Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Ingen familier har boet længere på Sjælsmark end Vahid og Neda Rahmati og deres to børn: Daniel på seks år og Maja på et år. Familien, der stammer fra Iran, har været i Danmark siden 2012 og flyttede ind på Sjælsmark i 2016. I fredags flyttede de til Valby. Foto: Miriam Dalsgaard.
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

En nekrolog over Sjælsmark: »Her bliver børn til vilde dyr«

Syv dage med Mads Brügger - Familierne kan snart flytte fra udrejsecenteret - Seksualitetsopgør i Mellemøsten

Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Kære læser


Tiden på Sjælsmark er ved at være ovre for de omkring 150 børn og deres familier, som bor på det omdiskuterede udrejsecenter. Hvordan vil vi huske stedet og de forhold, som børnene af de afviste asylansøgere blev budt der? Det er en af de historier, du kan læse i denne weekend.


Velkommen til.
For blot et år siden mente 136 folketingsmedlemmer, at børnene på Sjælsmark skulle blive, hvor de var. Nu siger udlændingeminister Mattias Tesfaye, at familierne snart vil blive flyttet til et nyt sted med bedre forhold - formentlig omkring påske. Politikens journalist Olav Hergel har dækket Sjælsmark i flere år og skriver en forksudsnekrolog over centeret, der er blevet kaldt en »unødvendig politisk magtdemonstration«.


En af dem, der bidrager til fortællingen, er Vahid Rahmati, der har boet på den nordsjællandske institution for afviste asylansøgere siden 2016. Sammen med sin familie kunne han i fredags tage afsked med centeret lidt før dets andre beboere - de har nemlig fået en opholdstiladelse. Men den 38-årige iraner vil aldrig glemme Sjælsmark. Særligt ikke, hvordan stedet påvirkede hans 6-årige søn.


»Alle mennesker ser en gang imellem en film, hvor nogle børn bliver behandlet urimeligt. I Danmark er Sjælsmark den film. Her bliver børn til vilde dyr. Jeg ser min søn i børnehaven, og jeg ser forskellen på ham og de danske børn. Han er undtagelsen. Han slår. Han bliver vred. Det gør de andre børn ikke. Vi er så heldige, at han kommer til at flytte nu«, siger han.


Læs hele nekrologen her.
Hvordan føles det at vente på at få at vide, om ens hjertebarn får lov at leve? Og hvordan er det at få beskeden: Det skal dø?


I syv dage har vi fulgt Radio 24syvs programchef, Mads Brügger, tæt. Fra lørdag til fredag. Fra håbet om radioens fremtid levede, til det blev klart, at Radio- og tv-nævnet havde tildelt den nye dab-sendetilladelse til konkurrenten Radio LOUD. Fra ulykkelighed og vrede til en insisteren på at slutte med bravour.


Her kan du læse meget mere om, hvordan en af Radio24syvs grundlæggere oplevede ugen, hvor flaget både i overført og direkte betydning gik ned på radiostationen.
Det er ensomt. At være overbevist om, at man er ulækker, frastødende, beskidt, pervers, unormal, syndig. Ikke desto mindre er det sådan, mange homoseksuelle i Mellemøsten har det. De ved, at det de er, det de føler, mange steder er uacceptabelt. Strafbart. De har lært at grave deres seksualitet så dybt ned under overfalden, at ingen kan finde den.


Men noget er ved at ændre sig. Tabuet er sat på dagsordenen, og flere steder ser man tegn på, at personer med en anden seksualitet end den ’normale’ gør krav på rettigheden til eksistere i det åbne. I Jordan har 28-årige Khalid Abdel-Hadi stiftet det digitale queer-magasin, My.Kali. Målet for udgivelsen er simpelt:


»Vi vil gerne vise, hvordan det at have en anden seksualitet, historisk har været en del af Mellemøsten og på den måde fjerne ideen om, at det er noget, der er blevet infiltreret her«, siger Khalid Abdel-Hadi.


Bliv klogere på det arabiske seksualitetsopgør her.
Det var de historier, vi havde valgt til dig denne weekend. Har du tid til mere fordybelse, vil jeg anbefale dig at gå på opdagelse i artiklerne i bunden af dette nyhedsbrev.


Her kan du blandt andet møde Lue Støvelbæk, der netop er debuteret som professionel skuespiller i ’Skam 3’. Karrieredrømmen har han ikke fra fremmede - han er nemlig søn af Lars Mikkelsen og Anette Støvelbæk og nevø til Mads Mikkelsen er opvokset med. Du kan også læse om fynboen, der med Radio Loud tog fusen på Danmark og slog Radio24syv.


Fortsat god weekend og god læselyst.

Lue Støvelbæk er søn af to kendte skuespillere og nevø af en verdensstjerne. Nu gør han selv karriere på scenen.


Martin Larsen tog initiativ til Radio Loud


Nyslået politisk leder for et parti i krise


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden