0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Efter formandskabets afgang sætter flere folketingsmedlemmer i Venstre nu deres lid til, at politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen vil melde sig som kandidat til at lede partiet.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Løkkes væbnere sætter deres lid til Ellemann-Jensen

Flere Venstre-folk i Folketinget håber på Jakob Ellemann-Jensen, slut med farlige stoffer i pizzabakker og nyt optagelsessystem til gymnasiet

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Pyha. Sikke en weekend i dansk politik. Vi starter denne morgens overblik med at få sat punktum for de dramatiske begivenheder på Comwell i Brejning, hvor både Venstres formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen endte med at trække sig fra deres poster. For mens de to nu er historie i partiets ledelse, svirrer spekulationerne om, hvem der skal træde i stedet. Indtil videre har ingen meldt sig som formandskandidat, men allerede dagen efter formandskabets afgang har en række af Løkkes væbnere meldt ud, at de gerne ser nuværende politisk ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, sætte sig i spidsen for partiet.

»Han er for mig at se en oplagt kandidat til at være formand for Venstre. Han er stærk politisk, han er vellidt, han har et både internationalt og nationalt udsyn, han er oratorisk stærk, og for mig at se er han vores bedste bud på at få statsministerposten efter næste valg«, siger tidligere minister og mangeårig Løkke-støtte Lars Chr. Lilleholt til Politiken. Han bakkes op af Claus Hjort Frederiksen, ligesom en række af Venstres folketingsmedlemmer har sluttet sig til koret af Ellemann-støtter. De tæller blandt andre Martin Geertsen, Michael Aastrup Jensen, Marcus Knuth, Jacob Jensen, Anni Matthiesen og Louise Schack Elholm. En stribe Venstre-borgmestre peger også på Jakob Ellemann-Jensen som ny formand.

Heller ingen har meldt sig som kandidat til at blive Kristian Jensens afløser. Gruppenæstformand Sophie Løhde og formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, har afvist at stille op til posten, men til gengæld ser det ud til, at der i folketingsgruppen breder sig et håb om, at nuværende retsordfører og tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg vil melde sig ind i kampen om næstformandsposten.

Hvis du ikke er færdig med at læse om Venstre efter denne begivenhedsrige weekend, kan du læse Politikens analyse af, hvorfor Ellemann-Jensen kunne blive en ny, ledende figur i partiet.Regeringen: Slut med farlige stoffer i pizzabakker

Ved du, hvorfor din pizzabakke ikke efterlader en lang hale af tomatsovs på gaden, når du bringer en nem omgang aftensmad hjem? Den er smækfyldt med de såkaldte fluorstoffer - på mange måder et mirakelmateriale, der gør pap og papir afvisende overfor smuds, vand og snask, og det er grunden til, stofferne i årtier har været industriens favoritbelægning på alt fra muffinforme og mikrobølgepopcornposer til brugerpapir, madpapir og paptallerkener. Men fluorstofferne hører ifølge flere danske forskere og organisationer til blandt de værste stoffer i verden i forbrugerprodukter. Nu vil regeringen derfor give dig lidt ekstra fedtede fingre - og sundere madindpakning - ved helt at forbyde fluorstoffer.

Stofferne er nemlig meget svære at nedbryde, og kan forblive i havmiljø, grundvand i meget lang tid og ophobe sig i mennesker og dyr. »Når du først har fået dem ind i kroppen, er de ikke sådan at slippe af med. De binder sig til proteinerne i dit blod og i de blodrige organer«, fortæller professor Anne Marie Vinggaard, DTU Fødevareinstituttet, til Politiken.
Kringlet vej til gymnasiet skal glattes ud

Det seneste år er den stærkt kritiserede optagelsesprocedure til landets gymnasier blevet ændret gang på gang. Og selv om den seneste ændring kom så sent som 1. august, lover undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) nu, at der vil komme et helt nyt optagelsessystem.

»Lad os se på det grundlæggende problem i stedet for at lave lappeløsninger. Vi skal stille os selv det fundamentale spørgsmål: Hvad skal man kunne for at kunne gennemføre gymnasiet? Svarer vurderingen af elevernes uddannelsesparathed og karaktererne tilsammen på det i dag? Nej, det mener jeg ikke, de gør. Derfor står vi med den problemstilling, vi gør«, siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det nuværende system kritiseres blandt meget andet for, at mange elever kommer i klemme, fordi reglerne er så svære at forstå. Som loven er nu, skal nogle elever til optagelsesprøve, og hvis de dumper i et af prøvens fire fag, kan de ikke godkendes til gymnasiet. Det er blandt andet det stærke fokus på karakterer i optagelsesprocessen, der har mødt kritik, særligt fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

»Vi synes ikke, at karakterer skal være adgangsgivende. Det handler om, om man er motiveret for at gå i gymnasiet. Vi synes, det giver mest mening at lade en uddannelsesparathedsvurdering i 9. klasse vægte, om man er motiveret«, siger formand Martin Mejlgaard. Ministeren afventer nu en evaluering, som kommer i efteråret, før hun vil sammen med de andre partier bag gymnasiereformen vil tage stilling til, hvad et nyt system skal indeholde. Imens vi venter, kan du selv prøve, om du kan finde hoved og hale i den nuværende optagelsesproces her.
Rekordorkanen Dorian hærger Bahamas og har kurs mod USA

Vi tager et smut over atlanten til Bahamas, hvor den rekordvoldsomme orkan Dorian natten til i dag har forårsaget massive ødelæggelser. Med en vindstyrke på op mod 295 kilometer i timen er biler væltet, strømforsyningen er ødelagt, og central infrastruktur er oversvømmet.

»Det er frygteligt. Der er forårsaget massiv skade på ejendomme og infrastruktur. Heldigvis er det ikke foreløbige meldinger om tab af menneskeliv«, lyder det fra Joy Jibrilu, generaldirektør i østatens ministerium for turisme og luftfart.

I USA følger man med bekymrede miner Dorians rute, som man forventer kommer til at svinge tæt forbi den amerikanske sydøstkyst. Det er ikke sikkert, at orkanen rammer landjorden i USA, men at den bevæger sig tæt forbi kan såmænd også være slemt nok og resultere i store ødelæggelser i kystområderne. I South Carolina har man derfor besluttet, at 830.000 mennesker skal evakueres i løbet af mandag formiddag.

Hos det amerikanske medie CNN kan du følge med i Dorians rute live.
Kaos i myldretiden: Demonstranter blokerer togstationer i Hongkong

Weekenden nok engang har været fyldt med voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi i Hongkongs gader. Politiet måtte bruge både vandkanoner og tåregas mod demonstrerende borgere, og urolighederne var ansporet af, at politiet kort forinden havde foretaget en række anholdelser af flere ledende skikkelser i den prodemokratiske bevægelse. Weekendens begivenheder markerer ifølge The Guardian nogle af de mest voldelige hændelser i den flere måneder lange protest. Mandag morgen har demonstranter igangsat en ny aktion, hvor flere hundrede sortklædte demonstranter har blokeret indtil flere togstationer i millionbyen. Det har forårsaget store forsinkelser midt i myldretiden, og politiet var derfor hurtigt ude med håndjernene og har ifølge The Guardian anholdt en mindre gruppe demonstranter, der deltog i blokaden.

Samtidig har protesterne fundet vej til Hongkongs uddannelser. Mandag er den første dag i det nye skoleår for gymnasieelever og universitetsstuderende, men op mod 9.000 elever fra 200 institutioner mødte aldrig op, da klokken ringede ind. I stedet stod de ude på gaden foran deres skoler og knælede eller holdt i hånd, mens de råbte på demokrati i Hongkong.

»Vi er villige til at give afkald på vores værdighed bare for at bønfalde samfundet om at ændre sig«, siger Thomas Loh, en af kræfterne bag boykotten af uddannelserne, til The Guardian.
Voldsomt grænsesammenstød mellem Israel og Hizbollah

Vi slutter denne morgen i Israel, hvor der for første gang i en årrække er blevet vekslet skud mellem den militante gruppering Hizbollah og israelsk militær. Det skriver CNN. I går eftermiddag blev en israelsk militærbase på grænsen til Libanon angrebet med panserværnsraketter, og ifølge de israelske forsvarsstyrker, er det Hizbollah, der står bag. En bygning og en ambulance blev ramt, men der er hverken forlydender om sårede eller dræbte.

De israelske styrker besvarede søndag ifølge CNN ilden med artilleri og beskydning fra en helikopter.

Angrebet på militærbasen kommer, efter Hizbollah var mål for en række angreb i Libanon og Syrien i sidste weekend. Det har fået grupperingens leder, Hassan Nasrallah, til at love hævn. Israel har anerkendt at de udførte et luftangreb mod en bygning nær Damaskus forrige lørdag, hvor to Hizbollah-krigere blev dræbt, og Hizbollah har i en officiel meddelelse sagt, at de står bag angrebet på militærbasen i går.

Søndagens skudveksling er den mest alvorlige siden 2015, hvor Hizbollah dræbte to israelske soldater, da grupperingen affyrede en panserværnsraket mod en jeep, som de to soldater befandt sig i. Dengang kom angrebet få dage efter, at israelske styrker dræbte sønnen til en ledende Hizbollah-figur i et luftangreb i Syrien.


Velkommen til uni - er det nu, du skal slappe af?

I disse dage starter 65.000 studerende på landets universiteter – og dermed træder de ufrivilligt ind på en politisk slagmark. For selvom studiepladsen er deres, tilhører uddannelsen hele samfundet. Men hvad er det for et system, vi putter de unge ind i? Og skal de skynde sig igennem studiet? Hør Jacob Fuglsang, Politikens uddannelsesredaktør, fortælle om sagen.
Det sker i dag

  • Trumps aflysning af sit statsbesøg i Danmark afholder ikke demonstranter fra at afvikle en planlagt demonstration mod præsidenten. Demonstranterne fastholder protestaktionen i sympati med grønlænderne og for at understrege, at Danmark har sagt nej til et salg af Grønland, som Donald Trump ellers havde talt varmt om.
  • Ved Retten på Frederiksberg ventes der at blive afsagt dom i en sag, hvor tre mænd i et konkursramt firma på Vesterbrogade er anklaget for momssvindel for syv millioner kroner. Anklageren satser på at få få mændene idømt fængselsstraffe og en tillægsbøde på 6,8 millioner kroner for grov momssvindel. En af mændene er bosat i Sverige og står til udvisning.
  • Østre Landsret ventes fra 2. til 17. september at behandle en straffesag mod et ledende medlem af banden Brothas. Han har anket Københavns Byrets dom fra september sidste år på fængsel i syv år og udvisning for opbevaring af pistol og revolver i en campingvogn.

Dagen i dag

  • I 1944 blev den amerikanske pilot og senere præsident George H. W. Bush skudt ned under Anden Verdenskrig. Japanske styrker rammer hans fly under et amerikansk bombetogt mod Ogasawara-øgruppen.
  • I 1994 gav den danske regering - både på dansk og på grønlandsk - en skriftlig undskyldning til de Thule-boer, der blev tvangsforflyttet i forbindelse med anlæggelsen af den amerikanske Thule Air Base i 1953.


Fra arkivet: Roald Als' Løkke-tegninger


Kim Skotte begejstret over Joaquin Phoenix i 'Joker'


Annonce