Lars Løkke Rasmussen mødtes i mandags med FN's generalsekretær Antonio Guterres. Statsministeren bruger FN's Generalforsamling til at føre klimakamp.
Foto: Rick Bajornas/AP

Lars Løkke Rasmussen mødtes i mandags med FN's generalsekretær Antonio Guterres. Statsministeren bruger FN's Generalforsamling til at føre klimakamp.

Klima

Regeringen samler lande og storbyer til klimamøde i København

Lars Løkke Rasmussen lancerer klimainitiativ under FN-møde sammen med chilensk præsident.

Klima

Selv om USA's præsident, Donald Trump er imod, lancerer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag det globale klimainitiativ P4G ved FN's Generalforsamling i New York.

Det oplyser klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

»Danmark fører klimafaklen videre, mens andre, herunder den amerikanske præsident, har valgt at stå udenfor. Danmark viser et stort internationalt lederskab på klimaområdet«, mener klimaministeren.

Initiativet skal fremme løsninger på FN's 17 verdensmål og klimaaftalen fra Paris.

»Der bliver et meget stort klimamøde i november 2018 i København. Og så er Danmark og Sverige værter for et stort energi- og klimamøde i maj 2018. Her er København en helt central aktør«, siger Lars Christian Lilleholt.

Han besøger i efteråret en række amerikanske storbyer. De går imod Trump i klimasagen. Det gælder Chicago, Houston, Los Angeles, San Francisco og New York.

»I oktober besøger jeg i USA en række delstater og byer, som er med i initiativet. I april rejser jeg til Kina for at følge op på den kinesiske energiministers besøg her i september«, siger Lars Christian Lilleholt.

Danmark står bag P4G, som også tæller Chile, Etiopien, Kenya, Mexico, Sydkorea og Vietnam.

Initiativet får ros fra Jens Hesselbjerg, der er professor i klima- og geofysik ved Københavns Universitet.

»Det er et godt initiativ, som skal ses som et af de nødvendige skridt fremad. Det er en dråbe i havet, men det er nogle vigtige byer og et vigtigt signal. Der skal mere til, det tror jeg, alle er klar over. Så det her er et af de initiativer, som måske kan være med til at åbne for nogle nye bevægelser«, siger klimaforskeren.

Danske virksomheder i spil

Chiles præsident, Michelle Bachelet, er med til at lancere udspillet. Det støttes af Kina, Colombia og Indonesien samt af C40-netværket med 91 globale storbyer. De tegner sig for en fjerdedel af verdens BNP.

Danske virksomheder som Vestas, Danfoss, Grundfos og Novozymes er i høj kurs, påpeger klimaministeren.

»Der er en stjerneparade af danske virksomheder, som kan byde ind med løsninger. En række store virksomheder står meget stærkt på den internationale scene. Men der er også en lang række små og mellemstore danske virksomheder, som virkelig kan noget med grøn omstilling«, siger Lars Chr. Lilleholt.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce