Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Mobilmaster er med til at afsløre, hvor du færdes, og hvem du er i kontakt med. Det kan være væsentlige oplysninger i en retssag - forudsat at oplysningerne er korrekte. En fejl hos Rigspolitiet sår tvivl om dét. Foto: Jacob Ehrbahn
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Rigspolitiet har kludret i det. Skat kludrede også. For slet ikke at tale om de britiske politikere...

Der kan være fejl i telebeviser i tusindvis af straffesager siden 2012. Der var en fejl i Skats overstrømmende turisttjeneste til tilrejsende svindelsigtede. Og der er noget galt i det britiske parlament, der ser ud til at have smidt folkets tillid fra sig med uhørt kraft.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Det er ikke godt at høre et ’Hovsa’-udbrud, når det kommer fra Rigsadvokaten. Men ikke desto mindre er det netop det, Jan Reckendorff har leveret. Det viser sig, at en fejl hos Rigspolitiet nu sår tvivl om tusindvis af domme, der er faldet siden 2012.

Baserer de sig på teleoplysninger, så kan de være ramt af en fejl, som betyder, at oplysningerne er mangelfulde, skriver Politiken. Rigsadvokaten har endnu ikke kunnet finde ud af, om fejlen har haft nogen betydning i straffesagerne. Men hos den juridiske tænketank Justitia betyder den, at dommeren og de andre af sagens parter ikke nødvendigvis har haft et fuldt billede af materialet. Vicedirektør Birgitte Arendt Eiriksson, der selv har arbejdet for Rigspolitiet og Rigsadvokaten, kalder det en skandale og vurderer, at nogen kan være uskyldigt dømt, eller at der ikke er fældet dom over tiltalte på grund af mangelfulde oplysninger.

Nu skal alle sager, hvor de fejlbehæftede teleoplysninger er indgået, gennemgås.


Det kan godt være, at du aldrig kan komme igennem til Skat

Men det kan andre: En chef i Skats udbytteskattekontor havde travlt med at køre udenlandske gæster på rundtur i København, inden hun rådgav dem i det, der har vist sig at være et svindelnummer med udbytteskat, som kostede os alle sammelagt 12,7 mia. kr. Amerikanerne repræsenterede et selskab, der ser ud til at have tilegnet sig 12,7 mia. kr. De blev hentet af afdelingschefen på deres hotel og fik vist byens seværdigheder, inden hun kørte dem til Skats kontor i Høje Taastrup, skriver Politiken. Den udstrakte service fra Skat til de mistænkte svindlere er ifølge en ekspert »egnet til at gøre Skat inhabil«, finder en professor i forvaltningsret.


De britiske vælgere er blevet lidt - nej, meget - trætte

De har stemt for at løsrive landet fra EU, men politikerne har ikke leveret. Til gengæld er der blevet råbt og skreget i parlamentet - foreløbig til ingen verdens nytte. »Selvoptagede, selvfede og urimeligt dårligt tænkende«, lyder kritikken ifølge DR. Undersøgelser viser, at 83 pct. af briterne føler, at det politiske system har svigtet. Blot 6 pct. er af den overbevisning, at politikerne forstår befolkningen. 75 pct. vurderer, at systemet slet ikke virker. »Folk er kede af det, vrede, angste i en grad, som er urovækkende«, siger Deborah Mattison, der har lavet undersøgelsen for analysebureauet Britain Thinks.Ryk lige lidt sammen

Der kommer flere af os. Klodens befolkning ventes at ligge tæt på 10 mia. mennesker inden 2050. Og vi kan blive så mange som 11 mia. personer ved slutningen af århundredet. Det vurderer FN ifølge Ritzau i en ny rapport, der samtidig forudskikker, at befolkningerne bliver ældre og at den globale fødselsrater falder fra de 3,2 fødsler pr. kvinde i 1990 til 2,2 i 2050. Det er dog ulige fordelt. I Afrika syd for Sahara er der 4,6 fødsler pr. kvinde.USA opruster i Mellemøsten

Pentagon sender yderligere 1.000 soldater til regionen, hvor der i øjeblikket er udstationereret omkring 10.000 soldater, bombefly og en større flådestyrke, der bl.a. tæller et hangarskib, skriver Ritzau. Situationen i området er spændt efter bombeangreb på flere hangarskibe, som ifølge USA blev gennemført af præstestyret i Iran. Samtidig har Iran meddelt, at man øger indsatsen for at skaffe sig beriget uran - en forudsætning for, at landet kan bygge sine egne atombomber. Det har ellers indgået en international aftale om at afstå fra at skaffe sig a-våben.
Tjernobyl - katastrofen, der aldrig forsvinder

Midt om natten 26. april 1986 skete den største menneskeskabte katastrofe i historien, da reaktor 4 på atomkraftværket i Tjernobyl eksploderede. I HBO’s nye miniserie ’Chernobyl’ kan man se, hvordan det sovjetiske styre forsøgte at skjule sandheden om, hvad der virkelig var sket. Politiken-journalist Henrik Kaufholz har dækket sagen, lige siden ulykke skete og frem til nu, 33 år senere. Hør ham fortælle her i dagens podcast.


Tirsdagens program:

Østre Landsret behandler 09.30 en sag mod en norsk kvinde, der er anklaget for bedragerier over for præster, kirketjenere og andre. Sagen er kendt fra podcasten ’Kvinden med den tunge kuffert’.

Vismændene udgiver deres rapport om dansk økonomi i dette forår.

De britiske konservative afholder endnu en valgrunde om formandsposten, hvor mindst en kandidat sendes ud af kapløbet, som afgøres endeligt i slutningen af juli.

Retten i Helsingør ventes at afsige dom over to mænd, der er anklaget for at have videreført Loyal to Familia-banden trods forbuddet.

Østerbro Stadion lægger baner og græs til et storstilet atletikstævne.


Årsdage:

1979: USA’s præsident Jimmy Carter og Sovjetunionens leder Leonid Bresjnev underskriver ’Salt II-aftalen’, som skal begrænse og reducere antallet af atomvåben.

2004: EU’s stats- og regeringschefer bliver enige om den første forfatning for unionen, som dog skal godkendes af de 25 medlemslande.

GLEM IKKE DEM, DER DØDE. GLEM IKKE DEM, DER SKØD:


FRA ARKIVET:


Mest læste

Annonce

Annonce

Forsiden