Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Seniorarbejde. Lægesekretær Annie Lykke har ingen planer om pension, selv om hun er forbi pensionsalderen. Hun forstår ikke, hvorfor ældre automatisk bliver meldt ud af a-kasserne, når de fylder 65 år.
Foto: JENS DRESLING

Seniorarbejde. Lægesekretær Annie Lykke har ingen planer om pension, selv om hun er forbi pensionsalderen. Hun forstår ikke, hvorfor ældre automatisk bliver meldt ud af a-kasserne, når de fylder 65 år.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højesteret slår fast: Ældre må smides ud af a-kassen

Lønmodtagere med ret til folkepension må ikke være medlem af en a-kasse, slår Højesteret fast. Ældre Sagen ærgrer sig.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et nederlag for seniorer på arbejdsmarkedet. Sådan opsummerer interesseorganisationen Ældre Sagen en dom fra Højesteret.

Højesteret afgjorde mandag, at det er er helt i overenstemmelse med loven, at seniorer ryger ud af a-kassen, så snart de når folkepensionsalderen. Det er en stadfæstelse af en dom fra Østre Landsret i 2012.

»Det er et stort nederlag for alle de ældre, der gerne vil arbejde efter pensionsalderen. Hvis man i dag falder ud af arbejdsmarkedet, har man pludselig ikke andre muligheder end at gå på pension, og det er jo stik imod, hvad politikerne ellers ønsker«, siger Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen.

Der er tale om en principiel sag, som begyndte med en henvendelse fra den dengang 65-årige Hans Kristian Jørgensen. Den virksomhed, som han arbejdede hos gik konkurs, så Hans Kristian Jørgensen blev fyret. Han ville gerne fortsætte med at arbejde og gik derfor til sin a-kasse for at få dagpenge, men opdagede at det ikke kunne lade sig gøre, fordi han lige havde krydset folkepensionsalderen.

»Jeg troede, jeg kunne få dagpenge, indtil jeg fandt nyt arbejde. Men i stedet måtte jeg bruge af min opsparing, indtil min pension gik igennem«, fortæller den nu 70-årige Hans Kristian Jørgensen.

11.000 seniorer i job

Der er i dag 110.000 danskere over folkepensionsalderen på 65 år, der arbejder. Det er 29 procent flere end i 2009. En af dem er lægesekretær Annie Lykke, som ikke havde intentioner om at gå på pension, da hun for nogle år siden rundede 65 år.

»Jeg er glad for mit arbejde i Børne-Ungdomspsykiatrien på Bispebjerg, jeg er fagligt aktiv og optaget af mit fags fremtid«, siger Annie Lykke, der synes, at alder er uvæsentlig, så længe man har de rette kompetencer til at bestride sit job.

»Jeg har været på arbejdsmarkedet i 50 år og havde jubilæum for et år siden. Alle årene på Bispebjerg Hospital, hvor jeg startede som piccoline og efterfølgende uddannede mig som lægesekretær«, siger Annie Lykke.

Da hun fik krav på folkepension, blev hun samtidig automatisk meldt ud af sin a-kasse. Skulle hun blive fyret, så kan hun ikke længere få understøttelse på godt 17.000 kroner om måneden, og umiddelbart var hun meget tilfreds med at slippe for at skulle betale kontingent til a-kassen.

»Men jeg synes, at tingene skal hænge sammen. Hvis regeringen og et stort flertal i Folketinget mener, at vi skal arbejde til, vi er højt oppe i årene, så skal vi også have lige rettigheder. Hvis man følger ’opfordringen’ til at arbejde ind i pensionsalderen, så skal man også have de samme rettigheder, som andre lønmodtagere«, siger Annie Lykke.

Måske til EU-domstol

Ældre Sagen mener, at politikerne sender et dårligt signal til seniorer, når loven kræver, at de skal forlade a-kassen ved folkepensionsalderen. Seniorerne kan få information og vejledning på jobcentret, men kan ikke få for eksempel jobtræning eller løntilskudsjob.

»Hele ideen med a-kasser og jobcentre er, at de skal hjælpe ledige tilbage til arbejdslivet, hvis folk mister deres arbejde. Jeg er overbevist om, at Hans Kristian Jørgensen ikke er noget enkeltstående tilfælde. Der er mange seniorer, som gerne vil have et arbejde igen«, siger Bjarne Hastrup, der peger på, at det kan have store økonomiske konsekvenser at veksle løn med pension.

»Hvis du ikke har nogen nævneværdig pensionsopsparing, som kan supplere folkepensionen, så risikerer du en markant nedgang i levefod. Derfor kan det være meget værd at tage nogle ekstra år på arbejdsmarkedet«, siger Bjarne Hastrup.

Næste skridt for Ældre Sagen er i givet fald, at gå til EU-domstolen for at få dem til at vurdere om, den danske lovgivning er overensstemmelse med EU’s regler mod aldersdiskrimination.

»Vi bad Højesteret få en tilkendelse fra EU-domstolen, inden de afsagde deres dom, men det valgte dommerne ikke at gøre. Vi undersøger mulighederne for at gå videre med sagen«, siger Bjarne Hastrup.

De plus 65-årige udgjorde i 2013 godt 11 procent af arbejdsstyrken, mens de fire år tidligere blot udgjorde knapt 10 procent.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden