaskehal i Tyrkiet. Siden september 2017 har manden, der er tyrkisk statsborger, været mistænkt for at være en del af et større netværk, der har købt og sendt dronedele til Islamisk Stat. Tyrkeren har boet en lang årrække i Danmark og er tidligere idømt en længere fængselsstraf i en terrorsag.


Andelen af børn i privatskoler stiger

Andelen af danske børn, der går på privatskole, ligger markant over gennemsnittet i OECD-landene. Og andelen stiger, samtidig med at tilskuddet til privatskoler øges. Det fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ifølge Information. I 2016 var andelen af elever fra 0.-6. klasse i Danmark, som gik i private skoler, 16 procent, mens OECD-gennemsnittet var på 11 procent. I 2018 var antallet af førsteklasseselever på privatskole ifølge AE-analysen oppe på 17,4 procent og i udskolingen på over 20 procent.


Podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning

Han er 91 år, men har oplevet drama, eufori og sorg nok til at fylde adskillige liv. Han flygtede fra nazisterne, var med til at oprette staten Israel og var siden chefredaktør på Politiken - i 24 år. Undervejs mistede Herbert Pundik to sønner.

Klik her og hør første afsnit i ny podcastserie.


Det skete på denne dato

  • 1979: Den danske fodboldspiller Allan Simonsen bliver købt af den spanske klub Barcelona FC for 13 millioner kroner.
  • 1989: 96 fans mister livet på Hillsborough Stadion i Storbritannien. De bliver mast ihjel under en kamp mellem Nottingham Forest og Liverpool, da der opstår panik på det overfyldte stadion.
  • 2008: Højesteret stadfæster dommen på to års fængsel til Farum Kommunes tidligere borgmester Peter Brixtofte i den såkaldte ’Sponsorsag’.

Det sker i dag

  • Det første afsnit af den allersidste sæson af ’Game of Thrones’ bliver i dag tilgængeligt på streamingtjenesten HBO Nordic. Det sker dagen efter, at afsnittet har haft premiere på den engelske del af HBO.
  • Clara Ponsatí, tidligere uddannelsesminister i Catalonien, forlader kort sin eksil i Skotland og kommer på besøg i Danmark. Ponsatí er en af de politikere, som kom i eksil efter at blive anklaget for oprør og misbrug af offentlige midler i forbindelse med Cataloniens folkeafstemning om uafhængighed.
  • I dag afvikles Boston Marathon i USA. Det var i 2013, at to eksplosioner i målområdet dræbte tre og sårede omkring 260 mennesker. Den tiltalte i sagen, Dzokhar Tsarnaev, er blevet kendt skyldig og risikerer dermed dødsstraf.


Gode læseoplevelser


Annonce

Forsiden