Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Morten Schärfe (arkiv)/Jyllands Posten
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lægerne må vinke farvel til gaver og dyre middage

Strammere regler skal værne om lægernes og industriens habilitet. Tiltrængt, mener fagfolk. Minister klar med ny plan.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du læge, er det fremover slut med at modtage gaver fra industrien.

Der skal være totalt vandtætte skotter mellem læger og industri, og for at komme potentielle habilitetsproblemer til livs strammer Lægemiddelindustriforeningen (Lif) nu reglerne for samarbejdet med sundhedspersoner.

Med de nye regler indføres der et totalstop for gaver, som vil betyde, at læger fremover ikke må modtage eksempelvis kuglepenne og papirblokke fra medicinalvirksomheder.

LÆS OGSÅ

»Vi har i en årrække haft en række selvjustitsregler, men den kritik, som har været rejst over for lægemiddelindustrien om habiliteten, har gjort, at vi nu også stopper med at give små gaver som eksempelvis kuglepenne. De eksisterende regler har givet pressen og lægerne anledning til at miskreditere os«, siger koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen.

I samme anledning sætter Lif også for første gang grænser for, hvor meget industrien må bespise læger for. En frokost må løbe op i 400 kroner inklusive drikkevarer, mens maksimumbeløbet for en middag er 700 kroner.

Det vil fortsat være tilladt at udlevere lægeudstyr og informationsmateriale til en værdi af mindre end 300 kroner.

»Industrien er ikke dum«
Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, hilser de nye regler velkommen.

»Det spiller ikke nogen rolle for læger, om de får små gaver, men når man kan beklikke lægernes habilitet, er vi nødt til at have den slags regler. Vi skal være fuldstændig skarpe og kunne tåle fuld åbenhed. Tvivl kan vi ikke leve med«, siger han.

Talsmanden for foreningen Læger uden Sponsor, børne- og ungdomspsykiater Thorsten Schumann, bakker op:

»Medicinalindustrien er ikke dum; den ved, at gaverne virker – ellers havde den jo ikke som hidtil brugt penge på det«.

Danske regler er strikse
I internationalt perspektiv har Danmark længe været blandt de lande, der har de strengeste habilitetsregler, og lægemiddelvirksomhederne i Lif har i en årrække haft striksere regler om åbenhed og redelighed i samarbejdet med praktiserende læger, sygehuspersonale, patientforeninger og andre, end det er krævet af dem i lovgivningen.

Det tætte samarbejde mellem læger og industri har været under heftig beskydning det seneste år – blandt andet efter at det er kommet frem, at en række læger har udtalt sig positivt i medierne om produkter fra medicinalvirksomheder, de selv er blevet lønnet af. Desuden er der rejst tvivl om habiliteten hos en række vaccinationseksperter i Sundhedsstyrelsen, som har skullet vurdere egnetheden af vacciner fra producenter, hos hvem de selv har rådgivet.Overtræder medicinalvirksomhederne habilitetsreglerne i dag, kan de blive indbragt for Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien – en instans, der kan udstede bøder på op til 150.000 kroner. Sekretariatschef Malene Abildstrøm får stadig flere henvendelser fra virksomheder, der vil sikre sig, at de overholder reglerne. Derfor forudser hun også en præventiv effekt ved det nye totalstop for gaver:

»Det er vores klare indtryk, at når regler bliver strammet, medfører det et øget fokus fra medicinalvirksomhedernes side på, at man holder sig på den rigtige side«.

Behov for tillid

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stramningen fra Lif kommer i kølvandet på en ny handleplan fra sundhedsminister Astrid Krag (SF); planen skal tredjebehandles 20. februar og får virkning fra marts.

Den pålægger blandt andet læger at offentliggøre, præcis hvor mange penge de modtager for deres arbejde i industrien, mens kravene til læger, der rådgiver myndigheder, også skærpes. »Vi har grundlæggende brug for, at der er tillid til lægers habilitet. Det er ikke som med andre faggrupper – eksempelvis ejendomsmæglere – at man kan få lavet en analyse af deres troværdighed. Tilliden til læger, som jo står med beslutninger om folks liv og helbred hver eneste dag, er så dyrebar, at det er fuldt ud legitimt at have regler, som sikrer en høj grad af åbenhed og rene linjer«, siger Astrid Krag.

LÆS OGSÅ Det omdiskuterede loft over lægers aktier bliver fastsat sådan, at aktier for mere end 200.000 kroner kræver en tilladelse fra Sundhedsstyrelsen. Det var ellers Krags ønske at indføre et totalforbud for lægers ret til at eje aktier. Nu siger hun: »Det var mit indspark for at få en diskussion om, hvor man lægger det rette snit. Nu har vi fået lagt snittet et godt sted, hvor læger, der rådgiver offentlige myndigheder, som udgangspunkt ikke må eje aktier i industrien. Åbenhed er det allerbedste våben mod mistillid og mistænkeliggørelse«. Og endelig indlemmer handleplanen medicoindustrien – virksomheder, der fremstiller og sælger kunstige knæ, brystimplantater, pacemakere og andet medicinsk udstyr – i de habilitetsregler, som allerede gælder for lægemiddelindustrien.

Området har hidtil været ureguleret.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden