Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen
Vi bliver flere og flere plejekrævende ældre. Men bevillingerne kan ikke følge med. Og kommunerne er derfor tvunget til at skære ned på ældreområdet. Arkivfoto: Emma Sejersen
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Nye kommunale besparelser på ældreplejen

Socialdemokratiet har ofte stemt for skattelettelser. Masseanholdelser under klimademonstration i London

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen

På Christiansborg taler politikerne ved enhver given lejlighed om, at ældre skal sikres en værdig alderdom. At de, der ikke kan klare sig selv, skal sikres den nødvendige hjælp. Realiteterne ude i kommunerne er imidlertid, at ældreudgifterne pr. folkepensionist på ti år er faldet med en fjerdedel. En væsentlig årsag til det er simpel matematik: I samme periode er der kommet en kvart million flere i pensionsalderen. Og den stigning har bevillingerne ikke kunnet følge med til.

Rundt omkring i landet er der allerede gennemført markante besparelser for 2019 på ældreplejen. Men tilsyneladende ikke nok. For flere kommuner planlægger nu yderligere besparelser oveni de allerede gennemførte. Det skriver Politiken. En rundspørge fra Politiken Research til landets kommuner viser, at ud af de 57, der har svaret, har halvdelen allerede sparet på området i år. Og af dem svarer ni ja til, at de er på vej med nye akutte besparelser og nedskæringer i ældreplejen.

»Selv om der er blevet tilført flere penge til ældreområdet, har det langtfra været nok til at følge med det stigende antal ældre«, konstaterer Socialdemokratiets ældreordfører i Folketinget, Astrid Krag. Mens Venstres ordfører, Jane Heitmann, mener, at regeringen har prioriteret ældreområdet højt. Siden 2016 har der været afsat en værdighedsmilliard hvert år i fire år til de ældre og fra sidste år desuden en halv milliard til bedre bemanding i ældreplejen, påpeger hun og sender aben videre til kommunerne: »Vi har kommunalt selvstyre, hvor kommunerne selv har ansvar for at prioritere deres penge«.


Socialdemokratiet har ofte stemt for skattelettelser

Et af Socialdemokratiets tydeligste budskaber i den nuværende valgperiode er, at man ikke både kan give skattelettelser for milliarder og sikre en god velfærd på sygehuse, institutioner og plejehjem. Men en opgørelse, Finansministeriet har sendt til Finansudvalget viser ifølge Berlingske, at socialdemokraterne har været med til at vedtage mere end en tredjedel af alle skatte- og afgiftslettelser i kroner og ører i denne valgperiode.


Masseanholdelser under klimademonstration i London

Næsten 300 mennesker er blevet anholdt under igangværende klimademonstrationer i London. Det skriver nyhedsbureauet AFP. Tusinder af miljøaktivister har siden mandag blokeret dele af det centrale London i et forsøg på at tvinge den britiske regering til at gøre mere for at bekæmpe den globale opvarmning. Bag demonstrationen står den britiske klimagruppe Extinction Rebellion (oprør mod udryddelse), der vokser hurtigt og har tag i mange unge.


150 frygtes druknet i færgeforlis i DRCongo

Myndighederne i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo) frygter, at 150 mennesker, der er savnet efter et færgeforlis, er døde, skriver Politiken. Det oplyser landets præsident, Félix Tshisekedi, på Twitter. Den regionale transportminister, Jacqueline Ngengele, oplyser til nyhedsbureauet dpa, at ud af de anslået 200 passagerer om bord på færgen er kun 40 blevet reddet. Tre mennesker er bekræftet døde hidtil.


Trump vetoer beslutning om tilbagetrækning fra Yemen

USA’s præsident, Donald Trump, nedlægger veto mod Kongressens beslutning om at trække USA ud af krigen i Yemen. Det skriver Reuters. Det ene af Kongressens to kamre, Senatet, stemte i marts for at stoppe den amerikanske deltagelse i krigen i Yemen. Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, gjorde det samme 4. april. Dermed var Trump tvunget til at underskrive et veto, hvis han ville ændre Kongressens beslutning.


Præsident: Assange fik besøg af hackere

WikiLeaks-stifter Julian Assange havde adskillige hackere på besøg, mens han boede på Ecuadors ambassade i London, Storbritannien. Det hævder Ecuadors præsident, Lenin Moreno ifølge AP. Fra ambassaden instruerede Assange angiveligt hackerne i, hvordan de skulle føre WikiLeaks videre og også videreformidle information til Assange selv.


Podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning

Han er 91 år, men har oplevet drama, eufori og sorg nok til flere liv. Han flygtede fra nazisterne, var med til at oprette staten Israel og var siden chefredaktør på Politiken - i 24 år. Undervejs mistede Herbert Pundik to sønner.

Klik her og hør andet afsnit i ny podcastserie.


Det skete på denne dato

  • 1492: Christoffer Columbus skriver kontrakt med Spanien om at sejle til Asien efter krydderier.
  • 1964: Bilen Ford Mustang præsenteres for første gang af The Ford Motor Co.
  • 2014: Det amerikanske rumagentur Nasa’s Kepler-observatorium bekræfter, at den første planet på Jordens størrelse i en beboelig zone er blevet fundet.

Det sker i dag

  • Københavns Byret afsiger i dag dom i en usædvanlig sag. Turkmensk-irakisk mand er vurderet til at være til fare for statens sikkerhed og har derfor været på tålt ophold i mere end ti år. Han har bedt tre dommere om at ophæve vurderingen.
  • Vælgerne i verdens største muslimske land, Indonesien, går i dag til parlamentsvalg. Den nuværende præsident, Joko Widodo, prøver at sikre sig endnu en periode som landets leder, men udfordres af Prabowo Subianto.
  • Fodboldstjernen David Beckham skal i dag møde i retten, tiltalt for at have talt i mobiltelefon mens han kørte bil. Han står til en bøde på 200 britiske pund (godt 1.700 kroner).


Gode læseoplevelser


Læs mere

Annonce

Forsiden