0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

»Vi er endt i noget, der ligner en flugt«

Den hemmelighedsfulde husejer - Tre tidligere aktive medlemmer af Attac

Nyhedsbrev - Politiken Weekend


Kære læser

Jeg håber, at du nyder din søndag og har sat dig til rette, for her kommer tre stærke søgdanshistorier.

I nyhedsbrevets første artikel sætter vi fokus på dagens mærkedag. Det er nemlig officiel flagdag for Danmarks udsendte. Og i år fremstår mærkeldagen unægteligt i et noget andet lys end sædvanligt. For har det overhovedet været tabene værd at gå i krig i Afghanistan, og har politikerne tålmodigheden til at føre de krige, de sender deres soldater ud i? Vi har snakket med en Afghanistan-veteran om netop dette.

Dernæst skal vi til et mærkværdigt hus i det Nordsjællandske, der huser koncerter og en hemmelighedsfuld ejer med en enorm pengepung.

I den sidste artikel har vi snakket med tre tidligere medlemmer af Attac, der alle mener, at vi kan lære noget. Ikke bare af Attacs fejl, men også af bevægelsens store succes.

Velkommen til.


»Undskyld«, skrev den danske Afghanistan-veteran Kim Eg Thygesen i et Facebook-opslag, da han havde hørt, at Taleban var rykket ind i Kabul og nu havde sat sig på magten i Afghanistan.

»Undskyld, at vi gav jer troen på, at i morgen ville blive bedre end i dag«, skrev han på engelsk, så også hans afghanske læsere kunne forstå det.

Søndag 5. september er officiel flagdag for Danmarks udsendte. Men denne søndag er særlig. Mærkedagen kommer blot 14 dage efter Kabuls fald og sætter spørgsmålstegn ved, om politikerne har tålmodighed til at kæmpe de krige til ende, de beder soldaterne om at indlede.

Kim Eg Thygesen fortæller, at en soldaterkammerat, der havde set hans Facebook-opslag, ringede til ham fra USA og sagde: »Det her er vores Vietnam-øjeblik«.

Den danske veteran sukker: »Vi er endt i noget, der ligner en flugt«.

Kim blev kastet ud i de hårdeste og mest langvarige kampe nogen dansk soldat havde deltaget i siden Danmarks nederlag ved Dybbøl 1864.

Og bemærk årstallet. Vores historie om Kim Eg Thygesen, nederlagsfølelse og en tabt krig starter og slutter nemlig med 1864. Læs med her.


Vi er helt stille, mens Coco O.’s stemme hvisker os melodisk ind i øret, og hendes band nænsomt balancerer sangen som en linedanser med en bakke fuld af krystalglas. For det er ikke kun en koncert, det er også en filmoptagelse.

Koncerten er en ’Brodie Session’, et nyt fænomen i dansk musikliv. Den bliver filmet og klippet sammen til en lille koncertfilm på et kvarters tid og så lagt ud på YouTube. Som en generøs gave til folk og et øjebliksbillede, et æseløre i kulturhistorien.

Der bliver filmet midt i et usædvanligt hus. Den ene side er kun glas, så man kan kigge fra nederst til øverst gennem tre etager. Midt i det mest åbne rum, i hjertet mellem stålkonstruktionens trapper, mobile trævægge og store glasflader, står sangeren Coco O. og synger foran en reol.

Det hele finansieres af huset hemmelighedsfulde ejer, Birgit Lyngbye Pedersen.

Det her er historien om et hus. Om den kvinde, der bor i det og nu har åbnet det op for gæster og musik og inviterer hele verden indenfor. Men det er også historien om en svulmende pose penge, som skal finde nytte i verden. Og helst ikke slå noget, der er godt, i stykker. Læs med og se filmen her.


»Ulighed og klima både var og er de største udfordringer, vi står over for. Og folk reagerede nok mere på utilfredsheden med ulighed og spekulation end på det helt tekniske i skatten«, siger Christian Friis Bach, daværende generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke og senere udviklingsminister

Vi har snakket med tre tidligere aktive medlemmer i Attac – en stor folkelig bevægelse om noget så teknisk som en skat på finansielle transaktioner.

Men var Attac en gylden mulighed for venstrefløjen for at præge globaliseringen i en mere socialt retfærdig retning?

»Bevægelsen var netop ikke kun en mulighed for venstrefløjen, men en mulighed for at skabe et stærkt tværpolitisk samarbejde om at regulere den globale kapitalisme. Det mislykkedes.«

De tre tidligere aktive er alle enige om, at intern splid bidrog kraftigt til at tage livet af Attac i Danmark. Men at alle – ikke kun venstrefløjen – kan lære noget af bevægelsens succes og kollaps. Dyk med ned i historien om Attac og hør fortællingen fra de medvirkende, der kæmpede for at udligne verdens uligheder med en global skat.


Det var alt for nu. Hvis du har mod på mere, har jeg indsat et par andre historier fra denne uge nedenfor. Tak, fordi du læste med.

Kultur


ForbrugOgLiv


Kultur