Automatisk. Nettos gigantiske varelager ved Køge er i vid udstrækning automatiseret.
Foto: JENS DRESLING

Automatisk. Nettos gigantiske varelager ved Køge er i vid udstrækning automatiseret.

Arbejdsmarked

Robotter og ny teknik truer 730.000 jobs

Danske arbejdspladser i hundredtusindvis bliver automatiseret i løbet af de næste 20 år, viser ny undersøgelse. Fagbevægelsen kalder undersøgelsen en alarmklokke og efterlyser langt større fokus på efteruddannelse og omskoling.

Arbejdsmarked

Vi træder lige ind i fremtiden.

Her regerer intelligente industrirobotter og maskiner, der flytter, pakker og klargør paller med varer.

Et virvar af stål, rør, hylder, kasser og paller, der løftes op på 25 meter høje stålreoler af selvkørende kæmpekraner, mens kaffe, kager, chokolade og mysli i store pakninger passerer i høj fart på rullende transportbånd, der løbende sorterer varerne til de enkelte butikker.

Masser af maskiner og næsten ingen mennesker. Sådan ser verden ud på Dansk Supermarkeds gigantiske centrallager i Køge, der hvert år distribuerer 2 millioner paller og 70 millioner kasser med varer blandt landets 450 Netto-butikker.

LÆS OGSÅ

»Det var Arbejdstilsynet, der påbød os at gøre noget ved de tunge løft især for medarbejderne i vores grøntafdeling. Det startede en proces, hvor vi selv måtte udvikle teknologien, for den fandtes ikke i forvejen. Nu bliver 80 procent af de mange kilo grønt løftet fuldautomatisk af robotter, mens mange af de tidligere medarbejdere nu overvåger mekanikken og robotterne«, fortæller logistikchef Jørgen Larsen, mens han viser rundt i det enorme lagerland.

Ny industrirevolution

Kunstig intelligens, computerteknik og avancerede robotter vil i løbet af de næste 20 år erstatte hundredtusinder af danske arbejdspladser i en omvæltning, som er blevet kaldt den »anden maskinalder« eller den tredje industrielle revolution. Det nye er, at det ikke længere kun er de traditionelle industrijob, der må overgive sig til teknikken.

Også bankrådgivere, receptionister, kontorfolk, butiksassistenter, fængselsbetjente og taxachauffører må indstille sig på, at deres arbejdsfunktioner med stor sandsynlig bliver automatiseret på et arbejdsmarked, der er under dramatisk forandring.

Ikke mindre end 730.000 danske arbejdspladser og jobfunktioner vil efter alt at dømme blive automatiseret i løbet af de næste 20 år i en teknologisk flodbølge, der især vil ramme de store LO-forbund, hvor op mod 400.000 jobfunktioner med stor sandsynlighed vil blive automatiseret.

Alene i HK er 130.000 job truet.

En enorm omstilling

Det er konklusionen i den første danske undersøgelse af sin art. Den er baseret på metoderne i en stor britisk undersøgelse af jobbenes overlevelsesmuligheder de kommende årtier. Tænketanken Kraka, LO og forbundet HK har overført undersøgelsen og dens metoder til danske forhold. Resultatet får alarmklokkerne til at ringe i fagbevægelsen.

For selv om teknologiske flodbølger som regel baner vejen for masser af nye job og muligheder, kræver udviklingen også en storstilet omskoling af danske lønmodtagere.

På Antvorskov Skolen hjælper små robotter til i undervisningen. De kan både snakke engelsk, øve tabeller og ikke mindst danse macarena.

13-årige Mikkel har været med til at programmere robotterne, og ifølge ham bliver ens dag 20 procent bedre af at se folks første reaktion på robotten.

Kilde: Politiken.tv

»Det er utrolig vigtigt, at vi ikke bliver bange for denne her udvikling. Al erfaring viser, at der stort set ikke sker nogen jobtab, når teknikken overtager manuelle jobfunktioner. Den ny teknologi skaber nye job, mens de gamle jobfunktioner som oftest både bliver klaret smartere og mere begavet af den nye teknik«, siger Kim Simonsen, formand for HK Danmark:

»Men når det er sagt, så kræver denne ommøblering af hele det danske arbejdsmarked en enorm omstilling af os som lønmodtagere. Og her er vi desværre langt bagud. Vi skal være meget mere indstillede på, at arbejdslivet ændrer sig hele tiden, klar til livslang efteruddannelse, og vi skal sige ja tak til alle de kurser og uddannelsesforløb, vi kan komme i nærheden af«, siger han.


Nytter ikke at kæmpe imod

Meldingen er den samme fra LO, der peger på, at den nye teknologibølge nu også omfatter nye typer af job.

»Selv om øget automatisering er en udvikling, vi kender i forvejen, er det nogle ekstra store bølger, der kommer rullende nu og automatiserer nogle job, vi ikke tidligere har set«, siger arbejdsmarkeds- og uddannelsessekretær i LO Ejner K. Holst.

LÆS INTERVIEW I MAGASINET

»Vi står foran et peak. Derfor skal vi geare op, for det er for sent, hvis vi først begynder at gøre noget, når problemet er der«, siger han.

At kæmpe mod udviklingen nytter ingenting, siger Ejner K. Holst:

»Det har vi set med typograffaget – det er en håbløs kamp. Det her kommer, og det vil kun gå stærkere og stærkere«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hele den digitale revolution, som også omfatter opblomstringen af nye deletjenester og netbaserede forretningsmodeller, sker i en sådan hast, at det kan give nogle fag og brancher store problemer, mener Bent Greve, professor og arbejdsmarkedsekspert på Roskilde Universitet:

»Der bliver brug for færre til at sidde ved kassen, transportere varer ud, og selv researchfunktioner bliver automatiseret. Vi har kun set begyndelsen – der kommer massive forandringer på arbejdsmarkedet«, siger han.

Det samme for 20-30 år siden

Men tallet på de 730.000 job er umiddelbart ikke noget, der giver den tidligere overvismand Torben M. Andersen kuldegysninger:

»Hvis man ser historisk på det, vil jeg umiddelbart tro, at havde man lavet en tilsvarende analyse for 20-30 år siden om, hvordan det ville se ud i dag, var man kommet frem til noget lignende, for der sker løbende en stor omsætning af job, der forsvinder, og andre, der kommer til«.

Hver gang der kommer ny teknologi, opstår der frygt for, at teknologien bliver »et sort hul«, der skaber arbejdsløshed. Og hver gang viser det sig, at frygten er ubegrundet, siger han.

»Ny teknologi er helt afgørende for, at vi øger produktiviteten og skaber mere værdi. Men jeg er enig i, at der er et stort behov for omstilling og for at tilføre arbejdskraften nye kvalifikationer. Hvis vi ikke følger med, får vi ikke gevinsterne af den teknologiske udvikling«, siger han.

Er der brug for en mere samlet strategi for at imødegå denne udvikling?

»Det kan der være behov for. Vi har i nogen tid haft en diskussion om produktivitet og uddannelse, men der er en risiko for, at det, vi gør, ikke er sammenhængende nok«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mulighederne skal udnyttes

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) er heller ikke skræmt over automatiseringen af de mange danske arbejdspladser.

»Virksomheders investeringer i automatisering er en forudsætning for produktionsarbejdspladser i Danmark. Alternativet til automatisering er ikke, at alt forbliver som i dag, men derimod, at de danske virksomheder får sværere ved at klare sig i den internationale konkurrence. Det vil koste arbejdspladser og velstand«, siger ministeren i en skriftlig kommentar, hvor han understreger, at han ikke kender grundlaget for den nye undersøgelse.

»I produktion kan vi se, at intelligente robotter, nye sensorteknologier, 3D-print, materialeteknologier og anvendelse af big data skaber potentiale for konkurrencedygtig produktion i lande som Danmark med relativt høje lønomkostninger. Det er muligheder, som regeringen har fokus på – særligt i de mange små og mellemstore virksomheder«, hedder det i kommentaren fra Henrik Sass Larsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce