Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Virksomhederne har renset ud: Sygefraværet er rekordlavt

Dansk Arbejdsgiverforening har aldrig oplevet et lavere sygeniveau.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I de 20 år, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) systematisk har opgjort danskernes sygefravær, har fraværet aldrig været lavere. Det gennemsnitlige fravær på grund af sygdom er faldet konstant de seneste fem år, og vi er nu nede på kun at sygemelde os i 3,1 procent af arbejdstiden, skriver Fyens Stiftstidende.

I 2006 var procenten på 4,4 – altså et fald på cirka 30 procent i sygefravær. Der er dog ikke noget, der indikerer, at de danske timelønnede og funktionærer – som er dem DA måler på – er blevet sundere, eller at deres arbejdsmiljø er blevet så meget bedre, at de foretrækker at tilbringe dagen på jobbet i stedet for hjemme under dynen. Forklaringen er noget mere jordnær.

Krisen får folk til at tænke sig ekstra om

Krisestemningen, der fulgte i kølvandet på finanskrisen, gør, at folk i dag tænker sig om en ekstra gang, inden de melder sig syge, simpelthen fordi de er bange for at miste jobbet, forklarer professor i arbejdsmiljø Tage Søndergaard Kristensen.

»Og procenten falder, fordi virksomhederne har skilt sig af med de medarbejdere, der havde det højeste fravær«, siger han. Sygefraværet – og især nedbringelsen af det – har i de senere år været et varmt emne hos virksomhedsledere.

Møbelvirksomheden Carl Hansen & Søn har for eksempel valgt at lade stabilt fremmøde udgøre et af elementerne i den bonusordning, som de timelønnede ansatte har.

»Det skal opfattes som en lille gulerod. Det skal få folk til at gå på arbejde, selvom de er lidt trætte oven på weekenden, men det skal ikke få dem til at møde op på jobbet, når de er syge«, forklarer økonomichef hos Carl Hansen & Søn Brian Hansen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden