0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mor og far kommer sent hjem

Forældre bruger flere timer på arbejdet om ugen end ikke-forældre, viser tal fra Danmarks Statistik.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn(Arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn(Arkiv)

Pres. Mange børnefamilier kan have svært ved at balancere familielivet med en længere arbejdsuge.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bleskift, madpakker, diskussioner om sengetid og idrætsstævner tager i forvejen en del tid.

Men forældre til børn under 13 år bruger derudover længere tid på jobbet, viser tal fra Danmarks Statistik.

Både fædre og mødre, som lever i par, arbejder i gennemsnit en time længere om ugen end par uden børn. Fædre arbejder 40,2 timer og mødre 34,5 timer.

For enlige gælder det samme; arbejdstiden er længere, hvis man har børn. Enlige mødre arbejder i snit 33,5 timer om ugen og væsentlig mere end enlige kvinder uden børn, som nøjes med 31,6 timer om ugen. Enlige fædre arbejder 36,4 timer om ugen, marginalt mere end enlige mænd uden børn.

Tallene er renset for fravær og stammer fra Arbejdskraftundersøgelsen, som Danmarks Statistik har behandlet for Politiken. I undersøgelsen har omkring 21.000 danskere i arbejde i løbet af 2013 svaret på, hvor mange timer de brugte på jobbet den forgangne uge, og tendensen er klar:

»Folk med små børn arbejder mest. I Danmark er børn ikke en indikator for kortere arbejdstid«, siger økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet.

Ikke med forældrenes gode vilje

Tallene vidner samtidig om, at danske forældre er under et uhensigtsmæssigt pres, mener professor Thomas P. Boje, der forsker i familieliv på Roskilde Universitet.

»Alle undersøgelser viser, at børnefamilierne, og specielt kvinderne, er i større risiko for at få stress«, siger han.

Thomas P. Boje er ikke overrasket over forældrenes høje arbejdstid, men peger på, at det ikke er med forældrenes gode vilje, at de bliver længere tid på arbejde:

»Vi ved, at i det store flertal af børnefamilier, hvor begge forældre arbejder, ønsker både mændene og kvinderne markant lavere arbejdstid; det vel at mærke, selv om det er med en nedgang i indkomsten til følge«, siger Thomas P. Boje, som mener, at børnefamiliernes forhold kan afskrække folk fra at stifte familie.

Det kan nemlig være svært at gå ned i tid med små børn, siger Nina Smith:

»Med små børn har man brug for højere indkomster, fordi der er store udgifter forbundet med pasning og lignende. Samtidig er mange højtuddannede typisk i et job, hvor deltid er svært at få«.

Professor: Familier skal aflastes

Forældrenes Landsorganisation, som arbejder for bedre forhold for børnefamilier, minder om, at det ikke kun er »østerbroforældrene med stor lejlighed og lækker bil«, som føler sig stressede.

»Det kan man ellers godt få indtryk af i debatten. Men der er også almindelige mennesker, som bakser med de store udgifter forbundet med børn og høje institutionspriser. Det er jo ikke, fordi man drømmer om at arbejde mere, når man har små børn. Men man føler sig presset til det«, siger formand Dorthe Boe Danbjørg.

Hun bakkes op af professor Thomas P. Boje, som kalder det »en helt central problemstilling at få aflastet familierne«:

»Fødselsraten har længe været faldende, selv om den nu har nået et stabilt kritisk niveau. Det hænger sammen med den generelle økonomiske usikkerhed. Men det skyldes også, at det i dag er svært at have både børn og en karriere«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere