Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Str/Ritzau Scanpix
Foto: Str/Ritzau Scanpix
Mange kinesere bruger ansigtsmasker for at undgå at blive smittet med det nye virus
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Få overblikket: Her er morgenens vigtigste nyheder

Ni personer er nu døde og 440 smittede af nyt virus, der nu også er konstateret i USA.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen,

Et nyt virus opstået i Kina er for første gang blevet konstateret uden for Asien.

Samtidig stiger antallet af ofre, og ni personer er nu bekræftet døde efter at være blevet smittet med virusset, der kan give en alvorlig lungebetændelse og i værste fald medføre døden. Mindst 440 personer er blevet smittet.

De nye tal vidner om en markant stigning alene i forhold til i går, hvor det forlød, at der var seks døde og over 300 smittede i Kina, skriver Politikens korrespondent i Asien, Claus Blok Thomsen.

Hovedparten af dem er fra Kina, men også i blandt andet Japan, Thailand og Sydkorea er der konstateret smittede - og nu er en amerikansk mand fra Seattle så blevet smittet efter at have været i den kinesiske by Wuhan, hvor det nye virus menes at være opstået på et marked, hvor der blandt andet sælges fisk, flagermus og slanger.

Li Bin, der er viceminister for Kinas Nationale Sundhedskommission, sagde onsdag morgen lokal tid ifølge nyhedskanalen BBC på en pressekonference, at Kina lige nu befinder sig på »det mest kritiske stadie« i forhold til at bekæmpe det nye virus.

Han advarede om, at det foreløbig ikke er klarlagt, hvordan virusset smitter, og at der er en risiko for, at det muterer og spreder sig yderligere.

Verdenssundhedsorganisationen WHO afholder i eftermiddag et hasteindkaldt møde for at tage stilling til, hvordan sundhedsmyndigheder, beredskaber og andre skal håndtere det nye virus, som du kan læse mere om her.Demokrater stemt ned på første dag i rigsretssagen mod Trump

I USA begyndte rigsretssagen mod præsident Donald Trump for alvor i aftes dansk tid i senatet. Donald Trump er tiltalt for at have begået magtmisbrug, da han tilbageholdt militær støtte til Ukraine - ifølge anklagen - i et forsøg på at finde snavs på demokraten Joe Biden og dennes søn.

De første sværdslag er stadig i gang i senatsbygningen i Washington, men allerede i løbet af de første timer blev det slået fast, at republikanerne har flertal i senatet. Flere forslag fra demokraterne om udlevering af e-mails og andre dokumenter i sagen blev stemt ned, og det samme gjorde demokraternes ønske om at budgetdirektøren i Det Hvide Hus, fungerende stabschef Mick Mulvaney, kan vidne i rigsretssagen mod Trump. Politikens Sandra Brovall var med til første dag i rigsretssagen, og du kan læse hendes reportage her.Saudi-Arabien har støttet moské på Nørrebro med millioner

Og så til Danmark. Berlingske kan i dag afsløre, at Saudi-Arabien har støttet Taiba-moskéen på ydre Nørrebro i København med 4,9 millioner kroner på baggrund af moskeens årsrapport, som kan ses på Kirkeministeriets hjemmeside. Såvel den forhenværende Venstre-regering som Mette Frederiksens nuværende S-regering har ellers haft en målsætning om, at udenlandske stater som Saudi-Arabien og Qatar ikke skal kunne støtte moskeer og andre trossamfund i Danmark. Venstre finder det da også meget problematisk, »at en fremmed nation, der udbreder en særlig radikaliseret form for politisk islam, har støttet en dansk moské«.Boligmarkedet på toppen i 2019

Det danske boligmarked nåede sidste år sit højeste niveau siden finanskrisen. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk, som blandt andre erhvervsmediet Finans skriver om. Konkret blev der sidste år handlet 78.873 villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og fritidsboliger, og så mange handler har der ikke været siden 2007. »Den positive nyhed er ikke mindst, at der især er blevet handlet mange huse uden for København,« siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dkWozniacki fighede sig til forlængelse af karrieren

For en sjælden gangs skyld slutter vi dagens morgenbrev med en sportsnyhed. For Caroline Wozniackis karrierestop blev for en stund udsat i Melbourne, hvor årets første store tennisturnering, Australien Open, er i gang. Danskeren har på forhånd bebudet, at det bliver hendes sidste turnering, og derfor kan hver kamp potentielt blive den sidste i karrieren. På et tidspunkt så det da også sådan ud i opgøret mod den fremadstormende ukrainer Dayana Yastremska, men så viste Caroline Wozaniacki sine berømte comeback-evner, og efter en hård fight kunne hun alligevel strække armene i vejret velvidende, at hun endnu ikke er færdig på topplan.Hårdt Megxit – hvorfor endte Harry og Meghan som royale afhoppere?

Kort efter nytår meddelte prins Harry og hans kone Meghan, at de ikke længere ønskede at være fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus. All right, sagde Queen Elizabeth i søndags og fratog parrets ret til at kalde sig kongelige højheder. Hvordan kom det så vidt? Lyt til dagens afsnit af Du lytter til Politiken her.Det sker i dag

  • Verdenssundhedsorganisationen WHO har indkaldt til hastemøde onsdag klokken 14 på grund af udbruddet af coronavirus i det centrale Kina. WHO’s eksperter ventes på mødet at drøfte, om det nye virus udgør en international sundhedskrise.
  • Retssagen mod tidligere filmmogul Harvey Weinstein går for alvor i gang, når anklageren og forsvaret kommer med deres respektive forelæggelse af sagen. Weinstein er tiltalt for voldtægt og andre seksuelle overgreb.
  • Østre Landsret fortsætter sin behandling af ankesagen mod den tidligere PET-chef Jakob Scharf. Han blev i byretten idømt fire måneders ubetinget fængsel for i bogen ’Syv år for PET’ at have overtrådt sin tavshedspligt.
  • Dansk Ungdoms Fællesråds Demokratikommission offentliggør klokken 13.00 sin betænkning ved et arrangement på Christiansborg. Demokratikommissionen har i løbet af 2019 taget temperaturen på demokratiets tilstand.

Årsdage

  • For 50 år siden: Jumbojetten flyver på sin første kommercielle tur i 1970, som går fra New York til London.
  • For 115 år siden: Den blodige søndag finder sted i Skt. Petersborg i Rusland i 1905, hvor mere end 100 demonstranter bliver dræbt af regimet. Drabene fører til 1905-revolutionen.

Udstilling


Davos


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden