sælg! Sælg ud af de fossile aktier - eller sørg for, at dit ejerskab vitterligt betyder, at firmaet bliver mere grønt, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær, Gitte Seeberg.
Foto: Joachim Adrian

sælg! Sælg ud af de fossile aktier - eller sørg for, at dit ejerskab vitterligt betyder, at firmaet bliver mere grønt, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær, Gitte Seeberg.

Grøn omstilling

Gitte Seeberg går i kødet på direktør fra Forsikring og Pension

Verdensnaturfondens generalsekretær efterlyser, at pensionskasserne tager et ansvar for klimaet.

Grøn omstilling

Titlen er imponerende: Generalsekretær. Til gengæld er omgivelserne ydmyge: Svanevej på det ydre Nørrebro og genbo til Hells Angels.

Her sidder Gitte Seeberg, øverste chef for WWF Verdensnaturfonden i Danmark og er dybt bekymret over de danske pensionskassers manglende vilje til at bruge deres milliardformuer på at sætte en ny klimadagsorden uden investeringer i kul, olie og gas.

»Det er afgørende nødvendigt med den grønne omstilling. Vi har sat os nogle ambitiøse mål for klimaet i 2050, og hvis de skal nås, skal alle midler i spil – ikke mindst den kraft, som ligger hos de store investorer«, siger generalsekretær Gitte Seeberg.

Hun har gennem lang tid stået i spidsen for de stemmer, der kræver, at pensionsformuerne bruges aktivt til at drive kul, olie og gas ud af markedet af hensyn til klimaet.

Først og fremmest ved at pensionskasserne sælger ud af de fossile aktier – alternativt ved at udøve det man kalder ’aktivt ejerskab’, hvor man bruger sin aktiepost til at påvirke et firma til at blive mere grønt.

Sælg risikable investeringer

Det handler især om ’risikable investeringer’, som Gitte Seeberg kalder det – og det er investeringer i eksempelvis canadisk tjæresand, hvor man udvinder olie under meget svinende vilkår, og det er olieudvinding i Arktis, hvor risikoen for miljøkatastrofer er stor.

»Vores råd til pensionsselskaberne – hvis de reelt ønsker at blive mere grønne – er som det første at sælge ud af de her virkelig slemme firmaer, som investerer aktivt i tjæresand eller i arktisk olie«, siger Gitte Seeberg.

Næste skridt i hendes optik er så at lave en egentlig plan for, hvordan man går fra at være sort til at blive grøn. Enten gennem transparent ’aktivt ejerskab’ eller ved at gå fra sorte til grønne investeringer. Noget er dog så kritisk at det omgående skal sælges fra.

’Det betyder ikke en skid’

Hendes opponent har ikke mindst været brancheorganisationen Forsikring & Pension, hvis direktør, Per Bremer Rasmussen, for nylig i Politiken bedyrede, at »det betyder ikke en skid, om vi sælger eller ej«.

Hans argument er blandt andet, at udvinding af kul og olie jo ikke går væk af, at danske selskaber sælger ud af dem. Han mener, at man kommer meget længere ved at udøve ’aktivt ejerskab’ end at sælge ud, da aktierne i det sidste tilfælde bare bliver købt af nogle andre.

Vi har ikke tid til at vente. Vi har behov for, at virksomhederne tager et ansvar - og det er jo en del af mange danske virksomheders forretnings-dna at tage ansvar

Gitte Seeberg er uenig i, at selskaberne ikke har en rolle at spille ved at sælge ud: »Se på for eksempel PKA. De har sortlistet 31 kulaktier. Det er jo i bund og grund fordi, de forventer, at aktiekursen vil falde, fordi vi jo pinedød skal væk fra kullet af hensyn til klimaet. Og nogen skal jo starte – se på Sydafrika under apartheid – det betød noget, at vi boykottede«.

Hun nævner, at Rockefeller fonden lige nu sælger ud af politiske årsager – men at de selv siger, at det bliver en god forretning på sigt at komme ud af de fossile aktier. Ligeledes fortæller hun, at en hel masse amerikanske universiteter sælger ud af deres formuer i fossile aktier – og at Vatikanet netop har meldt sig på banen.

Hvis de fossile aktier er en så dårlig forretning, hvorfor så ikke bare vente på at de sælger på et tidspunkt?

»Vi har ikke tid til at vente. Vi har behov for, at virksomhederne tager et ansvar – og det er jo en del af mange danske virksomheders forretnings-dna at tage ansvar. Se bare på Lego, Grundfos, Novo Nordisk og Velux. Men det burde altså også være en del af en dansk pensionskasses forretnings-dna at tage ansvar. Alligevel har vi en brancheorganisation, der som nogen af de eneste i det her samfund siger, at det slet ikke er vores ansvar – at det er politikernes ansvar«.

Hun siger, at branchen peger på urealistiske løsninger som for eksempel en global CO2 -pris. »Det går vi da også ind for – men det bliver jo aldrig til noget«.

LÆS ARTIKLEN

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun er på ingen måde imod et aktivt ejerskab. Men det kræver, at man har sat sig nogle mål for det aktive ejerskab. Og at man er parat til at tage konsekvensen og sælge, hvis dialogen ikke rykker.

Konkret mål

»Og det er der ingen af dem (pensionskasserne, red.), der har. Hvis du på en generalforsamling i et stort firma skal udøve et aktivt ejerskab, er det altså helt afgørende, at man har et konkret mål med dette ejerskab«, siger Gitte Seeberg.

»En anden svaghed er, at ejerskabet er omfattet af fortrolighed. Det er hemmeligt, hvad der foregår i dialogen mellem investorerne og virksomhederne. Derfor er det svært at følge, om det aktive ejerskab faktisk virker – om det er reelt aktivt eller ej.«

Forsikring & Pensions direktør er åben over for at drøfte, hvad aktivt ejerskab egentlig skal være. Hvis du får en invitation til dialog om det, hvad siger du så?

»Jeg siger selvfølgelig ja tak«, siger Gitte Seeberg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce