0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Peter Lexander opbyggede en af verdens største selskaber inden for handel med privat klimakompensation. Men bag forretningseventyret gemmer sig en broget historie. Fotocollage: Politiken.
Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Klimakreditterne var ikke det mirakel, verden troede

Dansk forretningsmand anklages for snyd med klimakreditter - Børnefamilie lagde livet om måned for måned i et år - Claes Bang har hovedrollen som vampyr i ny serie

Nyhedsbrev - Politiken Weekend

Kære læser

Denne weekend indleder vi vores nye undersøgende serie ’Klimabedraget’, der handler om, at de mange tilbud om at kompensere for vores CO2-udledning langtfra altid er til at stole på. Første artikel i serien fortæller historien om en dansk forretningsmand, der så potentialet i at sælge ’grønt aflad’ til virksomheder, der i god tro har kaldt deres produktion CO2-neutral. Eksperterne kalder det, han lavede, for snyd.

Du du kan også læse en børnefamilies beretning om, hvordan de hver måned af 2019 iværksatte et nyt klimavenligt tiltag, og et stort interview med skuespilleren Claes Bang, der er aktuel som Dracula i en nye serie fra BBC og Netflix.

God læselyst.


Ungarnske Edina Gruner var begejstret, da hun til et møde i Budapest i 2011 første gang blev introduceret til det danske firma Botanoo, der handlede med såkaldte klimakreditter, og samtidig uddelte bonusser til medlemmer, hvis de rekrutterede nye.

»De fortalte, hvordan man kunne være med til at plante skove og støtte byggeriet af vindmøller og solcelleanlæg. Så det var en mulighed for at gøre noget godt for klimaet og naturen, og samtidig kunne man tjene penge på det«, husker Edina Gruner, der tænkte, at det næsten lød for godt til at være sandt.

Det var det også.

Edina Gruner endte med at tabe 32.000 euro (ca. 239.000 kr.) til Botanoo, der med den danske forretningsmand Peter Lexander i spidsen på få år fik mange, mange tusind medlemmer i Østeuropa. Bag forretningseventyret gemmer sig historien om et pyramidespilslignende forretningskoncept, stribevis af konkurser, hundredvis af kunder, som har mistet formuer, og annullerede klimakreditter, som bliver solgt igen. Lexander og en ungarsk direktør, som overtog forretningen, afviser alle anklager om snyd.

Klik her for at læse hele fortællingen om ’Peter den Store’.


Er et af dine nytårsforsæt at leve mere klimavenligt?

Så skal du læse historien om familien Lund Højers grønne omstillingsår.

Børnefamilien fra Ry fik for et år siden nok af dårlig samvittighed, og derfor satte de sig ned og lagde en plan. Gennem hele 2019 gik de område for område deres levevis igennem og indførte nye, CO2-venlige vaner. Målet var at se, hvor meget de kunne undvære uden at mangle.

»Vi har intet ønske om at flytte ud i en skov eller blive selvforsynende eller koble os af samfundet. Vi ville se, hvor langt vi kan få vores CO2-udslip ned, hvis vi som helt almindelig familie gør alt, hvad vi kan i hverdagen«, fortæller Pia Lund Nielsen, der er gift med Mikkel Højer og mor til deres to børn.

Læs hvordan det gik dem her.


Skuespiller Claus Bang er steget ombord på det, han selv kalder »et lokomotiv«. Med hovedrollen i den prisbelønnede svenske film ’The Square’ kom hans internationale karriere i omdrejninger, og i øjeblikket er der for alvor fart på ’toget’ for den danske skuespiller.

Til marts begynder han optagelserne til en ny film, der også har Nicole Kidman og både Alexander og Bill Skarsgård på rollelisten, og i går havde BBCs og Netflixs store satsning ’Dracula’ premiere, hvor han spiller sin hidtil største rolle som den menneskeædende greve.

Vi har snakket med den 52-årige dansker om at slå internationalt igennem sent i livet og om vampyrrollen, som verden nu skal lære ham at kende i.

»Da min agent ringede, var min reaktion: Er I sikre på, at verden skal have endnu en Dracula? Mange af de tidligere versioner er rigtig gode. Jeg sagde ja til at læse manuskriptet, men da jeg åbnede det, tænkte jeg: Hvis jeg skal det her, så skal manuskriptet virkelig kunne noget nyt med ’Dracula’. Det syntes jeg så også, at det kunne«, siger han.

Læs hele interviewet med skuespilleren, der er blevet nævnt som en potentiel ny James Bond, her.


Tak fordi du læste med.

Hvis du har mere tid til fordybelse, vil jeg anbefale dig at gå på opdagelse i de relaterede artikler herunder. I dem kan du blandt andet se en video, hvor vi fortæller mere om vores nye afslørende serie ’Klimabedraget’ og læse et debatindlæg fra en af bejlerne til formandsposten for Alternativet.

VIDEO: hvad er klimakreditter, og kan vi stole på det, sælgerne af dem lover?


Formandskandidat for Alternativet i debatindlæg:


ANMELDERE NÆVNER Claes Bang SOM MULIG NY BOND


Arkitekturredaktøren reevaluerer den nye metro


Idrætskirurg skiftede fra det offentlige sundhedsvæsen til det private


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden