0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Operation Alamo: Få et unikt indblik evakueringen i Kabul fortalt af kilderne

Annette Heick springer ud som feminist - 'Guantánamo' på EU's ydre grænse

Nyhedsbrev - Politiken Weekend


Kære læser

Det er endnu en gang blevet søndag, og det betyder, at vi har samlet tre stærke historier, som jeg har glædet mig til at præsentere for dig.

Evakueringen af Kabul gik slet ikke, som forventet. Alligevel formåede danske soldater, diplomater og sygeplejersker at evakuere over 1.000 personer i en operationer, der gik under kodenavnet ’Alamo’. Over 20 kilder fortæller i dag til Politiken om deres oplevelser og gennemgår de dage, der vil blive skrevet ind i Danmarkshistorien.

I dagens anden historie har vi interviewet Heick-familien om Annette Heicks nye selvbiografi, som i høj grad behandler den #MeToo-debat, Annette Heick har været en del af.

Til sidst har vi et debatindlæg af forfatter og journalist Thomas Ubbesen, der har været på besøg i den litauenske skov, hvor flygtninge lige nu sidder fanget som lus mellem to negle. Ubbesen retter skarp kritik og sammenligner skoven med USA’s Guantánamo.

Velkommen til.


»Det er fandeme vigtigt. Jeg skal bruge en flyver, der virker. For hvis der sker noget med det andet fly, så er vi på den«, sådan lyder det fra pilotchefen kort efter melding om terrortrusler i lufthavnen i Kabul.

Da Taleban i august trængte ind i Kabul, kom hastigheden fuldstændig bag på de danske myndigheder. Alligevel lykkedes det Danmark at hjælpe over 1.000 personer ud fra et faldende Kabul. Nu fortæller over 20 kilder, flere af dem for første gang, om operationen med kodenavnet ’Alamo’.

»Kabul ligger nede i et hul omgivet af bjerge, så jeg sidder og beregner på computeren, hvor mange personer – hvor meget vægt – vi kan tage med. «

»Jeg tænker: ’Det er for real, det her’. Vi får 154 med i mit fly. Det er ureglementeret for at sige det pænt, men alle regler er sat lidt til side. Jeg tager beslutningen, at det kan lade sig gøre«, fortæller TAE, pilot.

Flyet letter ud i mørket trods den ekstra vægt. Danske jægersoldater stod i frontlinjen, mens diplomater og sygeplejersker arbejdede, til de segnede, for at hjælpe afghanere på flugt.

»Klokken 03.49 ringer de, men jeg er gået kold og tager ikke telefonen. Men det er vigtigt. Flyet kan ikke få landingstilladelse. Til sidst stormer en kollega ind og rusker mig vågen. Senere fortæller den ansatte, at det var den mest grænseoverskridende oplevelse – at løbe ind og ruske i ambassadøren«, fortæller den danske ambassadør.

Få hele historien om evakueringen i Kabul fortalt af de personer, der udførte den. Få historien om fyldte fly, en 11-årig dreng, der blev den allersidste, Danmark evakuerede fra Kabul, og de 10.000 mennesker vi ikke kunne hjælpe.Det politiske efterspil er endnu ikke slut. Men flere af dem, der muliggjorde evakueringerne, tøver ikke med at kalde indsatsen et stykke Danmarkshistorie, som du her unikt inviteres med ind i.


De seneste år har ikke været lige nemme for Annette Heick og hendes familie. Og nu er den pæne borgerskabsdatter, der før ikke var »specielt feministisk« sprunget ud som feminist.

I sin nye bog skriver Annette Heick om en dårlig oplevelse med sex uden samtykke, om at kæmpe for mere påklædte Se og Hør-piger i 1990’erne og om at forsøge at slå igennem i en mediebranche, hvor kvinder forsvandt fra skærmen, »så snart de fik børn eller fyldte noget, der startede med 4«, som hun formulerer det.

»Da jeg først begyndte at se det, var det som en åbenbaring. Som at kunne se, hvordan tingene virkelig forholder sig«

Men selvom Annette Heick nu kæmper en feministisk kamp, har hun ikke altid følt, at hendes forældre - Keld og Hilda - har bakket op kampen. I januar fyldte afskedigelsen af den mangeårige tv-vært Jes Dorph-Petersen i nyhedsbilledet. En fan af Dorph-Petersen oprettede sågar en støttegruppe for tv-værten, der trak overskrifter, da den nåede over 40.000 medlemmer.

»Midt i det hele hører jeg fra en veninde, at min mor og far har været inde på den gruppe og skrive: »Vi bakker op««, fortæller Annette Heick og himler med øjnene.

Emilie Maarbjerg Mørk har interviewet Heick-familien om den nye selvbiografi ’Datteren’, om feminisme og om dengang Annette Heick optrådte på forsiden af mandebladet M!.


På EU’s ydre grænser holdes folk på flugt fra krig og fattigdom bag pigtråd i et umenneskelighedsrige. Her gælder ingen konventioner, ingen retsgarantier, ingen domstole og ingen menneskerettigheder – ingen af de humanistiske grundværdier, som europæiske tænkere har udviklet gennem et par århundreder eller tre. Og Danmark hepper og sender pigtråd, mener, journalist og forfatter Thomas Ubbesen.

»Vi er midt i lovløshedens verden, der hastigt vokser frem og efterhånden omkranser EU’s ydre grænser, et særligt umenneskelighedsrige, hvor folk på flugt fra krig eller fattigdom ikke er omfattet af noget som helst andet end den stærkes ret«, skriver Ubbesen, der har besøgt den skov i Litauen, hvor der lige nu sidder flygtninge i en form for ingenmandsland. Da han ankommer til skoven, får han deja-vu:

»Det her føles fuldstændig som dengang for længe siden på Guantánamo! Denne her skjulte lejr – her i Litauen, dybt inde mellem fyrretræernes mørke, lige her få hundrede meter fra grænselinjen mod Belarus – det her ligner præcis sådan en fantomzone, som amerikanerne har ovre på Cuba«.

Læs med i Thomas Ubbesens dragende debatindlæg om skoven på EU’s ydre grænse.

Det var alt for nu. Hvis du har mod på mere, har jeg indsat et par historier fra ugen. God søndag.

Kultur


Udland


Kultur