0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn(Arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn(Arkiv)

Pres. Mange børnefamilier kan have svært ved at balancere familielivet med en længere arbejdsuge.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mor og far kommer sent hjem

Forældre bruger flere timer på arbejdet om ugen end ikke-forældre, viser tal fra Danmarks Statistik.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bleskift, madpakker, diskussioner om sengetid og idrætsstævner tager i forvejen en del tid.

Men forældre til børn under 13 år bruger derudover længere tid på jobbet, viser tal fra Danmarks Statistik.

Både fædre og mødre, som lever i par, arbejder i gennemsnit en time længere om ugen end par uden børn. Fædre arbejder 40,2 timer og mødre 34,5 timer.

For enlige gælder det samme; arbejdstiden er længere, hvis man har børn. Enlige mødre arbejder i snit 33,5 timer om ugen og væsentlig mere end enlige kvinder uden børn, som nøjes med 31,6 timer om ugen. Enlige fædre arbejder 36,4 timer om ugen, marginalt mere end enlige mænd uden børn.

Tallene er renset for fravær og stammer fra Arbejdskraftundersøgelsen, som Danmarks Statistik har behandlet for Politiken. I undersøgelsen har omkring 21.000 danskere i arbejde i løbet af 2013 svaret på, hvor mange timer de brugte på jobbet den forgangne uge, og tendensen er klar:

»Folk med små børn arbejder mest. I Danmark er børn ikke en indikator for kortere arbejdstid«, siger økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet.

Ikke med forældrenes gode vilje

Tallene vidner samtidig om, at danske forældre er under et uhensigtsmæssigt pres, mener professor Thomas P. Boje, der forsker i familieliv på Roskilde Universitet.

»Alle undersøgelser viser, at børnefamilierne, og specielt kvinderne, er i større risiko for at få stress«, siger han.

Thomas P. Boje er ikke overrasket over forældrenes høje arbejdstid, men peger på, at det ikke er med forældrenes gode vilje, at de bliver længere tid på arbejde:

»Vi ved, at i det store flertal af børnefamilier, hvor begge forældre arbejder, ønsker både mændene og kvinderne markant lavere arbejdstid; det vel at mærke, selv om det er med en nedgang i indkomsten til følge«, siger Thomas P. Boje, som mener, at børnefamiliernes forhold kan afskrække folk fra at stifte familie.

Det kan nemlig være svært at gå ned i tid med små børn, siger Nina Smith:

»Med små børn har man brug for højere indkomster, fordi der er store udgifter forbundet med pasning og lignende. Samtidig er mange højtuddannede typisk i et job, hvor deltid er svært at få«.

Professor: Familier skal aflastes

Forældrenes Landsorganisation, som arbejder for bedre forhold for børnefamilier, minder om, at det ikke kun er »østerbroforældrene med stor lejlighed og lækker bil«, som føler sig stressede.

»Det kan man ellers godt få indtryk af i debatten. Men der er også almindelige mennesker, som bakser med de store udgifter forbundet med børn og høje institutionspriser. Det er jo ikke, fordi man drømmer om at arbejde mere, når man har små børn. Men man føler sig presset til det«, siger formand Dorthe Boe Danbjørg.

Hun bakkes op af professor Thomas P. Boje, som kalder det »en helt central problemstilling at få aflastet familierne«:

»Fødselsraten har længe været faldende, selv om den nu har nået et stabilt kritisk niveau. Det hænger sammen med den generelle økonomiske usikkerhed. Men det skyldes også, at det i dag er svært at have både børn og en karriere«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden