Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ditte Valente
Foto: Ditte Valente

Whistleblower. Det var tidligere jurist i Arbejdsskadestyrelsen Hans Bøgesvang Riis, der stod frem i Politiken og fortalte om tvivlsomme afgørelser og manglende faglighed i styrelsen.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Mindst 10.000 sager om arbejdsskader skal genoptages

I årevis har Arbejdsskadestyrelsen fejlbehandlet sager om arbejdsskader.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om Danmark er gået på sommerferie, modtager Arbejdsskadestyrelsen hver eneste dag 7-8 henvendelser fra borgere, der mener, at de har fået en forkert sagsbehandling eller erstatning.

Godt 400 borgere har indtil videre forlangt deres sager genoptaget, efter at Kammeradvokaten i sidste måned afdækkede fejl på fejl i Arbejdsskadestyrelsens behandling af de danskere, der er kommet så meget til skade på jobbet, at de har svært ved at passe arbejdet.

Men de 400 henvendelser er kun en brøkdel af de mængder fejlbehandlede arbejdsskadesager, der gemmer sig bag Arbejdsskadestyrelsens katastrofale fejlstatistik, mener en af landets førende eksperter i arbejdsskadesager, advokat Karsten Høj fra advokatfirmaet Elmer & Partnere.

Men de mange problemsager når aldrig frem til ny behandling, så længe myndighederne forlanger, at de skaderamte selv skal henvende sig og bede om at få deres sag genoptaget, mener både Karsten Høj og fagforbundet FOA.

Opfordring om selv at rydde op

Derfor opfordrer de nu i fællesskab regeringen og Arbejdsskadestyrelsen til selv at gå ind i det enorme undersøgelsesarbejde, der er nødvendigt, for at få tjekket sagsbunkerne igennem og finde de borgere, som er blevet afvist, har fået en forkert behandling eller har fået en forkert erstatning.

»Det er myndighederne, der har fejlet, så må myndighederne også selv rydde op. Det kan man ikke lægge over til de mennesker, der er blevet dårligt behandlet. Det er simpelthen ikke i orden«, siger Karsten Høj.

»Vi ved, at der har været rigtig mange fejl i Arbejdsskadestyrelsens vurdering af folks midlertidige tab af erhvervsevne de seneste tre-fire år. Alene på dette område er det vores vurdering, at der ligger omkring 10.000 sager, der er så tvivlsomme, at de må have en ny vurdering. Hvor mange sager der bør genoptages på andre områder, kan man kun gætte på, men det er voldsomt det her«, siger han.

Flere fagforbund overvejer i disse uger, hvordan de bedst kan finde og hjælpe de medlemmer, der kan have fået en forkert afgørelse. Men den øvelse er så omfattende, at FOA nu går til Datatilsynet for at få tilladelse til at samkøre forbundets medlemsregister med Arbejdsskadestyrelsens register over skadelidte – for på den måde at finde de tvivlsomme sager.

»Vi kan jo ikke sidde og gennemgå i titusindvis af sager her i FOA; det er en kæmpe opgave, og her må vi også have Arbejdsskadestyrelsen på banen«, siger Per Grieger-Rene, konsulent i FOA.

Men hvis alle andre forbund også vil samkøre deres medlemsbaser med Arbejdsskadestyrelsens, vil det så ikke lamme styrelsen?

»Det kunne meget vel være resultatet, men det er også en alvorlig sag det her, og ministeren har lovet, at der skal ryddes op«, siger Per Grieger-Rene.

»De 400 henvendelser, Arbejdsskadestyrelsen nu har fået ind på den særlige hotline, er kun den øverste top af isbjerget. Men så længe man lader det være op til den enkelte skaderamte derhjemme at afgøre, om han eller hun vil reagere, så kan man holde stormløbet nede, for det er svært for den enkelte at vurdere, om der er sket fejl, især hvis man har ondt over det hele«, siger han.

Alle bør henvende sig

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har opfordret alle dem, der har fået afgjort en sag i Arbejdsskadestyrelsen, til at forlange en ny vurdering, hvis afgørelsen lugter af dårlig sagsbehandling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er kun én løsning her – det er at få rettet fejlene både bagudrettet og fremadrettet«, sagde Mette Frederiksen til Politiken, da Kammeradvokatens dystre rapport blev fremlagt i slutningen af juni.

»Det er derfor, jeg siger til borgerne: Uanset hvilken type af arbejdsskadesag, de har været igennem, kan og bør de henvende sig og bede om at få den genoptaget, hvis de mener, at den er afgjort forkert. Så enkelt er det. Jeg ved godt, det er meget vidtgående, og at det kan udløse rigtig mange henvendelser, der skal håndteres. Men der er ingen vej udenom«, sagde hun.

Det var tidligere jurist i Arbejdsskadestyrelsen Hans Bøgesvang Riis, der i efteråret 2013 stod frem i Politiken med en sønderlemmende kritik af styrelsens sagsbehandling:

»Praksis for afgørelser blafrede i vinden, og fagligheden sejlede«, skrev han i en Kronik, der blev bakket op af eksperter og fagforeninger.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arbejdsskadestyrelsen, der henviser til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Men hun holder sommerferie.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden