KUL. Magistrenes Pensionskasse vil nu lade klimahensyn veje tungt, når de investerer deres medlemmers penge. Virksomheder med deres hovedaktiviteter indenfor kul, olie og naturgas skal ikke regne med magistrenes penge i fremtiden.
Foto: Line Ørnes Søndergaard

KUL. Magistrenes Pensionskasse vil nu lade klimahensyn veje tungt, når de investerer deres medlemmers penge. Virksomheder med deres hovedaktiviteter indenfor kul, olie og naturgas skal ikke regne med magistrenes penge i fremtiden.

Klima

Magistre og psykologers pensionskasse i klima-kovending

Den nye bestyrelse i MP Pension indretter pensionskassens investeringer efter klimaaftalen fra Paris

Klima

Sidste år afviste bestyrelsen for MP Pension at følge en vedtagelse fra generalforsamlingen om at afvikle pensionskassens investeringer i de 100 største kulselskaber og at se kritisk på visse investeringer inden for olie- og gassektoren.

Nu lyder der helt andre toner fra den nye bestyrelse for pensionskassen, der omfatter magistre og psykologer.

Bestyrelsen har netop vedtaget en hensigtserklæring om, at pensionskassens investeringspolitik skal indrettes sådan, at den understøtter målet i den internationale klimaaftale fra Paris om at begrænse den globale opvarmning til 2 grader.

Ifølge erklæringen, som omtales i dagsordenen for pensionskassens generalforsamling den 7. april, vil bestyrelsen udøve aktivt ejerskab over for »fossil-selskaber«, dvs. selskaber med interesser i fossile brændsler, med henblik på at sikre, at disse selskabers forretningsmodel inden udgangen af 2018 »er forenelig med Paris-aftalen, herunder at nå 2 graders målsætningen og så tæt på 1,5 grader som muligt«.

Dermed bliver MP Pension det første pensionsselskab i Danmark - og formentlig i verden - der specifikt refererer til den internationale klimaaftale i sin investeringspolitik.

Formanden for MP Pension, Egon Kristensen, siger: »Allerede i dag har vi under halvt så mange fossile investeringer som den gennemsnitlige internationale investor. Til gengæld er vi overvægtede på grønne inveseringer. Og den udvikling vil fortsætte på baggrund af den nye hensigterklæring«.

I Foreningen Ansvarlig Fremtid, som fører kampagne for at få pensionskasser til at afvikle alle investeringer i kul og de mest risikable investeringer i olie og gas, er talsperson Thomas Meinert Larsen glad for initiativet fra bestyrelsen i MP Pension.

Alligevel opretholder medlemmer af Ansvarlig Fremtid deres egne forslag til generalforsamlingen. Forslag, som er langt mere specifikke med hensyn til, hvilke investeringer der skal afvikles, og hvilken type projekter der er højrisikoprojekter.

»Det er et kæmpe fremskridt i forhold til, hvordan bestyrelsen i MP Pension tidligere har stillet sig, og vi håber, at de kan inspirere andre pensionskasser. Men vi ville have foretrukket, at bestyrelsen havde gjort vores forslag til deres, fordi det er mere konkret. Men hvis de efterlever deres hensigtserklæring, er vi meget tæt på hinanden«, siger Thomas Meinert Larsen.

Egon Kristensen er enig med Ansvarlig Fremtid et langt stykke hen ad vejen.

»Det, hvor vores veje skilles, er i spørgsmålet om frasalg. Vi vil ikke uden videre sælge vores fossile aktier, dels af hensyn til medlemmernes opsparing, dels fordi vi ikke har set dokumentation for, at det gavner klimaet«, siger han.

»Vi vil hellere udøve et aktivt ejerskab. I dag stemmer vi på hundredevis af generalforsamlinger for at fremme ansvarlig adfærd hos virksomhederne. Det gør vi gennem et internationalt samarbejde med andre institutionelle investorer«, siger Egon Kristensen.

Udspillet fra bestyrelsen i MP Pension mødes med begejstring i Carbon Tracker Initiative (CTI), en britisk tænketank, der argumenterer for, at pensionskasser og andre investorer bør udøve aktivt ejerskab af fossile energiselskaber for at få dem ud af de dyreste og mest risikable investeringer. CTI peger på, at størstedelen af de fossile brændsler skal blive i jorden, hvis den globale opvarmning skal holdes under 2 grader. Derfor er det en dårlig forretning at gå ind i dyre udvindingsprojekter, for eksempel i Arktis eller på dybt hav.

»Bestyrelsen for pensionskassen og deres professionelle rådgivere bør hyldes for at tage dette banebrydende skridt, fordi de beskytter deres medlemmers langsigtede interesser«, hedder det i en udtalelse fra Mark Campanale, grundlægger af og chef for Carbon Tracker Initiative.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En global kampagne for at få pensionskasser og andre institutionelle investorer til at skille sig af med kulaktier og se kritisk på aktier i olie og gas har med bevægelsen 350.org i spidsen haft vind i sejlene i det seneste par år.

Den britiske miljøstyrelses pensionsfond EAFP besluttede således sidste efterår at indrette sin investeringspolitik efter 2 graders-målet. For EAFP indebærer det, at fonden har som mål at skille sig af med 90 procent af sine kulaktier og 50 procent af sine aktier i kul og gas inden 2020.

Senest har verdens femtestørste pensionsfond, hollandske ABP, droppet sine investeringer i 15 fossile selskaber, blandt dem det store kulselskab Peabody Energy, oplyser kampagnen ABP Fossil Free i en pressemeddelelse, ligesom ABP har solgt ud af sine aktier i flere af verdens største energiselskaber.

Medlemmer af Ansvarligt Fremtid stiller lignende forslag ved forårets generalforsamlinger i fire andre pensionskasser for akademikere, blandt dem Lægernes Pensionskasse, som ikke var på listen sidste år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce