0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Det er blandt andet elbilernes hurtige og lydløse acceleration, som overrasker og resulterer i buler og skrammer.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Overblik: Her er morgenens 5 største nyheder

Det er ikke ukompliceret at forsøge at gøre noget godt for miljøet. Tal fra danske forsikringsselskaber viser, at elbiler er involveret i flere uheld end andre biler – og det gør sig især gældende for de hurtige Teslaer.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Velkommen til en ny uge, der starter mindre godt for de miljøbevidste forbrugere: Elbilejerne. Tal fra Danmarks tre største forsikringsselskaber viser nemlig, at elbiler har flere uheld end biler med forbrændingsmotorer. Det skriver Politiken.

Hos forsikringsselskabet Topdanmark viser opgørelser, at elbiler er involveret i 20 procent flere uheld end andre typer af biler – og for det populære elbilmærke Tesla er tallet hele 50 procent.

Uheldene sker blandt andet, fordi førerne bliver overraskede over kræfterne i de eldrevne biler.

»En hel del af skaderne kommer fra uheld, hvor bilen eksempelvis kører ind i en betonsøjle i parkeringskælderen eller i carporten derhjemme. Det sker formentlig, fordi elbiler accelererer hurtigt, og det kan overraske føreren«, siger Jens Røpke, chef for produktudvikling hos Topdanmark.

Der er også en kønsstereotyp forklaring på det motordrevne problem, vurderer forsker på Danmarks Tekniske Universitet Anders Fjendbo Jensen. Mænd er overrepræsenteret i gruppen, der kører mest hasarderet, og det er dem, der køber flest elbiler: »Jeg tror, at vi vil se, at tallene jævner sig ud, når elbiler bliver mere udbredte, og den gennemsnitlige ejer afspejler den generelle befolkning bedre«, siger han.


Nervøsiteten over coronavirus øges, mens dødstal stiger

Stadig flere lande begynder at reagere særdeles nervøst på de kinesiske myndigheders advarsler om, at det nye coronavirus smitter lettere end frygtet. Den franske regering besluttede søndag at iværksætte en større evakueringsaktion og flyve op til 800 franske statsborgere, der befinder sig i den kinesiske by Wuhan, tilbage til Frankrig. Det skriver Politiken. De evakuerede vil blive sat i isolation i to uger for at sikre, at ingen bringer smitte videre. Samtidig bekræfter kinesiske myndigheder, at antallet af døde mandag morgen er steget til 80, mens 2.744 er blevet testet positive. Kinas premierminister, Li Kequiang, besøger mandag Wuhan. Også USA har besluttet at evakuere statsborgere, og ifølge The New York Times er Rusland og Japan på vej til at gøre det samme.


Basketball-legenden Kobe Bryant er død

Det amerikanske basketballikon Kobe Bryant er død. Kobe Bryant omkom i forbindelse med et helikopterstyrt i byen Calabasas, som ligger 40 kilometer vest for Los Angeles. Det bekræfter de lokale myndigheder i byen på Twitter. Sheriffen i LA County, Alex Villanueva, siger på en pressekonference sent søndag dansk tid, at der menes at være ni døde ved helikopterstyrtet. Søndag blev årets Grammyuddeling indledt med en hyldest til Kobe Bryant.


Medie: Sikkerhedsrådgiver afslører, at Trump krævede noget-for-noget i Ukraine-sag

Den amerikanske avis The New York Times skriver på baggrund af flere unavngivne kilder, at præsident Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton i et bogmanuskript slår fast, at Trump ville have indefrosset militærhjælp til Ukraine, indtil landet leverede en undersøgelse af blandt andre hans politiske rival Joe Biden. Det strider ifølge det juridiske hold af demokrater, som fører rigsretssagen i Senatet, med kernen i præsident Trumps forsvar. Samtidig øger det demokraternes krav om at lade Bolton vidne i rigsretssagen: »Der er ikke nogen forsvarlige grunde til at vente«, skriver det juridiske hold i en erklæring.


Dødstallet efter historiske oversvømmelser i Brasilien stiger

De største mængder regn i Brasilien i 110 år har kostet mindst 44 menneskeliv de seneste dage. Det oplyser de lokale myndigheder i den brasilianske delstat Minas Gerais natten til mandag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet AFP. 12 personer er derudover blevet såret, og 19 personer meldes fortsat savnet. Langt de fleste er blevet dræbt af jordskred eller under murbrokkerne af sammenstyrtede huse. Ifølge det meteorologiske institut i Brasilien er der i de 110 år, hvor man har registreret nedbør, aldrig blevet målt så meget regn på 24 timer, som der blev målt torsdag og fredag.


Podcast: Hvorfor vandt hun aldrig vores hjerter?

Caroline Wozniacki har herhjemme fået kritik for at være kedelig – både på banen og i interviews. Men i udlandet er hun elsket som ’Miss Sunshine’. Hvem er Wozniacki, og hvorfor havde hun så svært ved at vinde danskernes hjerter? Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ her.


Det sker i dag:

  • Det Jødiske Samfund arrangerer i dag Auschwitz-dagen i samarbejde med Dansk Jødisk Museum og Dansk Institut for Internationale Studier. Det er i dag 75 år siden, at Den Røde Hær befriede de nazistiske dødslejre Auschwitz-Birkenau i Polen. Arrangementet finder sted klokken 19 i Den Sorte Diamant, og statsminister Mette Frederiksen (S) er blandt talerne.
  • Fodboldspilleren Nicki Bille er i Østre Landsret tiltalt for besiddelse af en luftpistol. Han er også tiltalt for at have slået en dørmand i ansigtet samt have truet en sygeplejerske. Byretten idømte ham fire måneders fængsel.
  • Alternativet holder i dag et kandidatmøde i Odense, inden partiet 1. februar skal vælge ny politisk leder. Den hidtidige politiske leder og stifter af partiet Uffe Elbæk meddelte i december, at han ville trække sig fra posten på et ekstraordinært landsmøde 1. februar. I morgen og i overmorgen er der kandidatmøder i Aarhus og København.

Det skete i dag:

  • For 30 år siden: DSB’s legendariske sølvpil kører sin sidste tur, inden lyntoget bliver afløst af de nyindkøbte IC3-tog.
  • For 75 år siden: Sovjetiske styrker befrier koncentrationslejren Auschwitz i Polen under Anden Verdenskrig.

Hvad gør du?


Dagbog fra Davos


De russiske svindelkreditter


Kunsten at lave ingenting


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts