Luftforurening. Kina er begyndt at skrue ned for kulforbruget, blandt andet på grund af den massive luftforurening, her i Beijing. Men der bygges stadig masser af kulkraftværker.
Foto: Ng Han Guan/AP/AP

Luftforurening. Kina er begyndt at skrue ned for kulforbruget, blandt andet på grund af den massive luftforurening, her i Beijing. Men der bygges stadig masser af kulkraftværker.

Klima

Paradoks: Masser af kulkraft undervejs

Mange af verdens kulkraftværker udnyttes ikke fuldt ud, og kulforbruget falder. Alligevel er der et byggeboom i kulkraftværker.

Klima

Selv om det globale kulforbrug ikke længere stiger, er der stadig i fuld gang i byggeri og planlægning af nye kulkraftværker.

Samtidig ligger mange eksisterende kulkraftværker stille en stor del af tiden.

Dette paradoks fremgår af en kortlægning foretaget af et samarbejde mellem Greenpeace, USA’s største miljø-ngo, The Sierra Club, og det internationale netværk CoalSwarm, der beskæftiger sig med at skaffe oplysninger om kulindustri og -forbrug.

Alt i alt er kulkraftværker med en kapacitet på 338 gigawatt under opførelse verden over, mens værker med en kapacitet på 1.086 gigawatt er under planlægning. Til sammenligning har Avedøreværket en kapacitet på 0,8 gigawatt.

Investeringer kan blive værdiløse

Især i Europa og USA tages kulkraftværker ud af drift i disse år, men det svarer til blot en femtedel af de værker, der er under opførelse eller planlægning.

De mange kulkraftværker vil tilsammen kræve investeringer på 981 milliarder dollars (6.480 mia. kroner). Penge, som risikerer at ende i værker, der må lukkes, længe før de er udtjente, hvis det internationale mål om at begrænse den globale opvarmning til 2 grader skal holdes, skriver de tre organisationer.

»Men der er mere på spil her end penge. Når det gælder klimasikkerhed, er tiden ved at løbe ud i forhold til overgangen til ren energi. Der er ingen tid at spilde«, siger lederen af CoalSwarm, Ted Nace, i en pressemeddelelse.

Allerede i dag er der stor overkapacitet i nogle lande.

I Kina ligger kulkraftværkerne i gennemsnit stille lidt over halvdelen af tiden. Regeringen venter, at udnyttelsen af kulkraftværkerne vil falde yderligere i år, så de blot vil være i gang 45,7 procent af tiden.

Den kinesiske regering er klar over problemet og har taget skridt til at begrænse en del af regionernes mulighed for at tillade nye kulkraftværker. Men på grund af de kraftværker, der allerede er ved at blive bygget, eller som planlægges i dele af landet, der ikke er dækket af de nye begrænsninger, vil overkapaciteten fortsætte med at vokse, lyder det fra Greenpeace.

»Kina står med den største investeringsboble på energimarkedet, som verden nogensinde har set. Selv efter de nye begrænsninger i 13 provinser kan landet få over 500 nye kulkraftværker i produktion, samtidig med at efterspørgslen efter kulkraft falder skarpt«, siger Lauri Myllyvirta, global kampagneleder for kul og luftforurening i Greenpeace, i en pressemeddelelse.

I januar i år indførte den kinesiske ledelse et treårigt stop for etablering af nye kulminer. Samtidig blev det meddelt, at kulminekapacitet svarende til en milliard tons vil blive lukket i løbet af den nye femårsplan, der blev udsendt for få uger siden og omfatter perioden 2016-2020. Halvdelen vil være gamle og mindre effektive miner, mens den anden halvdel vil blive fjernet gennem konsolidering af mineindustrien.

CO2-udslip falder mindre

Kinas kulforbrug har været faldende i de seneste to år. Forskere fra det norske center for klimaforskning, Cicero, advarede imidlertid i tirsdags i en artikel offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change om, at man skal være forsigtig med at ’oversætte’ faldet i det kinesiske kulforbrug til et fald i landets CO2-udledning.

De kinesiske energistatistikker er simpelthen for usikre. Cicero-forskerne vurderer, at Kinas udslip faktisk steg en anelse i 2014, mens de i 2015 lå på stort set samme niveau som året før.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce