Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KABRÉ LIZETTE/Jyllands Posten
Foto: KABRÉ LIZETTE/Jyllands Posten

Kvinder. 34 procent af statens chefstillinger er i dag besat af kvinder mod blot 26 procent for 10 år siden.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere kvinder på statens chefkontorer

Kvinderne sidder nu på mere end hver tredje chefstilling i staten.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stadig flere kvinder sidder for bordenden på de statslige kontorer.

34 procent af statens chefstillinger er i dag besat af kvinder mod blot 26 procent for 10 år siden. Det viser tal for statens seks øverste lønrammer, som Politiken Research har trukket fra Finansministeriets databaser.

Fremgangen skyldes flere ting, forklarer køns- og ligestillingsforsker Anette Bochorst, professor ved Aalborg Universitet:

»Kvinderne har overhalet mændene på uddannelsesniveau, og det måtte jo slå igennem på et tidspunkt. Desuden er der kommet et offentligt fokus på området med diskrete politiske signaler om, at man burde rette op på skævheden«.

Der er store forskelle på andelen af kvinder. Eksempelvis er 50 procent af cheferne under Sundhedsministeriet kvinder, mens det kun gælder 26 procent af cheferne under Transportministeriet.

»Det er en problemstilling, vi er meget opmærksomme på, og det er et element i vores personalepolitik i departementet at skabe bedre grundlag for rekruttering af kvindelige chefer. De seneste tre chefer, som vi har ansat i departementet, har været kvinder«, lyder det i en skriftlig kommentar fra departementschef i Transportministeriet Jacob Heinsen.

I øvrigt er blot 2 af statens 19 departementschefer kvinder.

Professor: Indfør sanktioner

Fagforeningen Djøf, der organiserer mange af statens ledere, mener, at andelen af kvinder burde være endnu højere.

»Det er dejligt, at fremgangen fortsætter, men det er jo stadig ikke imponerende. Særlig ikke, når man ser på rekrutteringsbasen i den offentlige sektor – altså laget lige under lederne, hvor der er flere kvinder end mænd at rekruttere fra«, siger formand Lisa Herold Ferbing.

Andelen af kvindelige chefer i det offentlige er højere end i det private erhvervsliv, men ligheden i staten ville være endnu højere, hvis der blev indført sanktioner mod de offentlige myndigheder, der ikke følger lovens anvisninger om at arbejde for ligestilling mellem kønnene, mener professor Anette Bochorst:

»Det er helt omkostningsfrit i det offentlige at have en skæv kønsfordeling på chefposterne«, siger hun.

Kritikere mener, at politikerne bør skubbe på udviklingen ved at straffe de offentlige myndigheder, der ikke har fokus på ligestilling og indføre kønskvoter og måltal for køn og ledelse. Det er der ikke stemning for i Folketinget.

»Og vi går ikke ind for nogen kvoter og begrænsninger«, siger Venstres ligestillingsordfører, Fatma Øktem.

Heller ikke ligestillingsminister Manu Sareen (R) vil indføre straf, måltal for ledelse eller kvoter. Det har ikke været muligt at få et interview, men i en skriftlig kommentar glæder han sig over, at det »stille og roligt« går fremad.

»Jeg håber på, at det bliver ved med at være billedet fremover. Når det er sagt, skal vi fortsat have fokus på, at der ikke er nogen barrierer, som forhindrer, at alle har lige muligheder for at få en karriere«, udtaler Manu Sareen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden