Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Privat foto.
Foto: Privat foto.

GRAVIDITETSGENER. Nikoline Vestergaard fik ny stol og lov til at arbejde hjemme en gang om ugen, da hun fik problemer med bækkenet under graviditeten. Det hjalp hende til at undgå en sygemelding i første omgang, som det sker for rigtig mange gravide.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gravide Nikoline: Støtte fra arbejdsgiver holdt mig fra sygemelding

Gravide i Aller tilbydes jordemoderrådgivning. Sygefraværet er halveret.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

32-årige Nikoline Vestergaard er gravid og venter en pige i midten af marts. I november startede hun i en stilling som digital redaktør på Billed-Bladet, og samtidig fik hun problemer med tiltagende smerter i bækkenet.

Smerterne generede hende så meget, at hun fortalte sin arbejdsgiver om dem. De reagerede hurtigt og satte en række tiltag i gang for at hjælpe Nikoline Vestergaard.

»Der blev virkelig taget hånd om det. Jeg fik en stol, så jeg kunne sidde ordentligt og havde et hæve/sænke bord. Jeg fik også lov til arbejde hjemme en dag om ugen og fik en computer til det. Hvis ikke jeg havde haft den støtte, var jeg nok blevet sygemeldt«, siger Nikoline Vestergaard.

Chefer: Vi har skabt kultur, hvor sygdom er legitimt for gravide I et debatindlæg i dagens Politiken rejser en hr-chef i Dansk Erhverv og en chef for et firma, der rådgiver virksomheder om hjælp til gravide, et kontroversielt budskab om, at vi har skabt en kultur, hvor vi bekræfter hinanden i, at det er hårdt at være gravid og derfor helt normalt og i orden at sygemelde sig med selv de mindste problemer i graviditeten.

Derfor opfordrer de til, at virksomhederne kigger mere på, hvordan de kan indrette arbejdspladsen, så gravide med gener kan undgå sygemelding. Også Jordemoderforeningen mener, der skal ske en større indsats for at hjælpe de gravide med deres gener for at mindske sygefraværet.

For Nikoline Vestergaard var støtten fra arbejdsgiveren uvurderlig.

»Det betød rigtig meget, at de kom og sagde, at jeg selvfølgelig kunne få lov til at arbejde hjemmefra. Den opbakning fra arbejdsgiver betyder en stor del for den gravide, i hvert fald for mig«, siger Nikoline Vestergaard, der er overbevist om, at tiltag fra arbejdsgivere kan hjælpe med generelt at sænke sygefraværet hos gravide.

»Det holder jo også sygefraværet nede, når du har en arbejdsgiver, der samarbejder, og hvor du føler, at du ikke er en pestilens, når du kommer og siger, at du har ondt der og der. Så har du lyst til at være der og ikke lyst til at melde dig syg«, siger Nikoline Vestergaard.

Mindsket sygfravær med mere end 50 procent
At Nikoline Vestergaard fik støtte fra sin arbejdsgiver, var ikke tilfældigt. Billed Bladet er en del af Aller-koncernen, som har stort fokus på netop at støtte gravide, der oplever vanskeligheder under graviditeten.

»Vi har tidligere haft gravide, der kom og sagde, at de fra en dato flere måneder ud fremtiden ville være sygemeldt, for det havde deres læge sagt til dem. Og det er uhensigtsmæssigt, for hvis du er fraværende, giver det et større pres på dine kolleger, og det kan så give yderligere pres og stress på den gravide«, siger hr-direktør i Aller Susanne Kynne Frandsen.

For at mindske sygefraværet og skabe et bedre arbejdsmiljø har virksomheden derfor taget en række tiltag for at hjælpe de gravide. Det har gjort, at antallet af sygedage er faldet med mere end 50 procent på et år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi prøver på alle mulige måder at stille værktøjer til rådighed for de gravide med stole og borde, sundhedsordninger og en særlig jordemoderordning og fitness for at sikre, at vores medarbejdere og gravide trives så godt som muligt. Gennem jordemoderordningen kan de gravide ringe fra klokken syv om morgenen til elleve om aftenen og få råd og vejledning - allerede fra før de fortæller os, at de er gravide, til mens de er på barsel«, siger hun.

»For eksempel kan en morgenkvalme klokken 8 om morgenen gå væk klokken 10. Der kan jordemoderen give gode råd til, hvad du kan gøre, og så kan den gravide måske derefter aftale med sin chef, at hun kommer klokken 10 i stedet for klokken 8 og dermed undgå en sygedag. Eller spørge om råd til generende plukveer i stedet for at vente på en tid hos lægen. Så kan jordemoderen sige, det er helt normalt, men hold lige øje med det, og så ring til mig, hvis det bliver værre i løbet af dagen. Så den her jordemoderordning har faktisk gjort rigtig meget godt for os«, siger Susanne Kynne Frandsen.

»Det er ikke nogen sygdom at være gravid«

Nikoline Vestergaard slap trods de mange tiltag ikke for en sygemelding. 20. december blev hun sygemeldt i resten af graviditeten, fordi en skanning viste, at hendes barn var for lille. Derfor beordrede lægen hende hjem på langs for at undgå stress og risiko for en tidlig fødsel.

Det ærgrer hende, for hun keder sig som sygemeldt, men hun er ikke i tvivl om, at lige netop her var der ikke noget at gøre. Og hun understreger ligesom både de to debattører og Jordemoderforeningen, at det er vigtigt, at gravide bliver sygemeldt, når der er alvorlige forhold, som det Nikoline Vestergaard oplevede.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke nogen sygdom at være gravid, og jeg tror, det er med de færreste gravides gode vilje, de bliver sygemeldt. Jeg gik de første tre måneder med hæslig kvalme, men jeg gik da ikke hjem på grund af det. Det var da ulideligt nogle gange at sidde på arbejdet, men så må man jo tilpasse sig. Det der daglige med bækkensmerter, kvalme, træthed, og hvad det ellers hedder, der er jo masser af ting, man kan gøre: fitness, svømning, akupunktur. Men hvis du ikke lige har overskuddet, er det fremragende, hvis der er mulighed for råd fra en jordemoder. Som arbejdsgiver må man også samarbejde, det er ikke kun den gravide«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden