Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Tom Brenner/Ritzau Scanpix
Foto: Tom Brenner/Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Overblik: Her er morgenens vigtigste nyheder

Den amerikanske præsident tager det helt roligt, at Senatet nu har indledt en rigsretssag mod ham. Det er hurtigt overstået, venter han.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Donald Trump er med vanlig selvsikkerhed helt rolig ved udsigten til en rigsretssag.

Den amerikanske præsident, der er republikaner, er tilsyneladende slet ikke bekymret over, at rivalerne i demokraterne nu får indledt en rigsretssag mod ham i Senatet.

»Det er totalt ensidigt. Det er et svindelnummer. Det er et svindelnummer, og alle ved, at det er et svindelnummer«, siger han ifølge Ritzau og tilføjer, at han forventer en hurtig sag, al den stund at der efter Trumps mening intet er at komme efter.

En forretningsmand har over for flere medier fortalt, hvordan han tog til Ukraine på en opgave, han fik fra Rudolph Giuliani, præsidentens advokat og der talte med ledende ukrainere for at finde smuds på den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden. Men det har intet på sig, siger Trump, der afviser kendskab til vedkommende.

Rigsretssagen har fået lidt mere fodfæste efter en rapport fra det, der svarer til Rigsrevisionen. Den finder, at Trump har tilbageholdt økonomisk støtte til Ukraine i strid med loven og at der var tale om en bevidst handling fra Trumpregeringens side, skriver Ritzau.Politikernes spareiver kørte Skat i grøften

Det har givet allehånde resultater, ikke mindst store tab på internationale svindleres snyd med udbytteskat. Men det har også givet en velvoksen advokatregning. Kammeradvokaten sendte sidste år en regning på lige under 300 mio. kr. for sit arbejde med at rydde op efter udbytteskattesvindelsen, den svigtende gældsinddrivelse og de fejlagtige ejendomsvurderinger, skriver Politiken. Sammenbruddet i Skat hænger nøje sammen med Finansministeriets ledelses feljagtige teori om, at man kunne rundbarbere kontrol og ekspertise og i stedet satse på bl.a. nye it-løsninger. Resultatet er, at Skat i dag koster 40 pct. mere end før at drive, at statskassen har tabt milliarder og at Kammeradvokaten får millionindtægter på juridisk bistand til oprydningen, fremgår det.Gymnasieelevers basale kundskaber er i frit fald

Det skriver Berlingske på baggrund af en rapport om elevernes evner til at læse, skrive og regne. Det bekymrer eksperter, blandt dem professor Niels Egelund: »Jeg bliver ked af at se, hvordan man gennem årene har givet køb på de basale færdigheder i fagene. Man kan jo hverken tænke kreativt eller forklare og demonstrere sammenhænge, hvis man ikke forstår de helt basale og grundlæggende færdigheder.« Dansk Industris chef for ungdomsuddannelserne genkender problemerne: »Vi har også godt kunnet mærke, at de unge er blevet dårligere til at skrive«.Et eller andet lurer i øst

To er døde og flere er blevet syge af en lungebetændelse, udløst af en endnu uidentificeret virus, der ser ud til at sprede sig ud fra den kinesiske by Wuhan. Der er ifølge Politiken også rapporteret om tilfælde i Thailand og Japan, fundet hos personer, der er rejst dertil fra netop Wuhan. Verdenssundhedsorganisationen WHO følger situationen nøje og har meddelt, at der kan være tale om en virus fra corona-familien. Den er kendt fra dyr, men seks af dem kan springe over i mennesker og forårsage alt fra mildt ubehag til dødelige sygdomme. Sars, der i 2002 kostede over 700 livet, er fra den virusfamilie.Er Fie Laursens krop farlig?

Bloggeren Fie Laursen reklamerer lystigt for skønhedsoperationer - hun udlodder dem sågar i konkurrencer til sine mange hundredetusinde følgere. Noget, der har fået politikere til at kræve indgreb mod reklamer for skønhedsoperationer. Er Fie Laursens krop farlig? Hør Du lytter til Politiken.Det sker:

Fredag:

 • Øresundsbroen skal males. Arbejdet begynder i dag og er færdig om sådan cirka 13 år....
 • Rådet for Grøn Omstilling afholder i København en konference om plastik og genbrug.
 • Du får en god grund til at gå med næsen i sky: I anledningen af 40-året for anskaffelsen af F-16-flyene sender Flyvevåbnet ti maskiner i formationsflyvning landet rundt. Er vejret til det, kommer der også en demonstrationsflyvning over Skrydstrup for særligt indbudte gæster. Du kan se ruten hos JydskeVestkysten.
 • Udstillingen ’100 år med Danmark - Sønderjylland siden genforeningen’ åbner på Sønderborg Slot-museet.
 • Retten i Glostrup indleder 09.00 sagen mod et forældrepar, der dræbte deres nyfødte datter, tilsyneladende i utilfredshed med, at de ikke havde fået en dreng.

Lørdag:

 • Vinderne af DM i Skills - erhvervsskolernes danmarksmesterskaber i færdigheder - kåres i Bella Center i København.
 • Årets Optimister kåres - forhåbentlig - ved et arrangement 18.30 i Docken i København.
 • Fjernsynsbranchen uddeler Tv-prisen til de bedste programmer og værter.

Søndag:


Årsdage:

Fredag

 • 1945: Den svenske diplomat Raoul Wallenberg, der reddede tusinder af jøder under Anden Verdenskrig, forsvinder sporløst i Ungarn.
 • 1995: Et kraftigt jordskælv i Kobe i Japan, der måler 7,3 på Richterskalaen, dræber mere end 5000 mennesker.

Lørdag

 • 1980: Almöbroen nord for Göteborg styrter sammen, da et norsk skib påsejler den 41 meter høje bro. Et tog og flere biler styrter i vandet, og otte personer mister livet.

Søndag:

 • 1945: Apollo-Teatret i København bliver sprængt i luften af tyskerne under Besættelsen som hævn for modstandsaktioner.
 • 1955: For første gang nogensinde bliver en pressekonference med en amerikanske præsident filmet til tv, da præsidenten Dwight D. Eisenhower tillader det.

NÅR VIRKELIGHEDEN TRÆNGER SIG PÅ:


NAVNEFORSKNING:


FRA ARKIVET:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden