Forbund vil kulegrave alle skadesager

Stikprøve afslører grove fejl i behandling af sager om arbejdsskader. Minister vil give alle borgere ny behandling, hvis de ønsker det. Men det er langtfra nok, lyder kritikken.

Arbejdsmarked

Fejl i hver anden afgørelse. Nogle så grove, at myndighederne ville tabe sagerne, hvis de endte i retten.

Det er Kammeradvokatens konklusion i en stikprøveundersøgelse, der afdækker fejl på fejl i Arbejdsskadestyrelsens håndtering af de erstatninger, borgerne har krav på, når de bliver syge på jobbet.

Undersøgelsens konklusioner er så alvorlige, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lover at genoptage samtlige de sager, borgerne mener er fejlbehandlede.

Men det er ikke nok, mener flere fagforbund og eksperter, der efterlyser en større kortlægning af Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling.

»Kammeradvokatens undersøgelse vedrører kun 100 sager i et lille hjørne af et arbejdsskadesystem, der håndterer i omegnen af 55.000 sager om året. Derfor er der brug for en langt mere grundig undersøgelse både af de konkrete sager og af de særlige resultatkontrakter, der har tvunget styrelsens medarbejdere til at arbejde hurtigere og hurtigere«, siger advokat Søren K. Jensen, en af landets førende eksperter i arbejdsskadesager.

Beskæftigelsesminister afviser nye undersøgelser

En større og mere detaljeret kortlægning er også kravet fra landets største fagforbund, 3F, der har godt 10.000 verserende sager i Arbejdsskadestyrelsen.

»Når der kan være så mange fejl i en stikprøve, er der al mulig grund til at frygte, at der er masser af andre fejl i systemet. Lad os få det hele frem i lyset, og lad os få en klar fornemmelse af, om man har presset medarbejderne så hårdt, at det er gået ud over kvaliteten«, siger Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.

Meldingen er den samme hos FOA-formand Dennis Kristensen, der oplyser, at forbundet i stigende grad »må hyre advokater for at opnå rimelige afgørelser i arbejdsskadesystemet«. Men Mette Frederiksen afviser nye undersøgelser:

»Nok er det kun en stikprøve, vi har fået, men den har et ret entydigt resultat, og ifølge Kammeradvokaten er der ikke tale om, at man systematisk ser bort fra lovgivningen; de her handler om en mangelfuld og fejlbehæftet sagsbehandling«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden