Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Pia Olsen Dyhr, Mette Frederiksen og Morten Østergaard dagen efter valget, hvor humøret var højt.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Den gode stemning er totalt død i regeringsforhandlingerne

R-leder Morten Østergaard har ikke den samme tillid til Mette Frederiksen. Det stod klart, da partiet blev væk fra regeringsforhandlinger onsdag. Foto: Jens Dresling

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen,

Så gik den ikke længere. I to uger er det lykkedes Mette Frederiksen at lægge nogenlunde låg på uenighederne blandt de partier, der støtter hende i bestræbelserne på at blive ny statsminister, men onsdag kogte frustrationerne over i en grad, så ingen kan være i tvivl om, at der nok er et stykke tid, til en ny regering er dannet.

Den radikale partileder, Morten Østergaard, taler om, at tilliden til Mette Frederiksen er svækket efter det uskønne forløb, hvor partiet onsdag udeblev fra regeringsforhandlingerne og en præsentation af en delaftale mellem S, SF og Enhedslisten om at binde sig til en reduktion i udledningen af drivhusgasser på 70 procent i 2030.

»Jeg føler klart, at de forudsætninger, vi havde bygget de her forhandlinger på, har Mette Frederiksen valgt at se stort på. Det har ikke gjort forhandlingerne nemmere«, siger Morten Østergaard, der understreger, at »os løber man ikke om hjørner med«.

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, forklarer, at Østergaard med sin optræden ønsker at sende et signal til Mette Frederiksen om, at hendes metode er forkert. Radikale vil nemlig have økonomien på plads, før man lukker nogen former for aftaler.

»Den gode stemning, der har været under forhandlingerne, den er nu totalt død. Vi har at gøre med et Radikale Venstre, der føler, at Socialdemokratiet har prøvet at snyde dem ved at lukke en aftale om klima, inden man har talt om det, som de radikale synes, er en af de største knaster nemlig økonomien«, siger Anders Bæksgaard.

Han mener, at Mette Frederiksen nu må ændre kurs.

»Socialdemokratiet er nødt til at ændre deres køreplan. Der er en nervekrig i gang nu, hvor Socialdemokratiet skal finde ud af, om de vil følge Morten Østergaards drejebog eller deres egen. De har brug for Morten Østergaard, hvis de vil træde ind i statsministeriet i sidste ende«, siger han og tilføjer.

»Der er intet, der tyder på, at det ikke også ender der, men vejen derhen bliver de nok nødt til at reformulere«.
To døde i drukneulykke i Køge Bugt

To personer mistede livet, da deres både sent onsdag aften kæntrede ud for Avedøre Holme i Køge Bugt. To andre, som var med på sejlturen, formåede selv at redde sig i land, skriver Ritzau. Vagtchef Lars Jørgensen fra Københavns Politi oplyser, at den ene af de omkomne blev erklæret død på havnen, mens den anden blev erklæret død på hospitalet. Vagtchefen formoder, at de to omkomne mistede orienteringen, da de efter kæntringsulykken skulle svømme i land. Hovedstadens Beredskab, Forsvarets redningstjeneste, vanddykkere og overfladereddere deltog i redningsaktionen.Trump vil forsones med Rusland og Kina

Donald Trump skød forleden sin kampagne i gang for at blive genvalgt som præsident i USA. Og vejen til genvalg går tilsyneladende over Rusland og Kina. I hvert fald vil Trump i den kommende tid mødes med såvel den russiske præsident, Vladimir Putin, som den kinesiske præsident, Xi Jinping, ved G20-mødet i Japan, hvor statsledere fra verdens største økonomier deltager, skriver Ritzau. »Jeg ønsker at komme overens med Rusland, og det tror jeg, at vi vil. Jeg ønsker at komme overens med Kina, og det tror jeg, at vi vil«, siger Trump til Fox News ifølge nyhedsbureauet Reuters. Mødet med Putin kommer efter flere tilnærmelser mellem de to lande på det seneste, hvor Putin så sent som i sidste uge mødtes med den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo.20 migranter frygtes druknet i Middelhavet

Vi bliver i udlandet, hvor mindst 20 personer er savnet, efter at de sammen med omkring 27 andre migranter tirsdag aften drog ud med en båd fra Marokkos kyst med kurs mod Europa. Båden blev onsdag fundet drivende rundt i Middelhavet, og de 27 personer blev reddet. En talsmand for den spanske kystvagt siger, at der er en pige blandt de reddede. Ingen personer blev fundet i vandet omkring båden, og Helana Maleno fra den humanitære organisationen Walking Borders er overbevist om, at de savnede er druknet. »De var om bord på en båd, som vi alarmerede om tirsdag. De druknede, fordi ingen tog sig af dem«, skriver hun på Twitter.Isen på Grønland kan være helt væk om 800 år

Havstigninger på ikke færre end 7,3 meter. Det kan blive konsekvensen, hvis afsmeltningen af isen på Grønland fortsætter som følge af stigende temperaturer, konkluderer forskere fra blandt andet Danmarks Tekniske Universitet og University of Alaska i USA i et studie , som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances. De har ifølge Ritzau regnet sig frem til, at isen på Grønland kan være helt væk om 800 år som følge af en kraftig forøget afsmeltning i det værste af de scenarier, de har opstillet. Selv i det mildeste scenarie, hvor temperaturen blot stiger én grad, vil afsmeltningen af indlandsisen føre til havstigninger på op til to meter.Kvinden i lejren

Danske kvinder, som sluttede sig til Islamisk Stat, sidder nu i interneringslejre i Syrien, efter IS kollapsede. Og Danmark har ikke ønsket at hente dem hjem igen. Politiken-journalist Bo Søndergaard har besøgt lejrene og talt med en af de danske kvinder. Hvorfor valgte hun at vende ryggen til alt, hun kendte? Og hvilken fremtid drømmer hun om?Det sker i dag:

  • Det nyvalgte Folketing holder klokken 12 det første møde efter valget. Det er normalt et kort møde, hvor Folketinget nedsætter det udvalg, der skal undersøge, at Folketingsvalget den 5. juni er gennemført korrekt. I morgen mødes Folketinget igen, og her ventes de at udpege blandt andre den nye formand.
  • EU’s stats- og regeringschefer mødes klokken 16 for blandt andet at nominere kandidat til posten som kommissionsformand, men også emner som klima og det kommende arbejdsprogram er på dagsordenen. Danske øjne vil formentlig være stift rettet mod Margrethe Vestager. Kan hun lande topposten som kommissionsformand?
  • Domstol i Tyrkiet afsiger dom mod en gruppe personer, der anklages for at være ledere af et kupforsøg i juli 2016.
  • Den russiske præsident, Vladimir Putin, deltager i dag i det årlige tv-program ’Den Direkte Linje’, hvor han for åben skærm svarer på spørgsmål fra borgere, der ringer ind.
  • Retten i Lyngby indleder her til morgen en nævningesag mod to unge mænd, der er tiltalt for at have forsøgt at dræbe to andre i et S-tog på strækningen mellem Virum og Sorgenfri i november sidste år. Sagen fortsætter 21. juni og muligvis flere dage.

Årsdage:

  • For 330 år siden: Altonaforliget bliver i 1689 indgået mellem kong Christian 5. og den gottorpske hertug, hvilket medfører, at Danmark må afstå rettigheder til Slesvig tilbage til hertugen.
  • For 100 år siden: Landbrugsraadet stiftes i 1919 af De danske Landboforeninger, De Danske Andelsselskaber og Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab.
  • For 50 år siden: Vikingeskibshallen i Roskilde indvies i 1969 af kong Frederik 9.

LEDELSE


EGYPTEN


JOBSKIFTE


Mest læste

Annonce

Annonce

Forsiden