Vådt. Roskilde blev i december 2013 ramt af stormen Bodil, der ledte til store oversvømmelser og blandt andet truede Vikingeskibsmuseet. Det voldsomme vejr kædes tit sammen med klimaforandringer.
Foto: Jens Dresling

Vådt. Roskilde blev i december 2013 ramt af stormen Bodil, der ledte til store oversvømmelser og blandt andet truede Vikingeskibsmuseet. Det voldsomme vejr kædes tit sammen med klimaforandringer.

Klima

Roskilde vrænger næse ad olie og kul og går ind i global klimakamp

For første gang i Danmark har en kommune sagt nej til at investere sine penge i sort energi.

Klima

Som den første kommune i Danmark – og kun den anden i Norden – har Roskilde Kommune vedtaget at droppe samtlige investeringer i kul, olie og gas.

Beslutningen er taget ved det budgetforlig, der netop er indgået mellem samtlige syv partier i byrådet. Dermed bakker kommunen op om en global græsrodsbevægelse, der prøver at gøre at banke benene væk under fossile brændstoffer ved at fjerne lysten til at investere i dem.

»Jeg synes, at det er meget naturligt: Vores kommune har oplevet voldsomme vandstigninger ved skybrud og stormflod, så hvis vores borgere ikke skulle kunne forstå, at det er vigtigt at forhindre klimaforandringer, så ved jeg ikke, hvem der skulle«, siger byrådsmedlemmet Jeppe Trolle (R), der står bag forslaget.

Kommunen vil nu sammen med Nordea, der styrer kommunens investeringer, finde en model for, hvordan man kan skrue en investeringsstrategi sammen så hurtigt som muligt, så målene opfyldes.

Aktivist: Det er fantastisk

I praksis er betydningen målt i kroner og øre beskeden, da kun omkring 39 millioner kroner af kommunens omtrent 500 millioner kroner store kontantbeholdning er sat i aktier – og af det beløb er kun en mindre del sat i kul- og olieaktier. Men den principielle betydning er stor, mener Thomas Meinert Larsen, der er talsmand for bevægelsen Ansvarlig Fremtid.

Vi er sikre på, at det ikke bliver den sidste danske kommune, der beslutter sig for at forlade sort energi

»Det er fantastisk. Vi er sikre på, at det ikke bliver den sidste danske kommune, der beslutter sig for at forlade sort energi«, siger han.

Oslo blev i marts den første hovedstad i verden, der valgte at sælge ud af alle kulinvesteringer. Roskilde vil dog gå skridtet videre ved at lukke af for alle fossile brændstoffer. Hidtil har kun svenske Örebro lavet en lige så ambitiøs beslutning i Norden.

LÆS ARTIKEL

Ansvarlig Fremtid har i de seneste to år arbejdet indædt for at få pensionskasser, kommuner og andre investorer til at smide den sorte energi på porten ud fra den logik, at udvinding og brug af fossile brændstoffer er en væsentlig kilde til den globale klimaopvarmning.

Det meste skal blive i jorden

Bevægelsen har videnskabeligt belæg for holdningen: Flere organisationer, herunder Det Internationale Energiagentur (IEA) og FN, har beregnet, at to tredjedele af alle kendte reserver af fossile brændstoffer skal blive liggende i jorden, hvis det skal lade sig gøre at opfylde de nuværende klimamål og begrænse opvarmningen af kloden.

Det har ledt til en global klimabevægelse, der anbefaler, at man viser sin modstand ved at sælge ud af aktier i selskaber, der udvinder eller bruger kul, gas og olie. Bevægelsen har hidtil haft meget begrænset tilslutning i Danmark.

LÆS ARTIKEL

Sådan var det også i Roskilde, der for godt et år siden afviste Jeppe Trolles forslag om sortlistning af fossile brændstoffer. Med egne ord »blev han stemt ned med et brag« af især højrefløjen.

Han tog emnet op igen under de nyeste budgetforhandlinger. Han kunne her også fremlægge klimabevægelsens fremmeste økonomiske argument, som er, at jo varmere kloden bliver, jo mere sandsynligt bliver det, at de store energiselskaber – jævnfør FN's og IEA’s beregninger – aldrig kan hente deres reserver op. Hvis det sker, vil deres aktier falde i værdi, og så er det bedst at være blandt de første, der sælger ud.

DF slugte kameler

Det var dog ikke dette argument, der bed på modstanderne i byrådet. Derimod gjorde det indtryk, at forslaget gik ind i en kompleks byttehandel af indrømmelser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Alle partier har slugt nogle kameler for at få noget andet, og det har vi selvfølgelig også gjort i Dansk Folkeparti. Vi har slugt nogle ting på klimaområdet., og til gengæld har vi fået nogle indrømmelser, som blandt andet sikrer bedre betjening på plejehjemmene og bedre normering på børnehaver og vuggestuer. Det ville vi hellere have med end at stå fast på klimaspørgsmål«, siger Gitte Simoni (DF), der er næstformand i kommunens klima- og miljøudvalg.

Alle partier har slugt nogle kameler for at få noget andet, og det har vi selvfølgelig også gjort i Dansk Folkeparti

Hun understreger, at DF ikke er modstander af klimapolitik, men at man ikke mener, en boykot giver mening.

»Vi synes ikke, det er noget, vi som kommune skal lave retningslinjer for. Så kunne vi lave retningslinjer herfra og til juleaften«, siger hun.

København holder fast i kul og olie

Det argument er udbredt i de danske byer, blandt andet i Danmarks største kommune, København, der har som mål at blive CO2-neutral senest i 2025.

Mens et par dusin byer verden over – fra San Francisco og Minneapolis i USA til Oxford i Storbritannien og Christchurch i New Zealand – deltager i sortlistningskampagnen, har kommunen afvist at trække sine investeringer ud af fossil energi, blandt andet med henvisning til, at det vil være for bøvlet at administrere, og at hensynet til skatteborgernes penge er det vigtigste.

LÆS ARTIKEL

Senest har Enhedslisten på et møde i økonomiudvalget 16. juni foreslået at boykotte sort energi, men fik kun støtte fra SF, mens alle øvrigt partier stemte imod.

Nogle gange er politik vanskelig for administrationen, og det må man bare leve med

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rikke Lauritzen, som er gruppeformand for Enhedslisten og medlem af økonomiudvalget, vil dog ikke opgive.

»Det, der har været argumentet, har primært været administration. Men nogle gange er politik vanskelig for administrationen, og det må man bare leve med – især når det et område som klima, som København har slået sig op på. Hvis Roskilde kan få det op at stå, er det i hvert fald noget, vi kan henvise til«, siger hun.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Adam Hannestad, Klima, 2050 eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce