Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Fabien Barrau/Ritzau Scanpix
Foto: Fabien Barrau/Ritzau Scanpix
Branden i Notre Dame blev opdaget kort før klokken 19 og bredte sig hurtigt i kirkens tagkonstruktion, som er brændt. Det samme er katedralens berømte gotiske spir. Foto: Fabien Barrau/AFP
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Macron lover at genopbygge Notre Dame

Hård kritik af EU's samarbejde med Libyen. Uroligheder i Albertslund efter demoer mod Rasmus Paludan.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen

Ved tre-tiden i nat kunne det parisiske brandvæsen meddele, at det havde den ødelæggende brand i en af verdens mest ikoniske bygninger, katedralen Notre Dame, under kontrol. Det skriver Politiken. Det stod dermed klart, at kirken ikke, som der en overgang var fare for, ville brænde ned til grunden, men at de to tårne og størstedelen af kirkens ydermure er reddet.

»Det værste er undgået«, sagde Frankrigs præsident Emmanuel Macron ifølge det franske nyhedsbureau AFP. Præsidenten svor på, at den 850-år gamle domkirke, der står på Unescos liste over verdens kulturarv, vil blive genopbygget. Branden, der blev opdaget ved 18.50-tiden, fortærede det berømte gotiske spir og taget på kirkeskibet, ligesom uvurderlige kunstskatte og store dele af kirkens inventar er gået tabt.

»Notre Dame overlevede alle krigene, alle bombardementerne. Vi har aldrig troet, at den kunne brænde. Jeg føler mig utrolig bedrøvet og tom indeni«, sagde Stephane Seigneurie, en af de mange tilskuere, som var forsamlet langs Seinens bredder for at følge katastrofen fra nærmeste hold, og som aftenen igennem i fællesskab bad Ave Mariaer for det overalt i verden højtelskede byggeris overlevelse.

»Hvis Paris er Eiffeltårnet, så er Frankrig Notre Dame«, som Bernard Lecomte, forfatter og religionshistoriker, udtrykte det på fransk tv.


Hård kritik af EU’s samarbejde med Libyen

Det er ulovligt at sende migranter tilbage til et farligt land som Libyen. Derfor betaler EU den libyske kystvagt for at gøre det, EU ikke selv må. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch’s chef, Kenneth Roth, retter i Politiken hård kritik mod den måde, EU-landene forsøger at stoppe flygtningestrømmen over Middelhavet på. Både EU og den danske udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) afviser kritikken.


Paludan-moddemonstration endte i uroligheder

Det kom i aftes til uroligheder i Albertslund i forbindelse med demonstrationer mod den islamkritiske og racismedømte Rasmus Paludan. Det skriver Jyllands-Posten. Det skete, selv om Vestegnens politi havde forbudt den demonstration, som Paludan havde planlagt at afholde. Fem blev anholdt, og to gange brugte politiet tåregas. »Folk var mere aggressive, end vi havde forventet«, siger politiinspektør Mogens Lauridsen.


Mueller-rapport offentliggøres torsdag

En redigeret udgave af Rusland-rapporten fra den særlige anklager Robert Mueller ventes at blive offentliggjort torsdag. Det oplyser USA’s justitsministerium ifølge AP. Den tidligere FBI-chef Robert Mueller afsluttede i sidste måned arbejdet med rapporten. Rapporten er på 400 sider. Den frikendte Trump og hans republikanske kampagne for at have haft et kriminelt samarbejde med Rusland under valgkampen i 2016.


Begrænset risiko for russisk indblanding i valgkamp

Kandidaterne til folketingsvalget behøver ifølge en ny trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste ikke at være særligt bekymrede for, at Moskva blander sig i den danske valgkamp. Det skriver Politiken. Trods de beroligende ord kan der alligevel komme enkelte angreb, »men helt generelt ser vi, at de i øjeblikket især fokuserer på Østeuropa«, siger chefen for FE, Lars Findsen.


45 lig fundet i mexicanske massegrave

Mexicanske myndigheder har fundet 45 lig fordelt i to hemmelige massegrave i den nordlige stat Sonora og i udkanten af staten Jalisco. Det oplyser statsanklageren i Sonora ifølge AP. 30 af ligene var gravet ned på en mark nær byen Cajeme i Sonora. Yderligere 15 personer er fundet begravet under fundamentet til et flerfamiliehus i Guadalajara cirka 1.200 kilometer fra Sonora.


Podcast: Andet afsnit i serien i fire dele om Herbert Pundik

Han er 91 år, men har oplevet drama, eufori og sorg nok til flere liv. Han flygtede fra nazisterne, var med til at oprette staten Israel og var siden chefredaktør på Politiken - i 24 år. Undervejs mistede Herbert Pundik to sønner.

Klik her og hør andet afsnit i ny podcastserie.


Det skete på denne dato

  • 1904: Peter Mærsk Møller stifter sammen med sin søn A.P. Møller rederiet Dampskibsselskabet Svendborg.
  • 1984: Rejsekongen Simon Spies dør og efterlader sit rejseimperium og en halv milliard til sin unge enke, Janni Spies.
  • 2009: Orlogsskibet Absalon vender tilbage til København efter tre måneders jagt på pirater ud for Somalia. Det lægger an ved Amalienborg i anledning af dronningens fødselsdag.

Det sker i dag

  • En domstol i den tyske hovedstad, Berlin, behandler i dag en sag, som komikeren Jan Böhmermann har anlagt mod forbundskansler Angela Merkel. Stridens æble er et smædedigt, som Böhmermann i 2016 skrev om den tyrkiske præsident Recep Erdogan.
  • En domstol i Moskva ventes i dag at afsige både skyldkendelse og endelig dom i sagen mod den norske statsborger Frode Berg, der er tiltalt for spionage. Ifølge NRK skal Frode Berg have indrømmet, at han var på opgave for den norske efterretningstjeneste, da han blev anholdt i Rusland i 2017.
  • I dag er det dronning Margrethes fødselsdag. Den bliver i år holdt på Marselisborg Slot i Aarhus, hvor dronningen og den tilstedeværende kongelige familie klokken 12.00 kommer ud på verandaen i forbindelse med Livgardens vagtskifte. Dronning Margrethe bliver 79 år.


Gode læseoplevelser


Mest læste

Annonce

Annonce

Forsiden