Klimaplan. Papua Ny Guinea, som er et af verdens fattigste lande. kom først med sin endelige klimaplan.
Foto: Vlad Sokhin

Klimaplan. Papua Ny Guinea, som er et af verdens fattigste lande. kom først med sin endelige klimaplan.

Klima

Fattig østat i Stillehavet er første land med klimaplan

Papua Ny Guinea kommer alle andre i forkøbet efter det historiske klimatopmøde i Paris og indleverer sin officielle klimaplan.

Klima

Papua Ny Guinea er et fattigt land med helt ubetydelige udslip af drivhusgasser.

Alligevel vil østaten i det sydvestlige Stillehav yde sit bidrag til at begrænse klimaforandringerne, og har som det første land i verden officielt indmeldt en bindende klimaplan til FN's klimasekretariat. Det fik FN's klimachef Cristiana Figueres til at ønske tillykke.

»Der er meget mere, som skal gøres, men klimaplanerne under Parisaftalen repræsenterer et af de næste skridt på vejen mod at få den til at træde hurtigt i kraft, sammen med åbningen for underskrivelse af aftalen i New York den 22. april«, skrev hun i en pressemeddelelse.

En ny, gammel plan

Der er i substansen ikke noget nyt i Papua Ny Guineas klimaplan, for det er nemlig blot en genfremsættelse af den såkaldte INDC - den hensigtserklæring, som landet indleverede sammed med verdens øvrige nationer, forud for det skelsættende klimatopmøde i Paris i november-december 2015.

Her enedes verdens lande efter to ugers forhandlinger om en aftale, som især bygger på, at hvert enkelt land indmelder en forpligtende plan for at nedbringe sine drivhusudslip. Planerne skal revideres og strammes op hvert femte år og skal tilsammen holde den globale opvarmning »et godt stykke« under de to grader, som anses for at være grænsen for klodens tåleevne.

Og Papua Ny Guinea vil, trods sine beskedne udledninger, ikke stå tilbage for de større lande.

»Nationen er forpligtet til at være en ansvarlig global borger og give et meningsfuldt bidrag til at reducere de globale udledninger ved at skifte over til en lav-kulstofs økonomi«, hedder det i planen.

Det største bidrag, den lille nation med 7 millioner indbyggere kan yde, er at mindske skovfældningen og fremme en bæredygtig forvaltning af sine skove.

Desuden vil landet inden 2030 være overgået til 100 procent vedvarende energi, såfremt det får international støtte til det, siger planen.

Vandkraft, biomasse og solenergi

Papua Ny Guineas befolkning udleder i gennemsnit kun 0,7 ton CO 2 per indbygger, mod næsten 6 ton i gennemsnit for hele verdens befolkning. I den senere tid er der imidlertid fundet olie og gas, som kan få udledningerne til at vokse betydeligt.

Foto: UIG SATELLITE AND AERIAL

Papua Ny Guinea er den østlige del af verdens næststørste ø, Ny Guinea, og grænser mod vest op til Indonesien. Øen er befolket af traditionelle samfund, som taler over 800 forskellige sprog, og har en af de største kulturelle mangfoldigheder i verden.

Dets højland er også kendt for et være et af de få steder i verden, hvor landbrug er opstået uafhængigt af andre civilisationer.

Østaten har gode vandkraftressourcer og vil dertil satse på jordvarme, biomasse og elektricitet fra solceller, hedder det i planen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce