0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Han er Danmarks store dokumentarist og har skabt en række samtidshistoriske bøger om hippie-tiden, Blekingegadebanden og bz-bevægelsen. Nu vender Peter Øvig det dokumentariske værktøj mod sin egen familiehistorie. Mod sin psykisk syge mor. Og sig selv. Foto: Martin Lehmann.
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Peter Øvig har skrevet en bog om sin mor: 'Tilgivelse' er stadig for stærkt et ord for ham. 'Medfølelse' rækker

Weekendens nyhedsbrev er klar med en gribende reportage fra kurdiske IS-fangelejre, et interview med forfatter og journalist Peter Øvig og en digital vandretur på 1.000 kilometer gennem Dammark.

Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Kære læser


Her er dit nyhedsbrev fra Politiken Weekend fyldt med anbefalinger til godt læsestof. Blandt andet en gribende reportage fra kurdiske IS-fangelejre, et interview med forfatter og journalist Peter Øvig og en digital vandretur på 1.000 kilometer gennem Dammark.


Velkommen til.
Svenske børn i kurdiske IS-fangelejre sulter


Etårige Mohammed Skråmo er et af de 64 svenske børn, der lever i fangelejre i det nordlige Syrien. Børnene lever under elendige forhold, og flere er døde. Børnenes forældre rejste fra Sverige til Syrien for at slutte sig til terrororganisationen IS. Nu er de fleste af fædrene døde. 25 af mødrene lever stadig og opholder sig i kurdiske lejre sammen med børnene. Den svenske avis Dagens Nyheter møder Mohammed Skråmo og hans 6 søskende i en lejr fuld af IS-fanger. Børnene er forældreløse og taler svensk. De bønfalder avisens udsendte om at tage dem med hjem til Sverige.


Læs den gribende reportage fra fangelejren her.
Peter Øvigs nye bog handler om hans mor. Og ham selv: »Jeg tror ikke, at jeg kan sige mig helt fri for, at det i begyndelsen var et hævnprojekt«


I sin nye bog fortæller Peter Øvig historien om sin psykisk syge mor, som døde i 2016. Mens forfatteren sad bøjet over morens sygejournaler, sænkede glasklokken sig over ham selv, han blev ramt af sit livs værste depression, der endte med indlæggelse på Rigshospitalets lukkede psykiatriske afdeling.


’Min mor var besat’ er et generationsportræt af en mor, der var låst af sin tid, og en fortælling om en søn, der måske også blev det. Den handler ikke om forsoning eller tilgivelse. Men efter mødet med morens dæmoner er Peter Øvig efterladt med det, han betegner som medfølelse over for hende.


Læs det store interview med Peter Øvig her.
»Alt var ligegyldigt eller lige gyldigt«


»Enhver generation af kunstnere har sit eget sted i byen. I 50’erne var det omkring Nikolaj Plads, i 60’erne var det Vandkunsten og Huset, i slutningen af 70’erne rykkede det til Café Sommersko, Dan Turèll og Café Victor. Og i 80’erne var det altså Krasnapolsky«.

Claus Carstensen, kunstner.


Kold narcissisme, pornobryllup, kronprinser og arrogant betjening. Kom med indenfor på 1980’ernes hippeste københavnercafé Krasnapolsky.


For 35 år siden åbnede Krasnapolsky i Vestergade, og de smarte og de smukke fik et stamsted i fattigfirsernes København. Ibyen giver ordet til stamgæster og tidligere ansatte i denne visuelle fortælling.
Forsker har undersøgt skilsmissens følelseshistorie. Den er fortsat fuld af skam og jalousi


Det er en af livets store eksistentielle­ kriser. Ofte er det også et uoverskueligt rod af bristede drømme, sorg, skam, vrede og lettelse­. Men i betragtning af hvor mange der bliver skilt, ved vi forbløffende lidt om skilsmissens historie og de følelser, der har knyttet sig til den gennem tiden. Følelseshistoriker Karen Vallgårda fra Københavns Universitet har boret sig ned i skilsmissens følelseshistorie­. Læs med her.
Digital fortælling: Peter drog 1.000 kilometer gennem Danmark


Hvad sker der, når man dropper bilen og i stedet vandrer fra den ene ende af Danmark til den anden? Det forsøgte den 41-årige filminstruktør og forfatter Peter Alsted at finde ud af på en tur fra København til Klitmøller i sommeren 2018.


Turen er dokumenteret i tekst og billeder, og du kan tage med på rejsen fra Amager til Klitmøller her.
Tak for opmærksomheden. God søndag.PS


Interview


Visuel fortælling


Skilsmissens historie


Digital fortælling: 1.000 kilometer gennem Danmark


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden