Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Overenskomstforhandlinger. Lærerne har længe klaget over omstændighederne omkring overenskomstforhandlingerne i 2013. Nu får de medhold i noget af det.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Offentlige arbejdsgivere misbruger konfliktvåben

Offentlige arbejdsgivere er alt for stærke, når de tørner sammen med deres ansatte, siger arbejdsmarkedsforsker.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Foråret 2013. Konfliktkassen hos de danskere lærere tømmes krone for krone. Alt i mens fyldes kommunekasserne, der ikke skal betale lærerlønninger. Kommunerne har lockoutet de danske lærere efter, at de ikke har kunnet blive enige om nye arbejdstidsregler som en del af overenskomstforhandlingerne.

Til sidst løser regeringen konflikten. Uden at tage lærerne med på råd slutter de konflikten med en lov, der fjerner lærernes arbejdstidsregler:

»Det var en uanstændig magtdemonstration af en offentlig arbejdsgiver, og vi blev end ikke informeret og inddraget«, siger formand i Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

Nu har lærerne fået oprejsning. I hvert fald har FN’s organ for arbejdsmarkedsspørgsmål ILO efter lang betænkningstid behandlet lærernes klage over regeringens håndtering af overenskomstforhandlingerne.

ILO mener ikke, at forhandlingerne har været frie, men at der har været en vis koordination mellem de forslag, KL og den statslige moderniseringsstyrelse gav til forhandlingerne. Derudover kritiserer ILO regeringen for ikke at tage lærerne med på råd, da den udformede lovforslaget, der endte konflikten.

»Man kunne i det mindste have inviteret lærerne på en teknisk gennemgang af lovforslaget, men de blev slet ikke hørt. Det er ikke i orden, fastslår ILO, og det er jeg meget tilfreds med«, siger Bente Sorgenfrey, der er formand for de offentligt ansattes hovedorganisation FTF.

Som resultat af afgørelsen vil ILO i de kommende overenskomstforhandlinger for 2015 underrettes om udviklingen:

»Der er sat overvågning på, fordi ILO synes, der er et brud«, forklarer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen om afgørelsen, der er baseret på internationale konventioner, som Danmark selv har ratificeret.

Ministeren tager til efterretning

Fordi regeringen kan afslutte konflikter med et lovindgreb, er det ifølge ILO’s konventioner vigtigt, at de klart adskiller rollerne som arbejdsgiver og lovgiver. Regeringen har i sit forsvar ikke redegjort for, hvorfor lærerne ikke blev hørt, og ILO »finder det beklageligt, at regeringen ikke giver nogen yderligere forklaring på, at den ikke konsulterede Danmarks Lærerforening«.

»Den her afgørelse stiller spørgsmålstegn ved, om arbejdsgiversiden er i stand til at udfylde sin rolle og ikke begynder at fifle med overenskomst og forhandlingsretten. Offentlige arbejdsgivere har nogle konfliktvåben, som arbejdstagere ikke har, og når man ikke kan håndtere de forskellige kasketter, så kommer man til at træde uden for de konventioner, der stiller krav om en konsistent adfærd«, siger Henning Jørgensen.

Han mener i første omgang, at afgørelsen må lede til selvransagelse og »en undskyldning, der renser luften« fra regeringen. Nuværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen tager da også dele af kritikken til efterretning:

»Man skal huske på, at regeringen greb ind i konflikten, fordi folkeskolens situation var kritisk, da eleverne ikke havde modtaget undervisning i over en måned, og de ældste elevers afgangseksamen var i fare. I den danske model er et lovindgreb den sidste udvej, når parterne ikke kan blive enige, og en konflikts konsekvenser når et uacceptabelt omfang for samfundet. Jeg har noteret mig, at ILO mener, at vi burde have kontaktet DLF inden lovindgrebet. Den kritik tager jeg til efterretning«, skriver ministeren i en mail.

OMBUDSMAND:

Henning Jørgensen mener dog stadig, at danske offentlige arbejdsgivere har alt for store »kampvåben« i overenskomstforhandlinger. Også når vi sammenligner os med andre europæiske lande. Han håber i første omgang, at selvransagelse leder til en anden adfærd fra arbejdsgiverne i de kommende forhandlinger. Derefter er der brug for ændringer:

»Det skal ændres det her system«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden