Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

lærerkonflikt. »ILO har sat den danske stat under overvågning, og jeg synes, regeringen bør give lærerne en uforbeholden undskyldning«, siger Anders Bondo Christensen

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN vil overvåge danske lønaftaler

Regeringen gik for langt, da lærerne blev lockoutet i 2013, mener FN-organ.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN’s Arbejdsmarkedsorganisation, ILO, kritiserer nu den danske regerings kontroversielle indgreb i lærerkonflikten i 2013.

Der var ikke tale om frie og åbne forhandlinger, da 100.000 lærere og undervisere skulle have fornyet deres overenskomster. Og loven, der ophævede lockouten af lærerne, blev alene drøftet med arbejdsgiverne, ikke med lønmodtagerne, fastslår ILO, der beder om at blive holdt orienteret om forløbet af de offentlige overenskomstforhandlinger.

»Især statslige organer bør afholde sig fra at gribe ind og ændre indholdet af frit indgåede kollektive overenskomster og aftaler«, hedder det i afgørelsen fra ILO, der tæller repræsentanter for arbejdsgivere, lønmodtagere og regeringer.

Lærerne har klaget

Det er Danmarks Lærerforening og FTF, der har klaget. Ifølge lærerne aftalte regeringen på forhånd med de kommunale og statslige arbejdsgivere, hvad forhandlingerne i 2013 skulle ende med.

Regeringen var nemlig på vej med en skolereform, der skulle finansieres ved en ændring af lærerens arbejdstidsregler.

Da lærerne og kommunerne ikke kunne blive enige om nye arbejdstidsregler, blev lærerne lockoutet og sendt hjem uden løn. ILO mener, at hele forløbet strider mod de internationale konventioner, som Danmark selv har tilsluttet sig.

Pinligt for regeringen

ILO kan ikke sanktionere Danmark, men det er pinligt for regeringen, mener arbejdsmarkedsforsker, professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet: »ILO giver jo lærerne medhold langt hen ad vejen. Det bliver regeringen nødt til at forholde sig til. De nye overenskomstforhandlinger starter snart, her kan andre offentligt ansatte med fuld ret frygte, hvad der sker. Vi taler altså om en socialdemokratisk ledet regering, der faktisk har snydt lønmodtagerne«.

Meldingen er den samme fra lærerens formand, Anders Bondo Christensen: »ILO har sat den danske stat under overvågning, og jeg synes, regeringen bør give lærerne en uforbeholden undskyldning«.

Ifølge beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) greb regeringen ind, fordi eleverne ikke havde fået undervisning i over en måned: »Jeg har noteret mig, at ILO mener, at vi burde have kontaktet lærerforeningen inden lovindgrebet. Den kritik tager jeg til efterretning«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden