Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN (arkiv)
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Skidt. Postbudene er utilfredse med manglende anerkendelse på arbejdet, højt tempo og stress.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ugebrevet A4: Her er Danmarks værste arbejdsmiljø

Postbudene og medarbejderne fra nærings- og nydelsesmiddelindustrien har det dårligste arbejdsmiljø

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det nynnende postbud har tabt humøret, og medarbejdere inden for nærings- og nydelsesmiddelindustrien nyder heller ikke arbejdet i fulde drag. Sammenlagt ligger de to faggrupper i bund, når det kommer til arbejdsmiljøet i Danmark, viser en stor analyse, som Ugebrevet A4 står bag.

Tusinder har svaret Undersøgelsen bygger på svar fra over 16.000 beskæftigede, som det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har indsamlet. Ugebrevet A4 har efterfølgende gennemgået svarene på 124 forskellige spørgsmål om arbejdsmiljø og noteret, hvilke faggrupper der for hvert spørgsmål har det bedste og værste arbejdsmiljø.

Den samlede sjok-placering til ansatte i Post Danmark og medarbejdere indenfor nærings- og nydelsesmiddelindustrien skyldes, at medarbejderne både klager over dårligt psykisk og fysisk arbejdsmiljø.

Postbudene er blandt andet utilfredse med manglende anerkendelse, for lidt mening med arbejdet, højt tempo og stress. Post Danmark har i mange år haft fyringsrunder, fordi vi sender færre breve, og det tærer også på arbejdsglæden, fortæller Morten Søndergaard, fællestillidsmand for 3F'ere på Københavns Postcenter.

»De vedvarende fyringsrunder gør medarbejderne vanvittigt bange. Folk har en frygt siddende i kroppen og er krøbet lidt sammen. Når tillidsfolk går til ekstraordinært møde, bliver der simpelthen så stille, og når en fyringsrunde er overstået, genopstår det kollegiale fællesskab ikke bare dagen efter. Den, der ikke fik fyresedlen, tænker: Hvorfor var det ikke mig – og hvornår kommer næste gang?« fortæller fællestillidsmanden.

Efterlyser bedre ledelse
I 16 år har Morten Søndergaard været i Post Danmark. Han roser ledelsen for at forbedre arbejdsmiljøet, når det kommer til klassiske syndere som røg, støj og møg. Men elcykler og automatisk postsortering gør ikke det psykiske arbejdsmiljø bedre. I undersøgelsen savner postarbejderne en større retfærdighed og bedre ledelse.

Selv har Morten Søndergaard oplevet opstartsmøder, hvor der blev talt ned til medarbejdere, som også fik skældud.

De ufaglærte og kortuddannede har større risiko for at få et job, hvor arbejdsmiljøet er i bund. Således har lastbilchauffører, produktionsmedarbejdere, postbude og ansatte i nærings- og nydelsesmiddelindustrien generelt noget af det ringeste arbejdsmiljø. Jo lavere uddannelse, des dårligere er arbejdsmiljøet, forklarer Helge Søndergaard Hvid, professor og forsker i bæredygtigt arbejdsliv på Roskilde Universitet.

»Folk uden uddannelse kan ofte kun få job de steder, hvor der er få muligheder for at udvikle sig, og arbejdsmiljøet generelt er lavt«, siger han.

Hårdt arbejde
Mange ufaglærte job og produktionsarbejdspladser er fysisk hårde og præget af gentagelser. Samtidig føler flere faggrupper ifølge undersøgelsen, at de ikke bliver anerkendt eller har indflydelse.

»Når medarbejdere ikke føler sig retfærdigt behandlet og anerkendt, kan det skabe distance til ledelsen. Man er ikke længere glad for at komme på arbejde, engagerer sig mindre, og fællesskabet tager skade«, fortæller professoren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han understreger, at selvom arbejdet er monotont, kan arbejdsmiljøet være i orden, så længe man har det godt med kollegerne. Fungerer fællesskabet ikke, forsvinder lyspunktet i arbejdsdagen.

Frygt for at miste jobbet dominerer

Krisestemning, omstruktureringer og fyringer kan også slå det psykiske arbejdsmiljø i stykker. Mange af de faggrupper, som får dumpeplaceringer i arbejdsmiljø i Ugebrevet A4's undersøgelse, er samtidig bekymrede for at miste arbejdet. Det gælder for medarbejdere i nærings- og nydelsesmiddelindustrien, postbude og lastbilchauffører. Er man bange for at blive fyret, påvirker det mange forskellige dele af det psykiske arbejdsmiljø, fastslår Thomas Clausen, seniorforsker på det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

»Når medarbejdere er utrygge, slår det hele grundtonen an på arbejdspladsen. Det spiller ind på tilliden til ledelsen, og samarbejdet kan tage skade, fordi kolleger i stedet kan blive opfattet som konkurrenter«„ siger han.

Det er usundt, hvis det psykiske arbejdsmiljø bliver ved med at halte på arbejdspladsen. Dårligt psykisk arbejdsmiljø kan føre til depression og førtidspension, forklarer Thomas Clausen. Det ringe arbejdsklima kan også koste virksomheden dyrt, fordi medarbejdere vil søge væk – og det tager tid at lære nye folk op.

Dansk Industri og Post Danmark er ikke begejstrede over, at deres faggrupper ligger på sidstepladserne i arbejdsmiljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke en rar placering, som vi er særligt tilfredse med. Der er ingen tvivl om, at den kraftigt faldende brevmængde betyder, at arbejdet sker i forandringens uvejr. I en situation, hvor Post Danmark er presset, kan der være et tomrum i anerkendelse. Det er også svært at gøre noget ved, at folk oplever, at de er bekymret for deres job«, siger HR-chef Hans Erik Nielsen.

Han peger dog på, at arbejdsmiljøet ifølge Post Danmarks egne trivselsmålinger er blevet bedre. Posten har lavet selvstyrende grupper for at engagere medarbejderne, og lederne har allerede fokus på det psykiske arbejdsmiljø.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden