Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Doktor Amani Ballou behandler et såret barn i byen Ghouta i Syrien. Foto: National Geographic
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Ung syrisk læge er hovedperson i ny dokumentar: »Jeg kan ikke vælge, om jeg vil fortælle den historie eller ej. For det er ikke min historie. Det er hele landets historie«

Hun reddede liv, mens bomberne regnede over hende - Pårørende til psykisk syge bliver stærkt belastede - Oprindelige folk kæmper for at bevare deres kultur i Arktis

Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Kære læser

Vi håber, du har haft en dejlig jul.

Denne weekend kan du møde om en ung syrisk læge, der i fem år kæmpede for sine patienters liv på et underjordisk hospital i Syrien. Du kan også tage med til den arktiske Kola-halvø, hvor 700 samer kæmper for at bevare deres traditionelle levevis, eller dykke ned i forfatteren Peter Øvig Knudsens debatindlæg om psykisk sygdom.

God læselyst.


På gulvet i en hospitalsgang sidder lægen Amani Bllaour. Omkring hende ligger små børn med skum om munden. De er ved at blive kvalt, så Dr. Amani prøver at presse ilt i dem. På et tidspunkt holder hun liv i fire børn på én gang, men for at hjælpe netop dem, har hun valgt en masse andre fra. Mens hun flytter iltmasken mellem de fire ansigter, kan hun se andre børn dø.

Det er scener som denne, der bærer en ny dansk-syrisk dokumentarfilm frem. I ’The Cave’, som et shortlistet til en Oscar, kommer vi med under jorden på et hemmeligt sygehus i den syriske by Ghouta. Dr. Amanis hospital.

Politiken har mødt den unge syriske læge til en snak om håb, kærlighed og de valg, hun traf, men som stadig plager hende. Selv om det svært at tale årene i Syrien, gør hun det alligevel.

»Jeg kan ikke vælge, om jeg vil fortælle den historie eller ej. For det er ikke min historie. Det er hele landets historie, og alle de børn, jeg kendte i Ghouta, kan ikke tale med journalister«, siger hun.

Læs hele interviewet her.


Belastningen for de pårørende til psykisk syge er stærkt undervurderet. Det skriver forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen, der har været igennem en depression, i et debatindlæg denne weekend.

Mens han selv kom i behandling og gradvist fik det bedre, observerede han en anderledes udvikling hos sine nærmeste.

»Først forsøgte de i et fire-fem måneder langt forløb at hjælpe og støtte mig af alle kræfter, mens de i stigende afmagt og bekymring så mig blot blive dårligere og dårligere. Derpå holdt de vejret, mens lægerne og personalet på Rigshospitalet arbejdede intenst på at helbrede min svære depression – en sygdom, som desværre kan være dødelig«, skriver han og fortsætter:

»Da jeg kom ud igen som mig selv, åndede de naturligvis lettet op. Men præcis fordi de trak vejret lettere, mærkede de også i de kommende måneder, hvor udmattede de var, og hvor bange de havde været«.

Læs hele Øvigs indlæg her.


Langt mod nord - i Ruslands arktiske områder - bor en række oprindelige folk, som i stigende grad må vige pladsen for minedrift, boretårne, militærbaser og nye havneanlæg. For ikke at tale om klimaforandringer.

Et af de folk er samerne, der holder til på Kola-halvøen. Vores journalist og fotograf har besøgt øen og mødt aktivisten Valentina Sovkina, der kæmper for sit folks rettigheder, kultur og traditioner i en tid, hvor Arktis har højeste prioritet for præsident Vladimir Putin.

»Vi har forsøgt at få hele Kola-halvøen registreret som sameland. Men vi har selvfølgelig fået nej, fordi regeringen er bange for, at vi så vil tage os betalt for at lade dem drive miner og udvinde gas og olie«, siger hun, og uddyber:

»Det ville gøre os til de rigeste mennesker i Rusland. Og gøre os uafhængige. Men ingen vil have, at vi skal være uafhængige«.

Få hele historien her.


Det var de historier, vi havde valgt til dig denne weekend. Har du mere tid til fordybelse, vil jeg anbefale dig at gå på opdagelse i artiklerne i bunden af dette nyhedsbrev.

Du kan blandt andet se, hvilke meningsdannere vi her på avisen har kåret til debattens superliga 2019, eller tage et kig på årets bedste portrætter fra vores fotografer.

Vi skrives ved i 2020. Godt nytår.

De tog ordet i 2019


En fryd for øjet


Årets stærkeste interviews


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden