Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Yuri Gripas/Ritzau Scanpix
Foto: Yuri Gripas/Ritzau Scanpix
Rigsretssagen mod Donald Trump begynder for alvor i dag i det amerikanske senat.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Overblik: Her er morgenens vigtigste nyheder

Nyt virus i Kina er farligere end hidtil antaget. Rigsretssagen mod Trump begynder i dag, og den kan paradoksalt nok gavne hans måske største rival.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen,

I dag tager det amerikanske senat for alvor fat på rigsretssagen mod Donald Trump efter måneders forarbejde. Præsidenten har kaldt den et svindelnummer og afviser at have gjort noget galt, da han tilbageholdt militærstøtte til Ukraine, mens hans kritikere mener, at der er klare beviser for, at handlingen var et forsøg på at presse Ukraine til at finde snavs på demokraten Joe Biden og hans søn Hunter Biden, der begge var involveret i forretningsprojekter i Ukraine.

På forhånd ventes Donald Trump at klare frisag i Senatet, hvor republikanerne modsat det andet kammer i den amerikanske kongres - Repræsentanternes Hus - har et politisk flertal.

Paradoksalt nok kan sagen ende med at gavne Joe Biden i kampen om at blive demokraternes spidskandidat til efterårets præsidentvalg, skriver Politikens korrespondenter i USA, Sandra Brovall og Jens Lenler, i en analyse.

Det skyldes, at flere af de øvrige favoritter, heriblandt senatorerne Bernie Sanders og Elizabeth Warren, som jurymedlemmer i rigsretssagen er tvunget til at bruge det meste af deres tid på den i de kommende uger og altså er afskåret fra at føre valgkamp på fuldt blus.

Med kun to uger til det første demokratiske primærvalg i staten Iowa, kan rigsretssagen mod Trump smadre deres drøm og indirekte bane vejen for Joe Biden.Nyt virus kan smitte fra menneske til menneske

Vi bevæger os hastigt videre til Kina, hvor bekymringen for et nyt virus vokser. Det viser sig nu, at det nye virus ikke kun smitter fra dyr til mennesker, men også er i stand til at smitte fra menneske til menneske, og dermed er det en langt større trussel end hidtil antaget, skriver Politiken.

I alt 224 mennesker er ifølge de kinesiske myndigheder konstateret syge af det nye virus, der kan give en alvorlig lungebetændelse og i værste fald medføre døden. Det nye virus er en del af den såkaldte Corona-familie, og du kan læse mere om det her. Verdenssundhedsorganisationen WHO skal på et krisemøde i morgen afgøre, om det nye virus skal udløse en global nødsituation.Helsingør videregav elevers personoplysninger til Google

Der var glæde hele vejen rundt, da alle skoleelever i Helsingør Kommune i sommer fik en bærbar computer. Men hverken elever eller deres forældre vidste, at det betød, at elevernes personoplysninger blev videregivet til det Google-ejede YouTube. Det skriver Politiken, som også kan fortælle, at kommunen ikke indberettede miseren til Datatilsynet, da en forælder senere gjorde kommunen opmærksom på, at der var et brud på datasikkerheden.Raketter slår ned i Bagdad

Tre raketter er i nat ramt ned i den såkaldte grønne zone i Iraks hovedstad, Bagdad, hvor flere udenlandske ambassader og regeringsbygninger blandt andet har hjemme, skriver Ritzau. Raketterne blev affyret fra et område uden for Bagdad. Ifølge irakisk politi er ingen personer tilsyneladende kommet til skade.

Angrebet kommer efter et ophedet døgn i Bagdad og flere andre byer, hvor protester vendt mod den irakiske regering mandag udviklede sig til uroligheder. Fire civile og to politibetjente blev dræbt og flere andre kvæstet. Protesterne begyndte i oktober sidste år. Demonstranterne kræver reformer, så flere irakere løftes ud af fattigdom.Tre mænd anholdt efter skudepisode

Tre mænd blev sent i aftes anholdt i en rød bil efter, at der kort forinden var blevet affyret skud på Ved Sporsløjfen i nærheden af Svanemøllen Station på Østerbro i København. Ingen personer blev ramt ved skyderiet. Politiet var i timerne efter det i færd med at indsamle beviser og sikre sig tekniske spor på gerningsstedet, som derfor var afspærret, skriver Ekstra Bladet.Dør kapitalismen på en alpetop?

I denne uge flyver milliardærer og verdensledere til den schweiziske alpeby Davos. Under World Economic Forum skal de tale om klimakrise og stigende ulighed. Og om nødvendigheden af en ny type kapitalisme. Men kan forsamlingen i Davos pege på en redningsplan? Lyt til dagens afsnit af Du lytter til Politiken her.Det sker i dag:

  • I USA indledes den praktisk del af rigsretssagen mod præsident Donald Trump i Senatet klokken 13.00 lokal tid (klokken 19.00 dansk tid). Da Republikanerne har flertal i Senatet, ventes Trump ikke at få problemer ud af sagen.
  • Retten i Hjørring behandler en sag mod en 50-årig mand, der blandt andet er tiltalt for uagtsomt manddrab, efter at en 12-årig pige blev påkørt af en bil, mens hun kørte på elløbehjul.
  • Retten på Frederiksberg fortsætter sagen, hvor to mænd fra rockermiljøet er anklaget for at have dræbt radiovært og tidligere bandemedlem Nedim Yasar 19. november 2018.

Årsdage:

  • For 14 år siden: Kronprinsparrets førstefødte bliver døbt Christian Valdemar Henri John. Navnet har været holdt hemmeligt frem til dåben i Christiansborg Slotskirke.
  • For 52 år siden: Et amerikansk B-52 bombefly, der medbringer brintbomber, styrter ned ved Thule i Grøn­land efter at der forinden var udbrudt brand i kabinen. Flyet havde fire brintbomber med. Danske arbejdere var efterfølgende med til at rydde op.Blokeret


Portræt af en prins


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden