FORSIGTIG. Optimismen breder sig kun langsomt i den danske industri og vil først vise sig rigtigt i 2015, mener Dansk Industri.
Foto: LEHMANN MARTIN

FORSIGTIG. Optimismen breder sig kun langsomt i den danske industri og vil først vise sig rigtigt i 2015, mener Dansk Industri.

Arbejdsmarked

Ledigheden i Danmark er groet fast

Jobbene er på vej med en bedring i industrien, mener økonom.

Arbejdsmarked

Danmarks Statistiks nye tal over den danske ledighed i november ligner til forveksling dem fra oktober. Ledigheden ligger uændret på 5,7 procent af arbejdsstyrken, som den nu har gjort i seks måneder i træk.

Selvom 300 personer blev arbejdsløse i november, ligger nye arbejdspladser og lurer i horisonten. Der er en klar fremgang i industrien, som i løbet af året vil skabe flere arbejdspladser. '

DOKUMENTATION: Se ledighedstallene her

»Der er en positiv udvikling i tallene allerede nu, men det bliver først et stykke inde i 2014, at vi for alvor vil se gevinsten i arbejdsløsheden. Fremgangen i dansk økonomi er fortsat i industrien, hvor den først forplanter sig, før den viser sig i servicefagene«, siger Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, der derfor er optimistisk:

»Vores klare forventning for 2014 er, at vi kommer til at se en nedadgående udvikling i antallet af ledige«.

Industrien er lidt optismistisk
Bedringen i industrien har ifølge Peter Bojsen Jakobsen en rimelig enkel forklaring, som snart vil komme arbejdsmarkedet til gode.

»Det går bedre med eksporten, og de danske industrivirksomheder har i årene efter krisen skåret så meget ind til benet, at de snart kan blive nødt til at ansætte flere personer, fordi det går bedre«, siger han.

Økonom i Dansk Industri Nikolaj Pilgaard er ikke lige så optimistisk. Han har lavet en undersøgelse af de danske virksomheders forventinger til 2014, og det er hans forventning, at virksomhederne stadig har arbejdskraft, der er uudnyttet.

»Virksomhederne vil ansætte flere i 2014, men ikke ret mange. Der vil måske være tale om 3.000-4.000 mennesker i alt«, siger Nikolaj Pilgaard.

Han peger på, at der stadig er mange i efteruddannelse, roation og lignende i de danske virksomheder, som i vil blive trukket tilbage og ind i virksomhederne. Den arbejdskraft vil de udnytte, før de begynder at ansætte flere.

»Virksomhederne vil jo gerne beholde deres medarbejdere, fordi de er lært op og allerede er inde i rutinerne«, siger Nikolaj Pilgaard

Væksten buldrer først i 2015
Dansk Industri forventer desuden, at det først bliver i slutningen af 2014, at de nye arbejdspladser vil vise sig.

»Og vi skal et godt stykke ind i 2015, før der for alvor kommer gang i hjulene, og ledigheden for alvor falder«, siger Nikolaj Pilgaard.

Han tilføjer, at det forudsætter, at det går godt for den europæiske økonomi.

»Men med små skridt skal det nok komme«, siger Nikolaj Pilgaard.

Peter Bojsen fra Sydbank er ikke overrasket over, at ledigheden er den samme i dag som for tre måneder siden, eller at det tager tid, før stemningen vender helt.

»Det er et helt normalt konjunkturforløb, vi er inde i nu«, siger Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

Mørketal med dagpengereform

En ting er dog anderledes ved de nye ledighedstal, og det er dagpengereformen. Den kan forvrænge tallene ifølge Sydbank-økonomen med mørketal, fordi personer, der reelt er arbejdsløse ikke er en del af den registrerede ledighed.

»Den (dagpengereformen, red.) forvrænger ledigheden, fordi en masse mennesker er kommet på en uddannelsesydelse, eller nu skal leve af deres ægtefælles forsørgelse. Den gruppe af ledige indgår ikke i det her tal. Derfor skal man være lidt forsigtig med at tolke for hårdt på dem«, siger Peter Bojsen Jakobsen.

LÆS OGSÅ

Reformen af dagpengesystemet betød, at 34.000 ledige blev frataget retten til dagpenge i 2013 og forsvandt ud af den registrerede ledighed.

»Dermed skjuler den her statistik den reelle arbejdsløshed en lille smule«, siger Peter Bojsen Jakobsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce