Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Protest. Det er bland andet store fyringsrunder i statslige virksomheder som Skat, der har fået stresskurven til at stige, mener DJØF. Her har skattefolk iklædt sig sort tøj i protest mod at deres kolleger skal fltytte til en anden landsdel som et led i en større omstrukturering.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Protest. Det er bland andet store fyringsrunder i statslige virksomheder som Skat, der har fået stresskurven til at stige, mener DJØF. Her har skattefolk iklædt sig sort tøj i protest mod at deres kolleger skal fltytte til en anden landsdel som et led i en større omstrukturering.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stress breder sig dramatisk blandt jurister og økonomer i staten

Kronisk højt stressniveau er blevet en fast del af kulturen for offentligt ansatte jurister og økonomer, viser test.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere stress både på arbejdspladen og i kroppen.

For syvende år i stræk stiger stresskurven med foruroligende hast for offentlige og privatansatte jurister og økonomer.

I 2008 vurderede 42 procent af dem, at deres arbejdsplads var præget af stress. Sidste år blev den vurdering delt af 58 procent af de adspurgte jurister og økonomer; en stigning på ikke mindre end 16 procent i perioden.

Det bliver værre og værre

Og i løbet af de seneste syv år er antallet af jurister og økonomer, der beskriver sig selv som stressede i hverdagen, steget fra 29 til 41 procent, viser en ny, stor stressundersøgelse, udarbejdet af fagforbundet DJØF.

»Nu har vi målt stresstilstanden blandt medlemmerne i mange år, og vi må bare konstatere, at det bliver være og værre. Og det her er vel at mærke en undersøgelse, hvor vi går ret tæt på medlemmerne, beder dem fortælle, hvordan de har det og om de kan sove om natten«, siger Lars Qvistgaard, formand for overenskomstforeningen i DJØF.

Det er navnlig i det offentlige og især på de statslige arbejdspladser, at stressen breder sig.

Antallet af statsansatte jurister og økonomer, der beskriver sig selv som stressede er steger fra 27 til 47 procent i perioden fra 2008 til 2014. Til sammenligning er de stress-ramte privatansatte jurister og økonomer steget fra 29 til 44 procent.

Færre medarbejdere

»Den høje stressfaktor er blevet en lige så fast del af kulturen i staten som den vi oplever i private virksomheder. Det kan godt være at der er store forskelle på lønningerne blandt offentligt og privatansatte jurister og økonomer, men der er altså ikke længere den store forskel på arbejdspresset og stressniveauet. Og det er også den melding, vi får i vores medlemsrådgivning«, siger Lars Qvistgaard.

Han forklarer udviklingen med de senere års økonomiske krise og de mange fyringsrunder især i statslige styrelser og virksomheder som Skat og Arbejdsmarkedsstyrelsen. Medarbejderne må løbe hurtigere samtidig med at kravet er færre fejl og mere kvalitet i sagsbehandlingen.

Den nye undersøgelse bekymrer en af landets førende eksperter i stress og arbejdsmiljø, professor Tage Søndergaard-Kristensen:

»Denne stigning er et af mange tegn på de sygdomme, som præger den offentlige sektor i disse år«, siger Tage Søndergaard-Kristensen, der mener at regeringen har talt med to tunger, når det gælder offentligt ansatte arbejdsvilkår.

Belastende omstruktureringer

»På den ene side har vi alle skåltalerne om trivsel på arbejdspladsen, Forebyggelsesfonden, trivselsundersøgelser, nationale handleplaner, stress-politikker og så videre. Og på den anden side har vi så realiteterne i form af stigende fokus på resultatmålinger, kontrol og dokumentation af indsatsen bland de offentligt ansatte«, siger han og fortsætter:

»Næsten alle områder inden for det offentlige har i de senere år gennemgået en stadig strøm af organisationsændringer, som er meget belastende for de ansatte. Set fra ledelsens synspunkt ser disse ændringer simple ud, og de anses for at være et tegn på handlekraft og initiativ. Set fra de ansattes synspunkt er der tale om en uendelig række af forandringer, som ofte forekommer meningsløse, og som under alle omstændigheder koster rigtig mange ressourcer, der sjældent er til stede«.

Hyppige organisationsændringer og nye chefer der gerne vil markere sig, har også været virkeligheden for Susanne (navn opdigtet, red.), der har arbejdet på statslige arbejdspladser i mange år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Susanne: For mange dårlige chefer

»Jeg er blevet omorganiseret cirka hvert andet år, og efter min mening er det store problem dårligere ledere, der hele tiden skal vise handlekraft, fordi de i virkeligheden bare er på vej mod et endnu bedre job højere oppe i hierarkiet. Og i dag kan alle jo blive ledere«.

Selv måtte Susanne sygemelde sig fra sit forrige job efter at hun blev tvangsforflyttet til en ny afdeling, hvor chefen ikke ville have hende og hele tiden udfordrede hendes kompetencer og evne til at løse opgaverne. Nu har Susanne fået nyt job, og derfor vil hun ikke stå frem med navn.

Ifølge Tage Søndergaard-Kristensen bliver der gennemført utallige tvivlsomme trivselsmålinger på offentlige arbejdspladser:

Paradis for stresskonsulenter

»I praksis ser vi, at disse målinger har meget lav kvalitet, og at det billede, der tegnes, er misvisende og svært af forholde sig til. Inden for det offentlige anvendes et stort antal forskellige koncepter, som er helt usammenlignelige og som ingen har noget overblik over. Vinderne er de private konsulentfirmaer, som tjener store penge på at gennemføre målingerne«, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statens personaleafdeling i Moderniseringsstyrelsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden