0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

»Jeg arbejder i døgndrift. Jeg føler mig helt alene. Og jeg føler, at jeg er ved at drukne«

’Tinder-voldtægter’ i stigning - Jihadismen står stærkere end nogensinde

Nyhedsbrev - Politiken Weekend


Kære læser

Så blev det søndag og som vanligt skal det markeres med tre stærke historier.

I dagens første artikel har vi besøgt Sofie Linde et år efter hendes tale ved Zulu Comedy Galla. Vi tager en samtale om det seneste års #Metoo-debat, ligestilling og ikke mindst Sofie selv.

Derefter skal vi se nærmere på et nyt fænomen. Dating på Tinder er eksploderet under coronapandemien, hvilket desværre har medført en stigning i ’Tinder-voldtægter’.

Til slut skal vi omkring et interview med Jakob Sheik, der mener, at Vesten har tabt til jihadisterne, fordi vi affejede dem som primitive, middelalderlige hulemænd.

Velkommen til.


»Det var det. Slut. Det var den karriere«.

31-årige Sofie Linde sidder i sin have i Klampenborg og råber ad hunden.

»Kim! Kiiiiiiim! Stop!«.

Kim, der er en lille tæt fyr med hvide krøller, snerrer videre.

»Han er næsten 100 år og har lige haft sex for første gang«, siger Sofie Linde undskyldende.

»Han stak af, mens vi var på Langeland og parrede sig med to hunhunde, der var meget større end ham. Så han er blevet sådan en champ. Tror, han kan alt. Det er virkelig irriterende«.

Gudrun Marie Schmidt har interviewet Sofie Linde et år efter hendes tale ved Zule Comedy Galla.

»Jeg vidste ret hurtigt, hvordan jeg ville slutte talen. For jeg havde haft en oplevelse ved en julefrokost, da jeg var 18 år gammel, og den havde siddet i mig i mange år.«.

»De første uger efter talen var ikke så sjove«

Linde troede først, at hendes karriere var slut, men så tænkte hun:

»Det skal jeg fandeme ikke fældes på, dét her«

Læs interviewet, der tager afsæt i de seneste års hændelser, der ikke bare ændrede Sofie Lindes liv, men hele måden vi diskuterer #Metoo og ligestilling på.


Vi ’swiper’ mere end nogensinde før efter kærligheden.

Men selvom det er nemt, hurtigt og gratis at søge efter en date på de populære apps, er det ikke altid ufarligt.

De danske centre for voldtægtsofre oplever, at flere og flere kommer til dem og fortæller, at de er blevet voldtaget af en, de har mødt gennem en datingapp som Tinder eller Happn.

»Det er blevet et normalt fænomen hos os, at Tinder eksempelvis bliver nævnt som den forudgående kontakt for overgrebet. Derfor er det noget, vi skal se nærmere på og holde øje med, så vi bedst muligt kan tilrettelægge vores behandling«, forklarer Sascha Strauss Krogh, videnscenterkoordinator ved Center for Voldtægtsofre på Aarhus Universitetshospital.

Og den udvikling har fået flere af landets centre for voldtægtsofre til at rette fokus mod ”Tinder-voldtægterne”

»Det er ligesom at gå på jagt. Jægeren vil altid rykke derhen, hvor der er størst chance for at finde sit bytte. Så hvis der er rigtig mange, der bruger datingapps, så vil overgrebsmændene også være der«, siger Sara Hagström, der er psykolog ved Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb.

Vores journalist, Noa Mousten Haimoff, har set nærmere på stigningen i ’Tinder-voldtægter’.


Vi har været arrogante, dumme og selvindbildske og derfor står Vesten som tabere i den nu 20 år lange krig mod terror. Sådan lyder det fra bogaktuelle journalist Jakob Sheikh, der på 20-års dagen for terrorangrebet 11. september 2001 udgiver en ny bog om global jihadisme.

»Vi er gået på kompromis med vores frihedsrettigheder, men vi må konstatere, at jihadismen alligevel står stærkere end nogensinde. Men den snak har vi indtil videre ikke turdet tage, selv om det er bydende nødvendigt«.

Vi skal til at anerkende jihadisternes rationelle og konstruktive karakter. Er vi som samfund klar til at være åbne for det perspektiv over for dem, der har terroriseret Vesten de sidste 20 år?

»Jeg tvivler på det, men det er bydende nødvendigt. Ellers vil det globale krigsparadigme, der har fyldt to tredjedele af min levetid, fortsætte og blive en del af mine børns virkelighed. Vi har en interesse i at reducere den militante islamistiske trussel, og det gør vi bedst ved ikke at gentage fortidens synder, hvor vi styrker den jihadistiske trussel, og vores egen frihed bliver mindre«, siger Sheikh.

Læs hele interveiwet med Jakob Sheikh, der mener, at vores handlinger herhjemme - som for eksempel at Venstre har foreslået, at man skulle videoovervåge alle landets moskeer og at Dansk Folkeparti vil have alle muslimer til at angive deres tro på statsborgerskabsansøgninger - er et bevis på, at Vesten har tabt til jihadisterne.


Det var alt for nu. Hvis du har mod på mere, har jeg indsat et par andre historier fra denne uge nedenfor. Tak fordi du læste med.

Internationalt


Kultur