Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup
Amerikanerne har sendt en topdelegation til Nuuk for at bejle til grønlænderne efter at have fået afslag på at købe øen. Foto: Louise Herrche Serup
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Trumps bulldog er i Nuuk

Amerikanerne gør et politisk fremstød på Grønland, hvor en højtstående Trump-udsending i øjeblikket er på besøg i Nuuk. Han har et godt tilbud med sig. Og så er der politikerne i London, der er et kapitel for sig. Og en krig i det nordlige Syrien, som - foreløbig - er stillet i bero.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Hvad laver Trumps »bulldog« på Grønland?

Det spørgsmål rejser Berlingske, der beskriver, hvordan USA har sendt en større delegation til Nuuk med en af spidserne fra det amerikanske udenrigsministerium i spidsen. Thomas Ulrich Brechbuhl. Han er ifølge avisen manden, som sørger for at få gennemført præsident Donalds Trumps vilje uden svinkeærinder.

Præsidenten vakte i august international opsigt med et forslag om, at USA ganske enkelt købte Grønland. Det afviste landsstyreformand Kim Kielsen og statsminister Mette Frederiksen og , hvorefter Trump aflyste et planlagt besøg i København.

Men der er ikke desto mindre bevægelse i sagerne. En repræsentant for Partii Naleraq, Pele Broberg, undrede sig over afvisningen og fandt, at USA’s tilbud kunne være godt for Grønland. Og amerikanerne åbner nu en diplomatisk repræsentation i Nuuk, som ifølge en ekspert kan drive en kile ind mellem Nuuk og København.

Brechbuhl siger ifølge Berlingske om sit besøg, at USA vil tage den primære ledelse af sikkerheds- og forsvarsfronten og peger på, at de kan gavne grønlænderne, når det gælder entreprenørvirksomhed og innovation. »Vi har forretningsmodeller, der kan fungere på steder, hvor det ser mindre lyst ud på det område«.Der er kvantefysik, og så er der brexit

Det første er let at forstå, når der sammenlignes med de britiske politikeres håndtering af folkeafstemningen. Et flertal af vælgerne ville have Storbritannien ud af EU, men det har vist sig særdeles vanskeligt for politikerne i Westminster at gøre, hvad der skal gøres for et efterleve valgresultatet. I øjeblikket ser det ud til, at premierminister Boris Johnson - der har holdt fast i en udtræden med udgangen af denne måned - kan blive pålagt at udskyde brexit. EU’s rådspræsident, Donald Tusk, er ifølge Ritzau klar til at udskyde datoen for brexit til udgangen af januar. Det skal i givet fald besluttes af EU-landene i fællesskab. I London truer den konservative premierminister med at udskrive et parlamentsvalg. Det er - siger kilder i Downing Street nr. 10 ifølge The Telegraph - op til vælgerne at afgøre, om de vil have brexit overstået med Boris Johnson eller bruge 2020 på to afstemninger om brexit og Skotlands fremtid med Labour-leder Jeremy Corbyn som regeringsleder.Tyrkiet genoptager ikke sin fremrykning i Syrien

Landet har invaderet områder i nord, som bebos af kurdere, der hidtil har været særdeles aktive i kampen mod Islamisk Stat, men som tyrkerne anser for at være terrorister. Invasionen i begyndelsen af oktober fik kurderne til at slå sig sammen med den syriske præsident Assads regeringsstyrker i forsøg på at holde angriberne stangen og førte til en våbenhvile i sidste uge. Nu meddeler de tyrkiske myndigheder ifølge Ritzau, at angrebene i Syrien ikke genoptages.Bliver mistanke om overgreb på børn indberettet?

Ikke altid, tyder det på. Pædagoger er forpligtet til at indberette mistanker om, at børn udsættes for vold eller misbrug i hjemmene, men ifølge Jyllands-Posten kan tegn på vanrøgt blive overset. Personalet reagerer, hvis børnene selv beretter om mishandlingerne, men handler sjældnere, hvis der alene er tegn på, at der er noget galt, viser en rapport.Danmark skal have et nyt nationalstadion

I dag spilles de store landskampe i Parken i København. Men i fremtiden kan de komme til at blive spillet i et nyt nationalstadion, som Dansk Boldspil-Union overvejer at få bygget. Ifølge Politiken agter den at opføre et stadion med plads til mindst 50.000 tilskuere og skal følges af et halvt så stort stadion med 25.000 pladser, som skal ligge vest for Storebælt.Hvad betyder Erdogans krig for de danske IS-børn?

Tyrkiets angreb i det nordlige Syrien har ændret sikkerhedssituationen drastisk for de danske kvinder og børn, der sidder indespærret i lejre i området. Men får det Danmark til at hente de danske statsborgere hjem? Og kan Islamisk Stat genvinde sin styrke i ly af krigen? Lyt med her.Denne onsdags program:

  • Dansk Industri afholder i København konference om virksomhedernes muligheder for at tiltrække udenlandske talenter.
  • Klimatilpasning er temaet for en konference i Horsens, hvor kommuner, regioner, virksomheder og organisationer mødes for at drøfte indsatsen for at sikre sig mod de kommende klimaforandringer.
  • Københavns Kommune fejrer ved et arrangement 17.00 på Møntmester Plads, at byen har fået 16 nye gavlmalerier på Møntmestervej og Rentemestervej i et Nordvest, der er ved at udvikle sig til en af byens mest spændende bydele.
  • Nede i EU stemmer EU-Parlamentet om det nye kommissærhold, der får tyske Ursula von der Leyen som holdleder.

Årsdage:

  • 1904: Skandinavien rammes af et kraftigt jordskælv, der med centrum nær Oslo i Norge har en styrke på 5,5. Særligt Nordjylland mærker skælvet.
  • 1979: Der er folketingsvalg i Danmark, og for første gang kan de 18-20-årige stemme. Valget afslutter regeringssamarbejdet mellem Socialdemokratiet og Venstre under Anker Jørgensen.

DEBAT:


OVERTURISME:


FRA ARKIVET:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden