Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup
Hun kalder sig selv »en særling og en mutant«. Forelsker sig i både mænd og kvinder. Og har fået bank, fordi hun er anderledes. I dag kæmper 71-årige Dannie Druehyld for den natur, hun har set forsvinde – selv om hun er uhelbredeligt syg. Vi fulgte i hælene på hele Danmarks overheks: To dage med kildevand og kussesten, banegårdstærte og lakridsmarengs. To dage med en vild busk, en sjælden blomst. Foto: Louise Herrche Serup
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Heks! Heks! Heks! Det var det, de kaldte hende. Og det, hun blev

Uddrag af ny Lars Løkke-bog – historien om det første maratonløb er fake news – og så taler vi med den socialdemokratiske kulturordfører Mogens Jensen, der ligner Danmarks næste kulturminister.

Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Kære læser


Velkommen til dit nyhedsbrev denne weekend, hvor vi blandt andet skal på valgkamp i det jyske med manden, der ligner Danmarks næste kulturminister.


Og så giver vi dig et uddrag af Lars Løkke Rasmussens nye interviewbog, hvor han åbner op for, at Venstre danner regering med Socialdemokratiet efter Folketingsvalget.


»Den røde tråd i de kommende år bliver at få brudt med den kulturelle ulighed. Det er vigtigt, fordi adgangen til kunst og kultur er et uhyre vigtigt bidrag til vores dannelse. Det handler ikke om at tvinge nogen, men om at alle får muligheden og føler sig velkomne«.


Det er mange år siden, han som dreng tabte sit hjerte til kulturen og siden også politikken i barndommes gader i Nykøbing Mors. Vi taler her om den socialdemokratiske kulturordfører Mogens Jensen, der i dag ligner Danmarks næste kulturminister. Og Socialdemokratiets kulturpolitik ligger fast, erklærer han efter intern ballade om partiets forhold til elitekuturen. Og i øvrigt er der slet ingen ballade, mener han. Men hvem sætter kulturkursen i det store parti? Tag med på valgkamp med sang og Suzuki her.


»Historien om det første maratonløb er fake news. Den holder simpelthen ikke til en nærmere efterprøvning, og i forskningen er legenden anset for at være opfundet, formentlig fordi den stiller byen Athen og dens borgere i et skarpt og heroisk lys.«


Godt 20 kilometer øst for den græske hovedstad står en statue, der er selve symbolet på legenden om det første maratonløb i historien. Den skal forestille en mand med navnet Pheidippides, der knæler og overbringer en rulle papyrus med et vigtigt budskab til hærførere i Athen. Løberen skulle have tilbagelagt de godt 40 kilometer fra byen Marathon nordøst for Athen for at fortælle athenerne, at deres soldater havde sejret. Fortællingen lyder, at han i samme øjeblik døde af udmattelse.


Det er denne historie, der er årsagen til, at maratonløb kom på programmet fra de første moderne olympiske lege i 1896. Der er bare lige et problem: Forskerne er enige om, at det er en skrøne. Den gode nyhed er, at der i forbindelse med slaget om Marathon er dokumentation for en endnu vildere og mere ærefrygtindgydende bedrift. Og du kan læse den lige her.


Heks! Heks! Heks! Det var det, de kaldte hende. Og det, hun blev. Som barn gik Dannie Druehyld ud i de vilde blomster og kom aldrig tilbage. Hun har været urtekræmmer og markedsgøgler. Slumstormer og økofeminist. I dag er hun klimaforkæmper. Og uhelbredeligt syg. Hun omtaler sig selv som en særling og mutant, født med fire ribben for meget og med englevinger. Hun forelsker sig i både mænd og kvinder og vandrer ud og ind af tilværelsens magiske dimension. Og hun fandt først sin plads i livet, da hun blev heks.


Men hvordan bliver man egentlig et cirkus som Dannie Druehyld? Hvilke stjerner har stået så rigtigt, at netop dette menneske fandt netop denne vej? Hvilket frø, hvilke valg, hvilken gryde?


Politiken har tilbragt to dage med den 71-årige Druehyld. To dage med kildevand og kussesten, banegårdstærte og lakridsmarengs. To dage med en vild busk. En sjælden blomst. Kom med her.


»De sidste folketingsvalg har været udkæmpet mellem Venstre og Socialdemokratiet og har handlet om, hvem der skal være det regeringsbærende parti. Men det er ikke noget, nogen af os har monopol på.«


Lars Løkke Rasmussen detonerede en bombe i fredags. I en ny interviewbog med titlen ’Befrielsens øjeblik’ åbner han op for, at Venstre danner regering med Socialdemokratiet efter Folketingsvalget 5. juni. Bomben gik af lige op i hovedet på både hans partifæller og socialdemokraterne. Ingen var briefet på forhånd. Vi bringer her et uddrag fra bogen, hvor han fortæller om sine overvejelser omkring en SV-regering. Læs uddraget her.


Hvad skete der helt præcist, da Viggo Kampmann opfandt ulandshjælpen i en have ved den indiske vicekonges palads? Eller da Kennedy blev dræbt midt under en middag mellem danske og russiske ministre? Eller da Schlüter gik af, uden at Uffe Ellemann-Jensen vidste det?


De to tidligere departementschefer i Udenrigsministeriet Jens Christensen og Niels Ersbøll har tilsammen rådgivet skiftende stats- og udenrigsministre fra H.C. Hansens tid i 50’erne til Poul Nyrup Rasmussen 40 år senere. Heldigvis husker de som elefanter.


Med hjælp fra Politikens fotoarkiv åbner de døren til magtens inderkreds, hvorfra årtiers politisk danmarkshistorie foldes ud. Fra Viggo Kampmann over Jens Otto Krag til Per Hækkerup. Vi runder tiden med Poul Hartling, Anker Jørgensen, Henning Christophersen og Uffe Ellemann-Jensen. Se de 11 nedslag. 11 historiske begivenheder. 11 unikke beretninger fra møder og samtaler, som de færreste i dag kender til.


Med de historier skulle weekendens underholdning gerne være sikret.


Vi skrives ved i næste weekend.


Lyt til Kongerækken og Politikens podcastserie om Antikkens Rom


Debat


Quiz


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden