0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Therese Lærke
Foto: Therese Lærke
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

De skæggede drags driller normerne

Forskellen på Tyskland og Danmark er mere end bare taghældning – 17-årige Sophia vil tjene sine egne penge

Nyhedsbrev - Politiken Weekend


Kære læser

Det er endnu en gang blevet søndag, og i den anledning har jeg fundet tre stærke artikler til dig.

Vi skal forbi en udstilling om dragqueens – alle med skæg. Vi tager også en tur til grænselandet for at blive klogere på forskellen mellem Tyskland og Danmark, og så slutter vi af med historien om, at antallet af unge, der har fritidsjob, er alarmerende lavt.

God læselyst.


Engang var dragqueens ’bare’ mandlige entertainere, der underholdt publikum iført kvindekostumer. Så simpelt er det dog ikke længere. Drags er ikke kun mænd, og der er mange måder at være det på. En af dem er at være drag – med skæg.

»Skægget er jo ret interessant. Hvis man vil drille normerne, er det en god idé at møde dem der, hvor de er meget klare. Drag og skægget drag kan udfordre normer om køn og seksualitet«. Sådan fortæller Maria Mackinney-Valentin, som er ph.d. og lektor på Det Kongelige Akademi.

Hun er kurator på udstillingen: ’Bearded Queens of Copenhagen: The Library is Open. Officially!’, hvis omdrejningspunkt netop er skæggede dragqueens.

»Jeg er overrasket over, hvor lidt mange mennesker ved om køn. Der er mange, der ikke ved, hvad drag er, som måske tror, at drag og transkønnethed er det samme«, fortæller hun.

Vi er taget taget en snak med kuratoren bag udstillingen og en dragqueen om, hvordan det er at skubbe til normerne.


Få kilometer syd for den dansk-tyske grænse ligger Denns. Det er et supermarked med grimme skilte og træt parkering. Men det er også et godt eksempel på forskellen mellem Danmark og Tyskland.

»Alt er bare bio. Alt! Man behøver ikke gå og tjekke og lede efter mærker som derhjemme«, siger en begejstret dansk kunde, Jesper Friborg, der er kørt fra Als for at proviantere økologiske varer inden en snarlig klatreferie i Østrig.

Men det er ikke bare vareudvalget i en butik syd for grænsen, der er forskellen på Tyskland og Danmark. Det er også tøj, mentalitet, takt, tone og tækning. Og så er der også farvevalget, fortæller Simon Faber, der er Flensborgs tidligere overborgmester.

»I Tyskland er der flere grønne badeværelser og laksefarvede vægge og gulvtæpper. Danskerne er måske mere til det enkle, skarpe udtryk. Sort og hvidt. Naturfarver og træ, der får lov at stå, hvor man i Tyskland i højere grad maler og tapetserer«.

Vi har taget turen til Tyskland, der om et par uger skal til valg, for at finde forskellen er på tysk og dansk kultur.


17-årige Sophia bor i Vrå. Hun arbejder i det lokale supermarked, og så har hun svært ved at respektere de unge, der får alting betalt af deres forældre.

»Jeg vil gerne selv tjene penge og selv have friheden til at bestemme, hvad jeg vil bruge dem til«, siger Sophia Hoven Kristensen.

Men det er ikke alle unge, der tænker som Sophia – tværtimod. Antallet af unge, som har et fritidsjob, er nu så lavt, at Fagbevægelsens Hovedorganisation slår alarm.

Sophia Hoven Kristen er ikke i tvivl om, at der er mange forældre, der gerne spæder lidt til for, at deres børn undgår at få et dårligt betalt fritidsjob, som fjerner fokus og kræfter fra skolearbejdet.

»Men jeg tror bare ikke, det er sundt at have den holdning, at man ikke behøver arbejde. Er fritidsjobbet for usselt, kan man i det mindste prøve at finde et, der er lidt bedre«, siger hun.

Læs med, og få et indblik i unges arbejdsvaner, og hvordan det er at arbejde i den lokale Netto i Vrå.


Det var alt for nu. Der er dog meget mere at kaste sig over på politiken.dk. Tak fordi du læste med.

INDLAND


KULTUR


KULTUR