Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Elefanten Ramboline udtrådte i september 2018 i den sidste forestilling med cirkuselefant i Norden nogensinde. Snart flytter hun til Knutenborg Safaripark. Men meget tyder på, at det bliver uden bedstevennen, kamelen Ali. Foto: Jens Hartmann Schmidt
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Dyrerigets dyreste pensionsordning: Sådan kom statens køb af fire cirkuselefanter i hus

Hvad skal der ske med Ramboline og Ali? - Sådan sælger Mette Frederiksen det socialdemokratiske eventyr - Fedmeproblemet er et samfundsproblem, mener læge

Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Kære læser

Da Mette Frederiksen for nylig fik grineflip på talerstolen, kom hele Danmark på fornavn med elefanten Ramboline og hendes bedste ven, kamelen Ali. Men bag den komiske anekdote om det umage venskab gemmer sig en kuriøs historie om den dyrerigets dyreste pension til dato. Den - og meget mere - får du denne weekend.

God læselyst.


11 millioner kroner betalte regeringen i 2019 for et standsmæssigt otium til de pensionerede cirkuselefanter Ramboline, Lara, Djungla og Jenny. Beløbet er »ude af proportioner«, mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Men faktisk er det knap 30 millioner mindre, end den pris, Cirkus Arena oprindeligt spillede ud med.

Forud for det særprægede statsindkøb går års sabelraslen og overvejelser om de majestætiske dyrs fremtid. Kunne man sende dem ud i naturen herhjemme? I Afrika? Til et elefantrefugium ved Pyrenæerne? Ja, selv aflivning var på et tidspunkt på bordet, før en aftale om en luksus-ældrebolig i Knuthenborg Safaripark kom på plads.

Men sagaen er langt fra slut endnu. Knuthenborg har hyret en verdenskendt amerikansk elefantrådgiver for at få 38-årige Ramboline fra Cirkus Trapez til at fungere sammen med Cirkus Arenas trekløver, og kamelen Alis skæbne henligger i det uvisse.

Få hele historien her.


Der begynder at tegne sig et klart billede af statsminister Mette Frederiksens politiske fortælling om Danmark og de tilbagevendende retoriske figurer, hun bærer den frem med.

Har du mon lagt mærke til, at der et sket et skift i den socialdemokratiske symbolik? Mens Helle Thorning-Schmidt holdt af sushi og foie gras, erklærer Mette Frederiksen sin kærlighed til romkugler, leverpostejsmader og karbonader. Og mens optimisme var standardindstillingen for Thorning-Schmidt, siger ’Ærlige Mette’ det, som det er: Det bliver svært det hele.

Statsministeren formidler det socialdemokratiske eventyr med succes, mener vores politiske kommentator, Kristian Madsen. Men retorikken betjener sig også af de samme virkemidler som nogle af tidens nye populister: Eliten har vildført folket; jeg kan lede os tilbage på sporet.

Læs Madsens gennemgang af Frederiksens mest brugte retoriske greb her.


»Det er forkert at behandle et sygt samfund med medicin og fedmekirurgi«.

Sådan lyder det fra fedmelægen Nils Bruun Jørgensen, der er ansvarlig for fedmekirurgi på Hvidovre Hospital. Han er frustreret over, at danskernes taljemål vokser og vokser, uden der bliver taget hånd om problemets rod.

Faktum er, at usunde fødevarer er alt for billige, og fastfood-producenter accelerer fedmespiralen ved at forske i, om de kan sælge mere, hvis der kommer 5 gram sukker yderligere i produktet end normalt. Kurven kan kun knækkes, hvis politikerne tør tage svære og upopulære valg, mener Nils Bruun Jørgensen.

»Vi bør regulere mange af vores fødevarer, som vi nu forsøger at regulere røg, der også går ind og trigger de samme lyst- og belønningscentre i hjernen«, siger han og nævner som eksempler fedt- og sukkerafgifter.

Læs hele interviewet med fedmelægen her.


Tak fordi du læste med. Har du tid til mere fordybelse, vil jeg anbefale dig at gå på opdagelse i artiklerne i bunden af nyhedsbrevet.

VALG I HONG KONG


Han spiller psykopat-Mike i tv-serien ’Fred til lands’ og 9-årige Tvebak i ’Brødrene Løvehjerte’: Stort interview med Morten Hee Andersen


Nu forklarer Lélé-stifter sig for første gang efter konkurs


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden