Klima

Smog-alarm: Beijing i højeste alarmberedskab nogensinde

Men paradoksalt nok er luftforureningen i Beijing i dag ikke lige så slem som i sidste uge.

Klima

Da luften i sidste uge lå grå og kvælende over Beijing, udsendte myndighederne 'kun' en orange alarm.

I dag hvor luftforureningen er halvt så slem, har myndighederne for første gang nogensinde taget den højeste alarm i brug, nemlig rød.

Ifølge Poltikens korrespondent i Beijing, Kim Rathcke Jensen, har paradokset to naturlige forklaringer.

»For det første har mange i Beijing spurgt sig selv, hvorfor myndighederne ikke tog den røde alarm i brug sidst, når det var så slemt. Hvad skulle der så til?«

Myndighederne har altså tilsyneladende lyttet til kritikken, der foregik på sociale medier, blandt mennesker på gaden og som blev fremført af eksperter og akademikere i den offentlige debat.

SÅ SLEMT VAR DET SIDST

Den anden forklaring er, at skoler, byggepladser, vejarbejder og andet udendørs arbejde er blevet beordret lukket ned - i tre dage - som følge af den røde alarm. Det kan i sig selv have nedbragt antallet af skadelige partikler i luften.

Kilde: AP

Stadig slemt maskevejr

»Denne gang er det ikke nær så slemt, som det var sidste gang«, bekræfter Kim Rathcke Jensen.

Men det er dog »slemt nok«, forsikrer han. Korrespondenten har måttet gå på gaden for at købe en ny luftrenser til kontoret, efter den gamle gik i stykker i morges. Sådan en kan man ikke leve uden i en by som Beijing, siger han. Ligesom omkring 40 procent af dem, han lige nu kan se på gaden i den centrale del af hovedstaden, bærer han maske for at tage det værste.

»Men man kan jo stadig mærke det i øjnene og på huden«, siger han.

Hvor den sundhedsmæssigt forsvarlige grænse ifølge WHO går ved 25 mikrogram luftbårne partikler per kubikmeter luft, er luften i storbyen i dag forurenet med, i skrivende stund, 379 mikrogram. I sidste uge sprængte smoggen den såkaldte AQI-skala med en værdi langt over 500.

Under den orange alarm var sigtbarheden visse steder nede på omkring 200 meter. Store bygninger forsvandt i smoggen, og solen kunne ikke trænge igennem og kaste skygger. I dag fortager neonlys sig i tågen, der, hvilket fotografier fra i dag også bevidner, ikke er nær så tæt som i sidste uge.

Halvdelen af bilerne ude af byen

Én fordel er der dog ved forureningen, mener Kim Rathcke Jensen. En taxatur, der gennem den bilrige by normalt tager op mod 40 minutter, kunne i dag klares på et kvarter. Den røde alarm betyder nemlig også, at myndighederne har forbudt halvdelen af byens mange bilister at færdes på vejene i dag. I dag må dem, hvis nummerplade ender på et lige tal godt køre. De ulige numre må vente til i morgen. Den anordning gælder også i tre dage.

FOTOLEG

Store dele af forureningen kommer fra nærliggende provinsers fabrikker og kulkraftværker. Vinden trækker smoggen ind over Beijing, der i forvejen bliver foruenet af alle byens biler. Derudover er luften over Beijing ekstra udsat i de kolde vintermåneder, som nu, hvor kineserne fyrer meget op.

Udover at CO2-udledningen belaster klimaet, kan luftforurening føre til blandt andet lungekræft, astma, bronkitis og hjertekarsygdomme.

Den røde alarm blev iværksat i morges klokken 7 lokal tid og gælder til og med torsdag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce