Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

PRES. Der er masser af frustrationer i ny intern trivselsundersøgelse foretaget blandt medarbejderne i Beskæftigelsesministeriet.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbejdspres og it i slæbegear frustrerer ansatte

Smart it skulle kompensere for fyringer og øge effektiviteten i staten.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Alt it halter, computere, programmer, telefoner etc.«.

»Systemerne kører langsomt eller går ned, når der er deadlines, der skal overholdes«.

»Der er mange nedbrud, langsomme svartider. Desuden er systemerne ikke gearet til den slags arbejde, jeg udfører, hvilket gør det unødigt tungt i en travl hverdag«.

Frustrationerne står i kø i en ny intern trivselsundersøgelse foretaget blandt medarbejderne i Beskæftigelsesministeriet, som Politiken er i besiddelse af.

Bemanding beskåret Mere effektive it-systemer har ellers været en væsentlig del af forudsætningen for de fyringsrunder, besparelser og hårdt opskruede effektivitetsmål, som er rullet hen over statslige styrelser og institutioner de seneste år.

»Bemandingen er blevet skåret ned, og så har man med nye arbejdsgange og it forsøgt at få tingene til at hænge sammen. Det er muligt at komme et stykke vej med it, men der er en grænse«, siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

De nye it-systemer i en lang række styrelser virker ikke efter hensigten. Så der er – populært sagt – gennemført besparelser, men de ventede gevinster af smartere it er ikke slået igennem. I stedet har medarbejderne følelsen af, at de må løbe stadig stærkere.

Og at arbejdspresset er steget voldsomt de seneste år, bekræfter en undersøgelse foretaget af fagforbundet Djøf sidste år.

Her svarer 67 procent af de jurister og økonomer, som arbejder i styrelserne, at deres arbejdspres ’i høj grad’ eller ’i nogen grad’ er steget de sidste tre år. Hele 34 procent siger ’i høj grad’, og til sammenligning lå det tal på 19 procent i en tilsvarende undersøgelse fra 2008.

Færre folk og dyre systemer
Når det gælder it i Beskæftigelsesministeriet som helhed, er 52 procent ’utilfredse’ eller ’meget ’utilfredse’ med udstyr og programmer på deres arbejde. 27 procent er ’tilfredse’ eller ’meget tilfredse’.

Nogenlunde mage til er billedet i Arbejdsskadestyrelsen, mens det er værre i Arbejdstilsynet: Her er 74 procent ’utilfredse’ eller ’meget utilfredse’.

I Arbejdsskadestyrelsen har der i årevis været et nyt system – Proask – på vej, og det har allerede kostet styrelsen et trecifret millionbeløb, som har været medvirkende årsag til to fyringsrunder. Men systemet er stadig ikke i funktion, og medarbejderne kan end ikke få en forventet startdato.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

Og Proask er langt fra et enestående eksempel.

»Vi har set samme mønster med rationaliseringerne i Skat. Generelt bliver der kørt hårdt på med grønthøsteren i det offentlige i disse år med staten i spidsen, men også kommunerne har skåret op mod 30.000 stillinger væk de seneste år. Det var en linje, som den tidligere borgerlige regering begyndte, men som er blevet fortsat af den nuværende«, siger Flemming Ibsen.

Skat er siden 2005 blev reduceret fra 11.000 ansatte til omkring 7.000. Medarbejdernes arbejde skulle i høj grad overtages af digitale løsninger, hvor blandt andet et fuldautomatisk it-system, EFI, skulle stå for inddrivelsen af borgernes og virksomhedernes gæld til det offentlige. Men EFI er først kommet i gang i september i år med seks års forsinkelse.

Og undervejs er borgernes og virksomhedernes gæld til kommuner, politi, metro, DSB og andre offentlige kasser steget voldsomt, så de samlede restancer med udgangen af juni 2013 steg til cirka 77 milliarder kroner.

809 stillinger væk
I Arbejdstilsynet er medarbejderstaben reduceret fra 809 fuldtidsstillinger i 2008 til 665 sidste år – svarende til knap hver femte medarbejder.

Nogenlunde samme andel medarbejdere er forsvundet i Arbejdsskadestyrelsen siden 2010. Her var senest en større fyringsrunde i foråret 2013.

I Arbejdstilsynet er direktør Jens Jensen helt opmærksom på problemerne med it.

»Der er navnlig to ting, vi skal arbejde videre med, og det er de mange og store it-problemer samt den stigende arbejdsbyrde. Dette arbejde vil forløbe i en tæt dialog med samarbejdsorganisationen samt ledere og medarbejdere i Arbejdstilsynets mange enheder«, erkender Jens Jensen i en mail. Overordnet god karakter

Helt overordnet er der stor tilfredshed blandt ansatte i Beskæftigelsesministeriet. På spørgsmålet »hvor tilfreds er du med dit job som helhed – alt taget i betragtning« scorer ministeriet 4,2 point ud af fem mulige. Samme niveau ligger Arbejdstilsynet på, mens Arbejdsskadestyrelsen scorer 3,8. De faktorer, som trækker op, er, at medarbejderne føler, de udfører et vigtigt arbejde. De oplever, at de har meningsfulde opgaver. Og de er glade for deres kolleger. Ned trækker stort arbejdspres, mistillid til den øverste ledelse og så – som nævnt – ikke mindst it-forhold. Mere end hver tredje – godt 35 procent – i Arbejdsskadestyrelsen får i ’ringe grad’ eller ’meget ringe grad’ information i god tid om ændringer og fremtidsplaner. Færre – 32 procent – føler sig godt oplyst. Også arbejdspresset udløser frustration blandt medarbejderne i styrelsen. Eksempelvis når hver tredje sjældent, aldrig/næsten aldrig alle deres arbejdsopgaver, oplyser de i trivselsundersøgelsen. »En minister bør tage det alvorligt, når der kommer sådanne meldinger i en trivselsundersøgelse«, siger Flemming Ibsen.

Ærgrer sig over udvikling Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har allerede bedt om en redegørelse om forholdene i Arbejdsskadestyrelsen og henviste i går til de to direktører for styrelserne.

Direktør Anne-Marie Rasmussen i Arbejdsskadestyrelsen ærgrer sig over udviklingen.

»Arbejdsskadestyrelsen har tidligere haft en meget høj score i BM Puls undersøgelser (trivselsundersøgelserne, red.). Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende med en tilbagegang i resultaterne«, skriver direktøren i en mail.

»Det har ledelsen fuld opmærksomhed på, og der vil blive fuldt op på alle de punkter, hvor resultaterne ikke er tilfredsstillende. Det er afgørende vigtigt for styrelsen, at der er en god trivsel blandt medarbejderne«, siger Anne-Marie Rasmussen videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun peger dog også på positive resultater: »Medarbejderne er tilfredse med deres nærmeste chef. Teamsamarbejdet er også godt i styrelsen, og det skal der selvfølgelig holdes fast i«.

Direktøren oplyser, at sammenhængen mellem arbejdstilrettelæggelse og kvaliteten i sagsbehandlingen er omfattet af redegørelsen til ministeren.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden